Ένας έξυπνος τρόπος να κάνετε πιο εύκολη τη μετάβαση από το Νηπιαγωγείο στο Δημοτικό για το μικρό σας είναι να του δώσετε κίνητρα. Ποιο παιδί δεν ανυπομονεί να χτυπήσει το κουδούνι του σχολείου και να επιστρέψει στο σπίτι για να ασχοληθεί με το αγαπημένο του hobby; Κι αν είναι ομαδικό και πρόκειται να συναντήσει τους φίλους του, η χαρά του είναι ακόμα μεγαλύτερη! Παρακάτω σας δίνουμε μερικές ιδέες για να απασχολήσετε το πρωτάκι σας εκτός σχολείου.
1. Κολύμβηση
Οι περισσότεροι γονείς συνδυάζουν την κολύμβηση με το καλοκαίρι, ενώ είναι ένα άθλημα που μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα ενός παιδιού όλο τον χρόνο. Πρόκειται για μια εξαιρετική αερόβια άσκηση που βελτιώνει την αναπνευστική ικανότητα του παιδιού και το καρδιαγγειακό του σύστημα. Συνιστάται σε παιδιά που έχουν άσθμα, όμως σε αυτή την περίπτωση είναι προτιμότερο να επιλέξετε ανοιχτή πισίνα. Μπορεί να υπάρχουν μαθήματα baby swimming για μωρά από 6 μηνών, όμως τα παιδιά είναι σε θέση να κατανοήσουν τις οδηγίες του προπονητή τους από την ηλικία των 4 ετών, οπότε μπορούν να γίνουν δεκτά στους συλλόγους κολύμβησης. Πριν ξεκινήσει τα μαθήματα, το πρωτάκι σας πρέπει να υποβληθεί στις απαραίτητες εξετάσεις για την εγγραφή του. Εφοδιαστείτε με μαγιό, σκουφάκι, μπουρνούζι και παντόφλες, και μην ξεχνάτε ότι είναι σημαντικό να υπάρχει κενό τουλάχιστον 2-3 ώρες μετά το φαγητό και πριν ξεκινήσει το μάθημα.
2. Πιάνο
Τα μαθήματα πιάνου είναι ένα δώρο που μπορείτε να κάνετε στο παιδί σας, για το οποίο θα σας ευχαριστεί σε όλη τη ζωή του! Και αυτό γιατί η μουσική εκπαίδευση γενικότερα βοηθάει τα παιδιά να γίνουν πιο έξυπνα, πιο ισορροπημένα και πιο κοινωνικά. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που εκπαιδεύονται σε οποιοδήποτε μουσικό όργανο τείνουν να έχουν καλύτερες σχολικές επιδόσεις. Η εκμάθηση του πιάνου συγκεκριμένα βοηθά στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης. Μέσα από το πιάνο το παιδί εκφράζει συναισθήματα και μαθαίνει να κοινωνικοποιείται. Ακόμα, μαθαίνει να κάνει διαφορετικά πράγματα με το δεξί και το αριστερό χέρι, αποκτώντας έτσι καλύτερο έλεγχο του συντονισμού των κινήσεών του. Μια πολύ καλή ηλικία για να ξεκινήσει μαθήματα πιάνου το παιδί σας είναι μεταξύ 4-6 ετών. Το σίγουρο είναι πως όσο πιο νωρίς τόσο καλύτερα. Γι’ αυτό μην καθυστερείτε άλλο! Δώστε του την ευκαιρία να αναδείξει το ταλέντο του!
3. Ιππασία
Μια καλή ιδέα, ειδικά εάν τα παιδιά σας αγαπούν τα ζώα, είναι να τα μυήσετε στην ιππασία. Πολλοί γονείς φοβούνται ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι κάπως επικίνδυνο, αλλά με τη σωστή προετοιμασία δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος ανησυχίας. Από την ηλικία των 7 ετών ένα παιδί μπορεί να ασχοληθεί συστηματικά με την ιππασία, εκτός αν οι γονείς είναι ήδη εξοικειωμένοι με το άθλημα, οπότε το παιδί μπορεί να ξεκινήσει ακόμα και από την ηλικία των 4 ετών. Ένα παιδί που ασχολείται με την ιππασία έχει ανεπτυγμένο το αίσθημα της ευθύνης για τη φροντίδα του αλόγου και κατ’ επέκταση μαθαίνει να λειτουργεί με υπευθυνότητα και σε άλλους τομείς της ζωής του. Επιπλέον, η ιππασία το βοηθά να αναπτύξει το αίσθημα της κοινωνικότητας, της συντροφικότητας και της ισορροπίας. Και κάτι που ίσως δεν γνωρίζατε είναι ότι τα παιδιά που ασχολούνται με την ιππασία αποκτούν αναβαθμισμένα επίπεδα μάθησης και καλύτερη μνήμη. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, όταν κάποιο παιδί βρίσκεται πάνω στη σέλα και ιππεύει, οι δονήσεις που γίνονται από το ζώο ενεργοποιούν το μέρος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τη μάθηση και τη μνήμη.
