5 εύκολες, γρήγορες, υγιεινές & νόστιμες συνταγές για παιδιά από τον Παύλο Σφηκάκη

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sat, 09/01/2021 - 15:11

Ειδικά τώρα που περνούν πολύ χρόνο στο σπίτι, τα παιδιά ζητάνε συνέχεια λιχουδιές... Κανένα πρόβλημα! Φτιάχνουμε νόστιμα και υγιεινά σπιτικά σνακ, όπως αυτά που μας προτείνει ο Παύλος Σφηκάκης, σεφ και δημιουργός της Pepper & Sugar!

Πανεύκολο κέικ με μήλο χωρίς ζάχαρη

  • Υλικά (για στρογγυλή φόρμα του κέικ):
  • 200 γρ. ελαιόλαδο
  • 300 γρ. σιρόπι σφενδάμου
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 2 βανίλιες
  • ξύσμα και χυμός από 1 πορτοκάλι
  • 3 μεσαίου μεγέθους αυγά
  • 360 γρ. αλεύρι
  • 2 γεμάτα κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3 κόκκινα μήλα ή άλλα μήλα της αρεσκείας σας
  • 100 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 80 γρ. καρύδια

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το ελαιόλαδο, το σιρόπι σφενδάμου, την κανέλα και τη βανίλια. Έπειτα, ρίχνουμε το ξύσμα και τον χυμό από το πορτοκάλι. Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και μετά το αλεύρι, αφού το έχουμε ανακατέψει με το μπέικιν πάουντερ. Ξεφλουδίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε μικρούς κύβους και τα προσθέτουμε στο μείγμα. Τέλος, βάζουμε τις σταφίδες και τα καρύδια. Στη συνέχεια, αλείφουμε τη φόρμα με λίγο ηλιέλαιο ή ελαιόλαδο και μετά την αλευρώνουμε για να μην κολλήσει το κέικ μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160⁰ βαθμούς, στον αέρα, για 55-60 λεπτά. Βγάζουμε από τον φούρνο και ξεφορμάρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσει καλά το κέικ.

BOOM tip: Μια πολύ εύκολη συνταγή για την οποία χρειάζεστε μόνο ένα μπολ και ένα σύρμα! Μπορείτε να την ετοι - μάσετε από το προηγούμενο βράδυ ώστε το πρωί να την απολαύσετε ως πρωινό ή σνακ για το σχολείο. Λόγω του μήλου, το κέικ παραμένει αφράτο και δεν ξεραίνεται εύκολα. Δεν περιέχει βούτυρο και ζάχαρη, ώστε να είναι κατάλληλη για τα παιδιά. Μπορείτε να αντικαταστήσετε επίσης τα καρύδια και τις σταφίδες με ό,τι άλλο τους αρέσει, όπως αμύγδαλα, βερίκοκα ή τριμμένη καρύδα!

 

Λαχταριστές μπάρες πρωινού με ταχίνι και σοκολάτα

Υλικά για 10 μπάρες:

  • 225 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
  • 100 γρ. μέλι
  • 100 γρ. λιωμένη κουβερτούρα με 55% κακάο
  • 175 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 100 γρ. μείγμα ξηρών καρπών
  • 50 γρ. αποξηραμένα βερίκοκα

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το ταχίνι με το μέλι και ανακατεύουμε. Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και όλα τα στερεά υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί. Στρώνουμε το μείγμα σε ένα ταψί μεσαίου μεγέθους, το σκεπάζουμε με μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για δύο ώρες. Ξεφορμάρουμε και κόβουμε σε ορθογώνιες μπάρες. Τυλίγουμε σε λαδόκολλα και διατηρούμε στο ψυγείο.

BOOM tip: Μια πανεύκολη συνταγή στην οποία μπορείτε να «κρύψετε» ευρηματικά τη βρώμη και τους ξηρούς καρπούς! Η σοκολάτα και το μέλι θα ξεγελάσουν τα μικρά παιδιά, ενώ θα λάβουν όλα τα οφέλη και τις φυτικές ίνες που χρειάζονται! Από την άλλη, το ταχίνι προέρχεται από αλεσμένο σουσάμι και είναι πλούσιο σε φυτικές πρωτεΐνες και ωφέλιμα λιπαρά οξέα, όπως τα Ω3 και Ω6. Περιέχει βιταμίνες, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο και σίδηρο!

