7 δώρα που θέλει -στ’ αλήθεια- μια μαμά για φέτος τα Χριστούγεννα

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 08/12/2023 - 23:45

Ενώ τα παιδιά περιμένουν τον Άγιο Βασίλη, δεν θα μπορούσαμε φέτος να τού γράψουμε κι εμείς ένα γράμμα, οι σκληρά εργαζόμενες μαμάδες; Δεν ονειρευόμαστε τίποτα εξωφρενικά ακριβό, αλλά μικρές απολαύσεις που θα μας βοηθήσουν να βιώσουμε το αληθινό πνεύμα των Χριστουγέννων, της αγάπης και της προσφοράς (στον εαυτό μας, εν προκειμένω) και να κάνουμε ένα διάλειμμα από την καθημερινότητα, αντί να επιδοθούμε σε ένα σπριντ από γιορτινά τραπέζια, αγγαρείες του νοικοκυριού και εκκρεμότητες της τελευταίας στιγμής μέχρι να κόψουμε τη γραμμή τερματισμού του 2023. Αυτά είναι λοιπόν μερικά από τα πράγματα που θα υπήρχαν στη λίστα των επιθυμιών μας.

7 δώρα που θέλει -στ’ αλήθεια- μια μαμά για φέτος τα Χριστούγεννα

#1 Γιορτές χωρίς οικογενειακούς καβγάδες. Ως διά μαγείας, τα αδέρφια να ξεπεράσουν τις ζήλιες και τις γκρίνιες για τα πάντα, από το κόκκινο κυπελάκι του φαγητού που έγινε μήλον της έριδος μέχρι το ποιος θα μπει πρώτος στο αυτοκίνητο για να πάμε βόλτα, και η μαμά με τον μπαμπά να αναβιώσουμε τους πρώτους μήνες της σχέσης μας, όταν ο έρωτας ήταν τόσο εκτυφλωτικός που δεν βλέπαμε, ας πούμε, την εξωφρενική αφηρημάδα του μπαμπά – και ο μπαμπάς δεν έβλεπε τη δική μας τελειομανία. Να γίνουμε μια οικογένεια όπως στις διαφημίσεις, όπου όλοι κάθονται αγαπημένοι και ευτυχισμένοι γύρω από το τζάκι.

#2 Έναν προσωπικό σεφ. Τουλάχιστον από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι την Ημέρα των Φώτων, όσο δηλαδή διαρκούν τα τραπέζια. Και μια υπηρεσία ανεφοδιασμού τροφίμων για να αποφεύγουμε τα πηγαινέλα στα πηγμένα από κόσμο σουπερμάρκετ. Αυτό το δώρο, ομολογούμε, θα κόστιζε λίγο πιο ακριβά. Εναλλακτικά, συμβιβαζόμαστε με έναν μπαμπά που θα αναλάμβανε όλα τα γεύματα των γιορτών (και που δεν θα έφτιαχνε μόνο ομελέτες και πατάτες τηγανιτές!).

#3 Μια ημέρα γενικής καθαριότητας από την υπόλοιπη οικογένεια. Ένα πρωί να βγούμε για ψώνια -έστω, για να χαζέψουμε βιτρίνες- και μέχρι το μεσημέρι που θα επιστρέψουμε στο σπίτι να είναι τακτοποιημένο και λαμπερό και, το σημαντικότερο, τα παιδιά μας να αισθάνονται περήφανα που βοήθησαν τον μπαμπά να καθαρίσει. Μια συμφωνία όπου όλοι βγαίνουν κερδισμένοι – ή τουλάχιστον η μαμά και τα παιδιά.

#4 Μια ημέρα σπα. Με την κολλητή μας ή τον άντρα μας (και τα παιδιά στο babysitting), μερικές ώρες με μασάζ, περιποιήσεις ομορφιάς και χαμάμ αρκούν για να επιστρέψουμε σε μια σχεδόν αρχέγονη κατάσταση χαλάρωσης, να κάνουμε restart και να κόψουμε τουλάχιστον δέκα χρόνια από το πρόσωπό μας.

7 δώρα που θέλει -στ’ αλήθεια- μια μαμά για φέτος τα Χριστούγεννα

#5 Μια απόδραση σε πολυτελές ξενοδοχείο κάπου στο βουνό. Τα ταξίδια είναι υπέροχα ούτως ή άλλως, αλλά ακόμα περισσότερο όταν δεν κάνεις διακοπές στο εξοχικό αλλά σε ένα ξενοδοχείο allinclusive και kidfriendly, με τρία γεύματα την ημέρα, καθημερινή καθαριότητα δωματίου και δημιουργική απασχόληση για τα παιδιά, να χαλαρώνεις με ένα φλιτζάνι ζεστή σοκολάτα ενώ βλέπεις το χιόνι να πέφτει έξω από την τζαμαρία. Ζητάμε πολλά;

#6 Ένα βράδυ έξω με φίλες. Αυτό το δώρο θα το διεκδικήσουμε επίμονα, γιατί είναι κάθε άλλο παρά εξωπραγματικό. Να αφήσουμε, χωρίς ενοχές, τα παιδιά στο σπίτι με τον μπαμπά και να βγούμε γυναικοπαρέα όπως παλιά, να πιούμε ζεστά, χειμωνιάτικα κοκτέιλ, να γελάσουμε και να χορέψουμε στο κέντρο της στολισμένης πόλης.

#7 Λίγες ώρες για τον εαυτό μας. Εκείνο το μυθιστόρημα που έχουμε αφήσει στη μέση από το καλοκαίρι, αυτός ο πίνακας που ζωγραφίζουμε εδώ και μήνες, όλα τα αγαπημένα μας μουσικά άλμπουμ που δεν έχουμε προλάβει να ακούσουμε με την ησυχία μας δεν ζητούν τίποτα περισσότερο από μερικές ώρες προσωπικού χρόνου. Αρκεί να ελαφρύνουμε το πρόγραμμα των γιορτών, να πούμε μερικά παραπάνω «όχι» σε προσκλήσεις και να αναζητήσουμε ίσως τη βοήθεια του κοινού (βλέπε μπαμπάδες, παππούδες, ίσως και νταντάδες) για να αφοσιωθούμε, έστω και για λίγο, στις δραστηριότητες που αγαπάμε από παλιά. Τους αξίζει και μας αξίζει.