Ανάμεσα στον πόνο, την ανυπομονησία, την αγωνία του πριν, την ευτυχία και το στρες του μετά, υπάρχουν άπειρες ακόμα εμπειρίες που καθορίζουν έναν τοκετό. Πολλές από αυτές δεν τις γνωρίζετε καν, είτε γιατί θεωρούνται ταμπού είτε επειδή, απλά, οι μαμάδες φίλες σας που τις έζησαν μόλις πήραν στα χέρια το μωρό τους ξέχασαν όλα όσα είχαν προηγηθεί. Για κάποια πράγματα ωστόσο που συμβαίνουν τη στιγμή της γέννας είναι καλό να είστε ψυχολογικά και πρακτικά προετοιμασμένες, έστω και αν δεν σας έχουν ενημερώσει οι φίλες σας, ίσως ακόμα και ο γυναικολόγος σας.
1. Όταν σπάνε τα νερά, δεν πλημμυρίζουν πάντα το πάτωμα όπως ένα μπαλόνι μπουγέλου που σκάει. Το πιθανότερο είναι να έχουν μια πιο αργή και σταδιακή ροή, σαν να σας έχει πιάσει ακράτεια. Και από τη στιγμή που σπάνε, ναι μεν πρέπει να πάτε στο μαιευτήριο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα γεννήσετε από λεπτό σε λεπτό. Μπορεί να περάσουν ώρες μέχρι τον τοκετό.
2. Οι συσπάσεις αρχίζουν ήπια και ύπουλα. Στην αρχή μπορεί να θυμίζουν πόνους περιόδου και πολλές γυναίκες κάνουν τότε το λάθος να σκεφτούν: «Δεν είναι και κάτι τόσο τρομερό, τελικά!». Καθώς πλησιάζει ο τοκετός όμως γίνονται όλο και πιο συχνές και δυνατές σε σημείο να νιώσετε ότι πρόκειται να βγει από μέσα σας το Άλιεν από την ομώνυμη ταινία επιστημονικής φαντασίας. Τα καλά νέα; Η επισκληρίδιος μπορεί να κάνει την όλη εμπειρία πολύ πιο υποφερτή.
3. Μπορεί να νιώσετε ότι θέλετε να πάτε επειγόντως στην τουαλέτα, ακόμα και αν έχει προηγηθεί κλύσμα. Αυτή η επιτακτική ανάγκη γεννιέται καθώς το έμβρυο ξεκινά την καθοδική πορεία του και πιέζει το παχύ έντερο. Μην ανησυχείτε, οι μαίες θα αναλάβουν κυριολεκτικά να καθαρίσουν και θα σας απαλλάξουν από την αμηχανία.
4. Ο γυναικολόγος ίσως τραβήξει το έμβρυο με «βεντούζα». Αυτή η κοινή επέμβαση κατά τον τοκετό, γνωστή ως εμβρυουλκία, επιστρατεύεται σε καταστάσεις όπως ένας παρατεταμένος τοκετός, προηγούμενη καισαρική τομή ή προβλήματα υγείας της εγκυμονούσας όπου η υπερβολική πίεση δεν ενδείκνυται, όπως προεκλαμψία, καρδιοπάθεια ή υψηλού βαθμού μυωπία. Η πιο συνηθισμένη παρενέργεια είναι ακίνδυνη: το έμβρυο μπορεί να γεννηθεί με ελαφρώς μακρόστενο σχήμα κρανίου το οποίο, μην ανησυχείτε, θα αποκατασταθεί καθώς μεγαλώνει!
5. Δεν κάνουν ράμματα μόνο οι γυναίκες με καισαρική. Σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν χρειάζεται εμβρυουλκία ή και για να υποβοηθηθεί ο τοκετός ανεξάρτητα από αυτήν, ο γυναικολόγος προχωράει σε περινεοτομή, δηλαδή κάνει μια μικρή τομή στο δέρμα γύρω από τον κόλπο. Όσο τρομακτικό κι αν ακούγεται, εκείνη τη στιγμή δεν πονάει (λόγω επισκληριδίου και/ή αδρεναλίνης), ενώ ο πόνος μετά τον τοκετό αντιμετωπίζεται εύκολα με παυσίπονα φάρμακα και υποχωρεί μέσα σε λίγες μέρες.
Από την Γωγώ Καρκάνη