Μαμά, υπάρχει στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης; (τι απαντάμε ανά ηλικία!)

Boom Team
Sun, 17/12/2023 - 13:00

Μπορεί η ειλικρίνεια να είναι το ακλόνητο θεμέλιο της σχέσης εμπιστοσύνης που θέλουμε να χτίσουμε με τα παιδιά μας, υπάρχουν όμως και ορισμένες εξαιρέσεις: Πρόκειται για όλες εκείνες τις φορές που δεν θα πούμε ψέματα, αλλά θα χρειαστεί να αναβάλουμε τις «σωστές» απαντήσεις, παρατείνοντας την πολύτιμη περίοδο ανεμελιάς κι αφήνοντας την παιδική φαντασία να καλπάζει ανενόχλητη. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η ερώτηση: «Μαμά, υπάρχει ο Άγιος Βασίλης;»

Κι επειδή η ηλικία που θα κάνουν την ερώτηση παίζει καθοριστικό ρόλο στην απάντηση που θα δώσετε, να τι κάνουμε ανά περίπτωση:


Έως 5 ετών: Ο Άγιος Βασίλης είναι τόσο αληθινός, που σχεδόν πιστεύουμε και εμείς στην ύπαρξή του! Άρα γλιτώνετε την ερώτηση τουλάχιστον μέχρι του χρόνου...
6-7 ετών: Προσπαθούμε να κρατήσουμε ζωντανή τη μαγεία και διαχωρίζουμε τον Άγιο Βασίλη που έρχεται την Παραμονή από αυτούς που βλέπουμε στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις.
8-9 ετών: Μάλλον κάτι έχουν καταλάβει. Κάποια παιδιά θέλουν να μάθουν την αλήθεια, ενώ κάποια άλλα δεν είναι ακόμα «έτοιμα», καθώς αυτή είναι μια μεταβατική ηλικία. Απαντήστε τους με την ερώτηση «γιατί με ρωτάς;» και ανάλογα με την απάντησή τους θα καταλάβετε προς ποια κατεύθυνση να κινηθείτε.
10-11 ετών: Πιθανόν να μην πιστεύουν πια και αυτό είναι αναπτυξιακά αναμενόμενο. Ηλικιακά έχουν πια καλή αίσθηση του τι είναι πραγματικό και τι φανταστικό. Και πάλι όμως, υπάρχουν παιδιά που κρατάνε την παιδικότητά τους παραπάνω και αυτό το σεβόμαστε!

Keep in mind:
• Από τη στιγμή που τα παιδιά μπαίνουν στη διαδικασία να κάνουν την ερώτηση σημαίνει ότι είναι πολύ κοντά ή ήδη γνωρίζουν την αλήθεια. Χρειάζονται απλώς τη δική σας επιβεβαίωση.
• Η απάντηση «εάν το πιστεύεις τότε υπάρχει!» τους αφήνει τη δυνατότητα να το επεξεργαστούν και αφήνει περιθώριο να αναπτύξουν περαιτέρω τη δική τους κριτική σκέψη.
• Σε κάθε περίπτωση, μην πανικοβληθείτε από την ερώτηση. Σκεφτείτε δημιουργικά και καθαρά και αφήστε το παιδί να σας καθοδηγήσει. Εάν η αντίδραση στο «όχι» είναι κλάμα και «θρήνος», τότε πιθανότατα να μην ήταν έτοιμο να ακούσει την αλήθεια. Εάν όμως η απάντηση είναι «το ήξερα!», συνοδευόμενη από ενθουσιασμό και ανακούφιση, τότε ήταν έτοιμο να το διαχειριστεί.
• Μην πείτε ψέματα για να αποφύγετε το κλάμα τους. Είναι λογικό να στενοχωρηθούν, όπως είναι αναπόφευκτο και να μάθουν την αλήθεια.
• Προστατέψτε τα μικρότερα παιδιά! Ζητήστε από τα μεγαλύτερα να το κρατήσουν ακόμα μυστικό από τα μικρότερα αδέρφια τους. Αυτό θα βοηθήσει και στη δική τους μετάβαση.

BOOM note: Όλοι μας έχουμε γράψει γράμμα στον Άγιο Βασίλη, του έχουμε αφήσει γάλα και κουλουράκια στο τζάκι, έχουμε αποκοιμηθεί στο παράθυρο περιμένοντας να τον δούμε, ανοίξαμε με απίστευτο ενθουσιασμό τα δώρα που μας έφερε και έτσι ξέρουμε πως θα συμβολίζει για πάντα ένα αγνό, μαγικό κομμάτι της παιδικότητάς μας και αυτής των παιδιών μας. Αφήστε τον, λοιπόν, υπαρκτό στη ζωή τους για όσο πιο πολύ μπορείτε. Και όταν πια έρθει η ώρα να πείτε την αλήθεια, δείξτε στα παιδιά σας τον τρόπο να γίνουν εκείνα «Άγιος Βασίλης», προσφέροντας «τη μαγεία» και σε άλλα παιδιά που έχουν ανάγκη!


Ευχαριστούμε θερμά για τις πολύτιμες συμβουλές την Αλεξία Βερνίκου, ψυχολόγο και οικογενειακή ψυχοθεραπεύτρια (www.avparenting.com).

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα ενδιαφέροντα άρθρα στο 6ο  τεύχος του BOOM που μπορείτε να ξεφυλλίσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο