Το συχνότερο λάθος που κάνουμε όλοι μας όταν το παιδί μας έχει πυρετό.

Μαρία Ιωαννάτου
Fri, 24/02/2023 - 12:00

Είναι αλήθεια -και είναι απολύτως ανθρώπινο- μόλις υποψιαστούμε πως το παιδί μας αρρωσταίνει να παθαίνουμε έναν μικρό πανικό. Γιατί ανεβάζει πυρετό; Τι κόλλησε; Πόσες μέρες δεν θα πάει σχολείο; Τι θα κάνουμε με τη δουλειά μας; Γιατί πάλι;

Χιλιάδες ερωτήσεις κατακλύζουν το μυαλό των γονιών που συχνά δρουν παρορμητικά αγνοώντας τις εντολές του παιδιάτρου.

Freepik

Ένας στους τρεις γονείς δηλώνει πως θα έδινε φάρμακα για να πέσει ο πυρετός, ακόμα κι αν δεν είχε ξεπεράσει τους 38°C.

Αυτό είναι το συμπέρασμα που προέκυψε από την Εθνική δημοσκόπηση του Νοσοκομείου Παίδων C.S. Mott για την υγεία των παιδιών από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν των ΗΠΑ. Στα ερωτήματα των ερευνητών απάντησαν 1.376 γονείς παιδιών ηλικίας 12 ετών και κάτω που ερωτήθηκαν μεταξύ Αυγούστου και Σεπτεμβρίου του 2022. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση λοιπόν, το 50% των γονέων θα χρησιμοποιούσε αντιπυρετικά, εάν ο πυρετός κυμαινόταν μεταξύ 38.0 °C και 38.8 °C, ενώ το ένα τέταρτο των γονέων θα έδιναν πιθανώς ακόμα μια δόση για να αποτρέψουν την επανεμφάνιση του πυρετού.

«Ορισμένοι γονείς μπορεί να σπεύσουν αμέσως να δώσουν στα παιδιά τους φάρμακα, ωστόσο τις περισσότερες φορές είναι προτιμότερο να αφήσουν τον πυρετό να δράσει. Διότι εάν ρίξουμε αμέσως τον πυρετό, αυτό δεν βοηθά στην ταχύτερη θεραπεία της ασθένειας. Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος να δοθεί υπερβολική ποσότητα φαρμάκου όταν δεν χρειάζεται, προκαλώντας παρενέργειες» εξηγεί η παιδίατρος του Νοσοκομείου Παίδων Mott, δρ. Susan Woolford.

Πόσο σίγουροι είμαστε όμως ότι γνωρίζουμε πότε πρέπει να δώσουμε αντιπυρετικό φάρμακο στο παιδί μας;

Δύο στους τρεις γονείς που ερωτήθηκαν δήλωσαν αρκετά σίγουροι ότι γνωρίζουν πότε το παιδί τους χρειάζεται φάρμακα για να μειωθεί ο πυρετός. Παρόλα αυτά, μόλις το 50% των ερωτηθέντων ήταν σίγουροι ότι κατανοούν ότι οι μετρήσεις της θερμοκρασίας μπορούν να αλλάξουν ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιείται, καθώς επηρεάζεται η ακρίβεια της μέτρησης.

Freepik

Η μέθοδος μέτρησης επηρεάζει το αποτέλεσμα!

«Ανεξάρτητα από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε, είναι σημαντικό οι γονείς να εξετάζουν τις οδηγίες για να διασφαλίσουν ότι η μέθοδος είναι κατάλληλη για την ηλικία του παιδιού και ότι η συσκευή τοποθετείται σωστά κατά τη μέτρηση της θερμοκρασίας» εξηγεί η δρ. Susan Woolford. Οι περισσότεροι γονείς μετρούσαν τη θερμοκρασία του παιδιού με σάρωση του μετώπου ή από το στόμα, ενώ λιγότερο από το ένα έκτο χρησιμοποιεί μεθόδους για το αυτί, τη μασχάλη ή το ορθό.

Διαβάστε εδώ 3 πολύ σημαντικές συμβουλές από τη δρ. Susan Woolford για τη διαχείριση του πυρετού!