4. STEM
Αν μεγαλώνετε έναν μικρό επιστήμονα, τότε βοηθήστε τον να ανοίξει τα φτερά του και να ασχοληθεί με την εκπαίδευση της Επιστήμης, της Τεχνολογίας, της Μηχανικής και των Μαθηματικών (STEM) μέσα από πρωτότυπες δραστηριότητες που θα τον συναρπάσουν! Σε μια εποχή που οι τεχνικές και επιστημονικές δεξιότητες είναι σημαντικές στην αγορά εργασίας, η εισαγωγή των παιδιών στο STEM τα πρώτα χρόνια της ζωής τους είναι πολύ βασική. Μέσα από την εκπαίδευση STEM τα παιδιά διδάσκονται πολύ περισσότερα από τις έννοιες της επιστήμης και των μαθηματικών. Τα βοηθά να αναπτύξουν πληθώρα δεξιοτήτων, συμπεριλαμβανομένων της δημιουργικότητας, της παραγωγικότητας, της επικοινωνίας και της ευελιξίας. Άλλες δεξιότητες που επιτυγχάνονται μέσω της εκπαίδευσης STEM περιλαμβάνουν την επίλυση προβλημάτων, την κριτική σκέψη, τη δημιουργικότητα, την περιέργεια, τη λήψη αποφάσεων και την αποδοχή της αποτυχίας. Ήδη από την προσχολική ηλικία μπορείτε να φέρετε σε επαφή το παιδί σας με το STEM μέσα από ειδικά σχεδιασμένα παιχνίδια, ώστε να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο, αν το θελήσει, να παρακολουθήσει πιο απαιτητικά μαθήματα αργότερα.
5. Ενόργανη γυμναστική
Αν λατρεύει τον χορό, δεν σταματά να κάνει ακροβατικά και να σκαρφαλώνει όπου βρει ή αν παρατηρείτε ότι έχει απίστευτη δύναμη στα χέρια και τα πόδια του, τότε το πρωτάκι σας είναι 100% έτοιμο να ασχοληθεί με την ενόργανη γυμναστική. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ), ένα παιδί πρέπει να ξεκινήσει ενόργανη σε μικρή ηλικία. Τα αγόρια είναι καλό να κάνουν τα πρώτα βήματα σε ηλικία 6-7 ετών, ενώ τα κορίτσια πρέπει να ξεκινήσουν νωρίτερα, ακόμη και στα 4. Σε αυτή την ηλικία ο προπονητής μπορεί να κατανοήσει την ύπαρξη ιδιαίτερης κλίσης των παιδιών στην ενόργανη γυμναστική. Η πρώτη συμμετοχή σε αγώνες ξεκινάει από τα 7 έτη. Μέσα από την ενόργανη γυμναστική το παιδί αποκτά δύναμη, ταχύτητα και ευλυγισία. Μαθαίνει να ανακαλύπτει το σώμα του και να το ελέγχει, εκτονώνει την ενεργητικότητά του, εκφράζεται δημιουργικά μέσω του χορού και πάνω απ’ όλα διασκεδάζει.
6. Μαγειρική/Ζαχαροπλαστική
Σίγουρα θα έχετε καταλάβει την κλίση που έχει το παιδί σας στη μαγειρική ή τη ζαχαροπλαστική. Ήδη από πολύ μικρή ηλικία μπορείτε να βάλετε το παιδί σας στην κουζίνα, στην αρχή απλώς για να παρατηρεί και αργότερα για να αποκτήσει τις δεξιότητες που ίσως του δώσουν το «εισιτήριο» για να ασχοληθεί επαγγελματικά. Δώστε του λοιπόν την ευκαιρία να εξελίξει τις δυνατότητές του πάνω σε αυτό που αγαπά εγγράφοντάς το σε ειδικά μαθήματα μαγειρικής/ζαχαροπλαστικής για παιδιά. Όσο παράξενο κι αν ακούγεται, τα παιδιά εξασκούνται στην ανάγνωση των συνταγών και ταυτόχρονα εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Διδάσκονται πώς να συνεργάζονται και μαθαίνουν να επικοινωνούν, να συγκεντρώνονται και να έχουν καλύτερη αντίληψη του χρόνου. Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό είναι ότι γνωρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα οφέλη της σωστής και ισορροπημένης διατροφής.
