Συναντήσαμε τον μαιευτήρα-γυναικολόγο MUDr. Στέλιο Μανουσάκη (ναι, καλά καταλάβατε, τον σύζυγο της Μαρίας Ηλιάκη) και του θέσαμε τις ερωτήσεις που εσείς μας στείλατε. Τον αγαπήσαμε γιατί απάντησε σε όλα με κατανοητό τρόπο και επιστημονικότητα! Ας δούμε λοιπόν τι ζητήσατε να μάθετε!
Γιατρέ, μπορώ να γεννήσω φυσιολογικά μετά από δύο καισαρικές;
Πολύ λογική ερώτηση, απολύτως κατανοητή για κάθε γυναίκα που επιθυμεί να βιώσει τη μαγεία του φυσιολογικού τοκετού. Να σας πω όμως πως η επιστημονική κοινότητα του κλάδου μας δεν προτείνει τον φυσιολογικό τοκετό μετά από δύο καισαρικές τομές. Ο λόγος είναι ότι η μήτρα είναι ήδη δύο φορές χειρουργημένη, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να αυξάνεται το ρίσκο της ρήξης της μήτρας κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Το VBAC (φυσιολογικός τοκετός μετά από μία καισαρική τομή), που ακούμε συχνά από τις μαμάδες, αφορά τον φυσιολογικό τοκετό υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όταν έχει προηγηθεί μία καισαρική.
Πόσες καισαρικές επιτρέπονται;
Δεν υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός καισαρικών τομών που να επιτρέπονται ιατρικώς. Ο κίνδυνος επιπλοκών για τη μητέρα αυξάνεται σημαντικά όταν η γυναίκα υποβάλλεται σε αρκετές καισαρικές τομές. Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να πούμε πως η υποβολή μιας γυναίκας σε τρεις καισαρικές τομές είναι εφικτή με τις πιθανότητες εμφάνισης ενδεχόμενων προβλημάτων να διατηρούνται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.
Είμαι 45 ετών, έχω ελπίδες για δεύτερο παιδάκι χωρίς εξωσωματική;
Φυσικά και υπάρχουν ελπίδες. Αν έπρεπε να το δούμε καθαρά επιστημονικά και με νούμερα, η πιθανότητα για μια γυναίκα άνω των 40 ετών να μείνει φυσιολογικά έγκυος είναι μεταξύ 2-7%. Όμως πρέπει να σας πω οπωσδήποτε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο ηλικιακό όριο που μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος όσο στις ωοθήκες της παράγονται γόνιμα ωάρια! Επομένως, αφήστε τα ποσοστά σε εμάς τους γιατρούς και κρατήστε πως εννοείται ότι υπάρχουν ελπίδες!
Από ποια ηλικία θα πρέπει να εξεταζόμαστε για προ-εμμηνόπαυση και ποια είναι τα συμπτώματα;
Η περι- ή προ-εμμηνόπαυση σχετίζεται με τα 4-10 χρόνια που προηγούνται από την τελευταία έμμηνο ρύση της γυναίκας και τη μετάβασή της στην εμμηνόπαυση. Η πλειοψηφία των γυναικών αντιλαμβάνονται τα συμπτώματά της γύρω στο 40ό έτος της ηλικίας τους. Ανάλογα με τα συμπτώματα (υπνηλία, αλλαγές στη διάθεση, εξάψεις, αργός μεταβολισμός, αύξηση βάρους κτλ.) και το ορμονικό προφίλ της κάθε γυναίκας, υπάρχουν και διαφορετικά είδη θεραπειών. Όταν νιώσετε κάτι από αυτά, το ιδανικό είναι να μιλήσετε με τον γυναικολόγο σας!
Σπιράλ ή αντισυλληπτικά;
Δεν μπορεί να απαντηθεί απόλυτα η συγκεκριμένη ερώτηση, διότι δεν έχουμε όσες πληροφορίες χρειάζονται για το ιστορικό της γυναίκας. Αυτό που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι το σπιράλ έχει κάποια πλεονεκτήματα (τοπική ορμονική δράση, η γυναίκα δεν χρειάζεται να σκέφτεται κάθε μέρα τη λήψη του χαπιού). Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και αντενδείξεις όπως και παρενέργειες για τη χρήση του σπιράλ. Θα πρέπει δηλαδή η κάθε γυναίκα να κάνει μια εκτενή συζήτηση με τον γυναικολόγο της, να ληφθεί ένα λεπτομερές ιστορικό, ώστε να επιλεχθεί η πιο σωστή μέθοδος αντισύλληψης.
Ο προγεννητικός έλεγχος είναι απαραίτητος;
Με τον όρο «προγεννητικός έλεγχος», αναφερόμαστε στο σύνολο των εξετάσεων που απαιτούνται στην αρχή της εγκυμοσύνης ή ακόμα και πριν το ζευγάρι ξεκινήσει προσπάθεια τεκνοποίησης. Ο προγεννητικός έλεγχος είναι απόλυτα απαραίτητος για μια ασφαλή εγκυμοσύνη και για τη διασφάλιση στον μέγιστο βαθμό της υγείας του εμβρύου. Έχει κυρίαρχο ρόλο στην εγκυμοσύνη αλλά είναι εξίσου σημαντικός και πριν από αυτήν, όπου περιλαμβάνει εξετάσεις που δείχνουν τη συνολική κατάσταση της υγείας της γυναίκας και έχει ως σκοπό τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων, που ενδέχεται κατά την κύηση ή τον τοκετό να δημιουργήσουν δυσάρεστες επιπλοκές. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλείς, τις περισσότερες φορές μη επεμβατικές, που σκοπό έχουν να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα όσο και για το νεογέννητο.