Κρύα μακαρονοσαλάτα με γιαούρτι και βραστά αυγά

Υλικά για 4-6 μερίδες:

  • 1 πακέτο mini πένες (500 γρ.)
  • 20 τοματίνια κομμένα στη μέση
  • 1 αγγούρι κομμένο σε μικρά κυβάκια
  • 2 κολοκυθάκια κομμένα σε μικρά κυβάκια
  • 2 πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε μικρά κυβάκια
  • 4 αυγά
  • 1 κονσέρβα γλυκό καλαμπόκι
  • 200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά
  • 2 κουτ. σούπας απαλή μουστάρδα (προαιρετικά)
  • ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση: Βράζουμε τις πένες σε άφθονο αλατισμέ - νο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν είναι έτοιμες, τις σουρώνουμε και τις κρατάμε στην άκρη. Συγχρόνως, βράζουμε τα αυγά σε νερό με λίγο αλάτι. Στη συνέχεια, σουρώνουμε το καλαμπόκι και το ξεπλένουμε πολύ καλά. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γιαούρτι με το ελαιόλαδο, τη μουστάρδα, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι. Ρίχνουμε τις πένες, το καλαμπόκι και τα ψιλοκομμέ - να λαχανικά. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Μπορούμε να προσθέσουμε επίσης μυρωδικά ή μπαχαρικά της αρεσκείας μας, όπως γλυκιά πάπρικα, θυμάρι ή ρίγανη. Σερβίρουμε τη σαλάτα μας κρύα μαζί με τα βραστά αυγά.

BOOM tip: Μια σαλάτα γεμάτη πρωτεΐνη για τα παιδιά που διατηρείται στο ψυγείο και είναι ιδανική για το σχολείο! Αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε λίγες φέτες γαλοπούλα ή το αγαπημένο τους τριμμένο τυρί!

Πεντανόστιμα pancakes με βρώμη, χωρίς βούτυρο

Υλικά για 4 μερίδες:

  • 250 γρ. νιφάδες βρώμης
  • 150 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
  • 80 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 2 κουτ. γλυκού κανέλα σε σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 2 βανίλιες
  • 6 μεσαίου μεγέθους αυγά
  • 400 γρ. στραγγιστό γιαούρτι με 2% λιπαρά

Εκτέλεση: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα στερεά υλικά, δηλαδή τη βρώμη, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, την κανέλα και τη βανίλια. Προσθέτουμε τα αυγά και το γιαούρτι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ηλιέλαιο σε χαμηλή φωτιά μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Το μείγμα μας αντιστοιχεί περίπου σε δέκα μεγάλα pancakes. Σερβίρουμε με τα αγαπημένα μας toppings, όπως μέλι, μαρμελάδα ή πραλίνα σοκολάτας.

BOOM tip: Αν στοχεύετε σε ένα πιο γλυκό αποτέλεσμα, μπορείτε να προ - σθέσετε μια κουταλιά μέλι στο μείγμα ή ακόμα και τριμμένη καρύδα, σταγόνες σοκολάτας, σταφίδες ή ξηρούς καρπούς. Το ιδανικό σνακ για τη Δευτέ - ρα που έχει περισσέψει από το κυριακάτικο πρωινό!

Πολύχρωμα wraps με κοτόπουλο, λαχανικά και τυρί κρέμα

Υλικά:

  • 4 τορτίγιες ή αραβικές πίτες ολικής άλεσης
  • 400 γρ. ψητό ή βραστό κοτόπουλο
  • 200 γρ. τυρί κρέμα
  • 1 αγγούρι, κομμένο σε λεπτές φέτες
  • 2 καρότα τριμμένα
  • χυμός από ½ λεμόνι
  • ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση: Ανακατεύουμε το τυρί με λίγο ελαιόλαδο, τον χυμό από το λεμόνι, αλάτι, πιπέρι και λίγη τριμμένη ρίγανη. Αλείφουμε τις πιτούλες με το τυρί κρέμα και βάζουμε από πάνω το κοτόπουλο κομμένο σε κομματάκια. Μοιράζουμε το τριμμένο καρότο και το αγγούρι και τυλίγουμε πολύ καλά. Τέλος, τυλίγουμε τις πιτούλες σε μεμβράνη ή λαδόκολλα και διατηρούμε στο ψυγείο.

BOOM tip: Αποτελεί το πιο εύκολο και γρήγορο σνακ για το σχολείο! Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το αγαπημένο σας τυρί κρέμα και φυσικά το κοτόπουλο που περίσσεψε από την προηγούμενη ημέρα!

BOOM info: Ο Παύλος Σφηκάκης εξειδικεύεται στο private cooking και τη διοργάνωση εκδηλώσεων και μαζί με την έμπειρη ομάδα του μπορεί να έρθει στον χώρο σας και να σας ετοιμάσει το μενού των ονείρων σας.

Site: www.peppersugar.gr

Facebook:Pepper & Sugar

Instagram:@peppersugargr

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!