7. Ιστιοπλοΐα
Η ιστιοπλοΐα δεν είναι μία ακόμα αθλητική δραστηριότητα για τα παιδιά, είναι τρόπος ζωής που θα τα ακολουθεί για πάντα. Εκτός του ότι γυμνάζει ολόκληρο το σώμα, αποτελεί μοναδική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τη θάλασσα. Πρόκειται για ένα άθλημα που θα βοηθήσει το πρωτάκι σας να μάθει πώς να παίρνει τις σωστές αποφάσεις, να σκέφτεται λύσεις, να αντεπεξέρχεται σε δύσκολες συνθήκες και να είναι υπεύθυνο για τον εαυτό του. Όλα αυτά θα του δώσουν έναν αέρα ανεξαρτησίας και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί, είτε αγόρι είτε κορίτσι, είναι μεταξύ 6-10 ετών. Σε αυτήν τη φάση τα παιδιά μαθαίνουν τις αρχές της ιστιοπλοΐας με ειδικά, μικρά σκάφη, τα λεγόμενα «optimist», τα οποία συνήθως έχουν μήκος γύρω στα 2 μ. και πλάτος λίγο παραπάνω από 1 μ. Το παιδί μαθαίνει τη βασική ορολογία, το πώς να χειρίζεται το σκάφος, ενώ, όταν μπει σε αγωνιστική ομάδα, μπορεί να προβλέψει ακόμα και αλλαγές του καιρού. Τα μόνα που χρειάζεται για να ξεκινήσει είναι καλή διάθεση, θέληση για μάθηση, λίγο ελεύθερο χρόνο και βέβαια τη γνώση της κολύμβησης.
8. Θεατρικό παιχνίδι
Σε όλες τις οικογενειακές συγκεντρώσεις κλέβει την παράσταση με το νάζι και την τσαχπινιά του! Όλοι το λένε ότι μεγαλώνοντας θα γίνει σπουδαίος ηθοποιός! Γιατί να μην ανακαλύψετε αν όντως το πρωτάκι σας έχει ταλέντο στην υποκριτική εγγράφοντάς το σε κάποιο θεατρικό εργαστήρι για παιδιά; Η εισαγωγή του θεατρικού παιχνιδιού στη ζωή των παιδιών έχει πολλαπλά οφέλη. Μεταξύ άλλων, βοηθά στη γλωσσική ανάπτυξη και τη φαντασία τους, στην αναγνώριση της αξίας της συνεργασίας και της αρμονικής συνύπαρξης στην ομάδα, στην αποδοχή και τον σεβασμό της διαφορετικότητας. Τέλος, δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να διασκεδάσουν, καθώς τους επιτρέπει να αυτοσχεδιάσουν και να μάθουν χωρίς πίεση και άγχος.
9. Χορός
Κλασικός, μοντέρνος, μπαλέτο ή hip hop; Αφήστε το παιδί να διαλέξει μόνο του το είδος του χορού που θέλει να ακολουθήσει. Στο ταξίδι αυτό της ανακάλυψης είναι σίγουρο ότι θα αλλάξει πολλά μονοπάτια μέχρι να βρει αυτό που του αρέσει πραγματικά! Από τη στιγμή που αρχίζει να περπατάει, κάθε παιδί μπορεί να κινηθεί στον ρυθμό της μουσικής, ωστόσο, η ηλικία από την οποία μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα σε κάποια σχολή χορού διαφέρει ανάλογα με το είδος που θα επιλέξει. Ό,τι κι αν αποφασίσει, το σίγουρο είναι ότι μόνο οφέλη μπορεί να αποκομίσει. Ο χορός δεν ασκεί μόνο το σώμα. Είναι μία από τις καλύτερες δραστηριότητες που ευνοούν τόσο τη σωματική, όσο και τη διανοητική ανάπτυξη του παιδιού και τον χαρακτήρα του. Μέσα από τον χορό το παιδί γυμνάζεται ενώ παράλληλα διασκεδάζει, αποβάλλει το άγχος της καθημερινότητας, βελτιώνει την ισορροπία και τη μνήμη του και μαθαίνει να συγκεντρώνεται σε έναν συγκεκριμένο στόχο.
10. Φωτογραφία
Με τα παιδιά να μυούνται από πολύ μικρά στον κόσμο της τεχνολογίας, σίγουρα ο χειρισμός της φωτογραφικής μηχανής θα είναι παιχνιδάκι για εκείνα. Αφήστε τα να αποτυπώσουν τις πιο όμορφες οικογενειακές σας στιγμές στον φακό τους! Ταυτόχρονα, θα αποκομίσουν πολλαπλά οφέλη. Πολλές από τις κινήσεις που εμπλέκονται στην τέχνη της φωτογραφίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάπτυξη των λεπτών κινητικών δεξιοτήτων στα παιδιά, οι οποίες είναι πολύ χρήσιμες στο γράψιμο. Σύμφωνα με έρευνες, η ενασχόληση με τη φωτογραφία ενισχύει επίσης την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και την κριτική σκέψη. Το παιδί καλείται να πάρει αποφάσεις, να κάνει επιλογές, να εξερευνήσει, να πειραματιστεί μέχρι τη στιγμή για το πολυπόθητο κλικ. Ακόμα, θα γίνει δημιουργικό, πιο παρατηρητικό και θα μπει σε διαδικασία σκέψης. Η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσει ένα παιδί να ασχολείται με την τέχνη της φωτογραφίας είναι τα 8 έτη, ώστε να είναι σε θέση να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στον κόσμο.
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Χαρούμενα Πρωτάκια - the BOOM edition, που κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2021.