Μετά από πόσες μέρες καθυστέρησης είναι η σωστή στιγμή για χοριακή;
Η β-χοριακή γοναδοτροπίνη (β-HCG) είναι η ορμόνη η οποία παράγεται από τον πλακούντα περίπου 7 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση του ωαρίου. Ανιχνεύεται στα ούρα με τα τεστ εγκυμοσύνης αλλά και πιο νωρίς με την εξέταση αίματος. Το βασικό πλεονέκτημα της μέτρησης στο αίμα είναι πως υπολογίζονται τα ακριβή επίπεδα της ορμόνης σε αντίθεση με το τεστ ούρων. Η ανάγκη όμως για τεκνοποίηση, το στρες και η αγωνία οδηγούν τις γυναίκες σε πρώιμες αιματολογικές εξετάσεις της β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Για την αποφυγή λοιπόν δυσάρεστων καταστάσεων και σκέψεων, καλύτερα θα ήταν να αποφευχθεί η μέτρηση της χοριακής πριν από την 5η εβδομάδα μετά την πρώτη ημέρα της τελευταίας εμμηνορρυσίας, δηλαδή μετά από 1 εβδομάδα καθυστέρησης της περιόδου.
Οι πολύποδες πρέπει να αφαιρεθούν για να γίνει η σύλληψη;
Οι πολύποδες είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται στo ενδομήτριο ή στον τράχηλο της μήτρας. Η κλινική πρακτική έχει δείξει ότι η αφαίρεση των πολυπόδων αυξάνει σημαντικά τα ποσοστά γονιμότητας. Ο ακριβής μηχανισμός με τον οποίο οι πολύποδες συμβάλλουν στην υπογονιμότητα δεν είναι απόλυτα κατανοητός μέχρι και στις μέρες μας, όμως γνωρίζουμε πως η σχέση που έχουν οι πολύποδες με την υπογονιμότητα καθορίζεται από την ακριβή θέση τους. Συνήθως οι πολύποδες στo ενδομήτριο είναι αυτοί που σχετίζονται με την υπογονιμότητα και η αφαίρεσή τους συχνά επιτρέπει στη γυναίκα να μείνει φυσιολογικά έγκυος!
Αντιβίωση και μύκητες! Πώς θα απαλλαγούμε από αυτήν τη μάστιγα;
Πολλές γυναίκες υποφέρουν από μύκητες στον κόλπο μετά τη λήψη αντιβίωσης. Ψυχραιμία! Γιατί συμβαίνει αυτό; Τα αντιβιοτικά είναι φάρμακα που εξουδετερώνουν βλαβερά μικρόβια και βακτήρια, μαζί τους πολλές φορές όμως εξολοθρεύουν και τα ωφέλιμα βακτήρια στον οργανισμό μας, καθιστώντας τον πιο ευάλωτο σε λοιμώξεις. Είναι πολύ σημαντικό συνεπώς να μη δημιουργούμε ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους. Αποφεύγουμε τα στενά εσώρουχα και τα ρούχα φτιαγμένα από συνθετικές ίνες, που μπορεί να αυξήσουν τη θερμοκρασία και την υγρασία στην περιοχή των γεννητικών οργάνων. Αλλάζουμε το ιδρωμένο κολάν μετά την προπόνηση και δεν μένουμε με βρεγμένο μαγιό. Ιδανικά ρούχα και εσώρουχα είναι τα βαμβακερά. Επίσης, κομβικής σημασίας είναι η λήψη συμπληρωμάτων προβιοτικών που περιέχουν πολλαπλά στελέχη βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένων των Lactobacillus. Σημαντικό ρόλο, τέλος, στην πρόληψη παίζει η κατανάλωση φρούτων και φυσικού γιαουρτιού για μια επιπλέον δόση προβιοτικών Lactobacillus, όπως και η μείωση της ζάχαρης και του αλκοόλ. Τι λέτε; Τα τηρείτε αυτά;
BOOM NOTE: O Στέλιος Μανουσάκης είναι μαιευτήρας-χειρουργός γυναικολόγος και μέλος της SGGG (Ελβετική Εταιρεία Γυναικολογίας και Μαιευτικής). Από το 2013 μέχρι και πέρυσι εργαζόταν στην Ελβετία, τα τελευταία χρόνια μάλιστα ως Α’ Επιμελητής Γυναικολογίας και Μαιευτικής με υποειδίκευση στη Γυναικολογική Λαπαροενδοσκοπική Χειρουργική στο See-Spital Horgen της Ζυρίχης. Πλέον τον βρίσκετε στο ΙΑΣΩ και στο drmanousakis.com.
Website: www.drmanousakis.com
Instagram: @stelios.manousakis
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, χριστουγεννιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!