Τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα που καταπίνουν τα μωρά

Μυρτώ Κάζη
Fri, 18/10/2019 - 15:21

Κέρματα, τσιμπιδάκια αλλά και τσιγάρα εξιτάρουν την περιέργεια των παιδιών μας που έχουν την τάση να τα βάζουν στο στόμα τους αγνοώντας τον κίνδυνο του πνιγμού ή της δηλητηρίασης. Ακολουθεί συνέντευξη με την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη, η λίστα με τα πιο… “νόστιμα” πράγματα που καταπίνουν τα μωρά και σημαντικές οδηγίες για τους γονείς σε περίπτωση ενός τέτοιου περιστατικού.

boom_baby

Κατερίνα, γατί τα μωρά βάζουν στο στόμα τους ό,τι βρουν;

Τα παιδιά χαρακτηρίζονται από περιέργεια και έχουν την τάση να βάζουν στο στόμα τους κυριολεκτικά ό,τι βρουν. Δοκιμάζουν τα πάντα, εντυπωσιάζονται από ό,τι μπορεί να μοιάζει με καραμέλα, όπως τα χάπια ή τα όσπρια. Παρόμοια τάση και περιέργεια έχουν και τα βρέφη, τα οποία βάζουν στο στόμα τους πράγματα ήδη από την ηλικία των 6 μηνών, κυρίως γιατί εντυπωσιάζονται από αυτό τους το «επίτευγμα», αλλά και γιατί αγνοούν τον κίνδυνο της πράξης τους. Για παράδειγμα, είναι «πρόκληση» για ένα μωρό να βρεθεί στην παραλία στην άμμο και τις πετρούλες, οπότε πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ότι η αναμενόμενη κίνησή του είναι να βάλει κάτι από αυτά στο στόμα του!

Ποια είναι τα 3 βήματα που πρέπει να κάνει κάθε γονιός για να έχει ένα ασφαλές περιβάλλον για το μωρό του;

Θα πρέπει ήδη από την ηλικία των 6 μηνών να απομακρύνει από τα χαμηλά ράφια «επικίνδυνα» και «υποψήφια» υλικά που μπορεί να καταπιεί το παιδί και να έχουν αρνητικές συνέπειες στην υγεία του. Δεύτερον θα πρέπει να κλείσειμε τα ειδικά αυτοκόλλητα όλα τα ντουλάπια, ώστε το παιδί να μην μπορεί να τα ανοίξει. Τρίτον, θα πρέπει να φροντίσει να μην βρίσκονται σε εμφανή σημεία ξηροί καρποί, όσπρια ή άλλες τροφές σκληρές και επομένως επικίνδυνες να προκαλέσουν πνιγμό σε ένα μικρό παιδί.

boom_baby

Ποια είναι τα 10 πιο συνηθισμένα πράγματα-ουσίες που καταπίνουν τα μωρά;

  • Κέρματα
  • Τσιμπιδάκια μαλλιών
  • Φάρμακα (χάπια ή σιρόπια)
  • Όσπρια
  • Τσιγάρα
  • Απορρυπαντικό πλυντηρίου
  • Μικρά κομματάκια από παιχνίδια
  • Μικρές πέτρες 
  • Ξηρούς καρπούς 
  • Χώμα, άμμο και πέτρες

Ποια είναι τα πιο περίεργα πράγματα που έχεις δει στην καριέρα σου να καταπίνει μωράκι;

Φακελάκι με άλατα για καθαρισμό μηχανής του καφέ, βενζίνη, κουμπί, κομμάτι από κέλυφος μυδιού, κρέμα χεριών, κραγιόν , τσίπουρο.

boom_baby

Τι κάνουμε μόλις συνειδητοποιήσουμε ότι το μωρό μας έχει φάει κάτι που δεν έπρεπε;

Επικοινωνήστε αμέσως με τον παιδίατρό σας ή τηλεφωνήστε στο Κέντρο Δηλητηριάσεων (210-77.93.777) για να αναφέρετε την ουσία που κατάπιε το παιδί (αναγράφεται στην ετικέτα), ώστε να σας ενημερώσουν αν μπορεί ή όχι να κάνει έμετο (εάν η ουσία είναι καυστική, το παιδί δεν πρέπει να κάνει έμετο, επειδή θα προκληθεί έγκαυμα στον οισοφάγο). Στην περίπτωση αυτή, ενδέχεται να σας συμβουλεύσουν να δώσετε γάλα στο παιδί μέχρι να πάει στο νοσοκομείο.

boom_baby

Ποιες είναι οι πρώτες βοήθειες που πρέπει να δώσω στο παιδί μου στην περίπτωση κατάποσης κάποιου αντικειμένου;

Αν το ξένο σώμα είναι μεγάλο και κλείνει την τραχεία τα συμπτώματα θα είναι έντονα και η ζωή του παιδιού κινδυνεύει. Για αυτό πρέπει να γίνει κάτι αμέσως για να βγει το ξένο σώμα. Όμως, μην κάνετε τίποτα αν το παιδί μπορεί να αναπνέει. Είναι καλύτερα να τρέξετε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο ή σε κοντινό γιατρό. Αν όμως το παιδί δεν αναπνέει τότε πρέπει να προσπαθήσετε να βγάλετε το ξένο σώμα. Μη βάλετε το χέρι σας στο στόμα του παιδιού. Σταθείτε πίσω από το νήπιο και πιέστε απότομα ακριβώς πάνω από το στομάχι κάνοντας 6-10 ωθήσεις τη φορά, μεταξύ του ομφαλού και του θώρακα στη μέση της κοιλιάς.

boom_baby

* Η Κατερίνα Κατσιμπάρδη είναι παιδίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Διαβάστε ολόκληρο το 1ο τεύχος του BOOM εδώ