Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο που μπορεί να απασχολήσει κάθε νέα μαμά και χρειάζεται ανάλογη προσοχή. Επειδή λοιπόν η πρόληψη είναι η καλύτερη ενημέρωση, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή...
Τι είναι: Η επιλόχειος κατάθλιψη είναι ένα είδος κλινικής κατάθλιψης, το οποίο προκαλείται κατά κύριο λόγω στις γυναίκες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Μπορεί να εμφανιστεί σε διάστημα από 24 ώρες έως και 6 μήνες μετά τη γέννα. 7 βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κανείς γι'αυτήν είναι...
1. Στατιστικά 1 στις 10 μητέρες μπορεί να παρουσιάσει επιλόχειο κατάθλιψη.
2. Τα αίτια μπορούν να ποικίλουν, με επικρατέστερο την αλλαγή στα επίπεδα των ορμονών που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
3. Τα συνηθέστερα συμπτώματα είναι η κακή διάθεση, τα συχνά κλάματα, η έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες που κάποτε προκαλούσαν ευχαρίστηση, η μείωση του βάρους, η ατονία, το άγχος, η έλλειψη ερωτικού ενδιαφέροντος και σωματικά συμπτώματα όπως, πονοκέφαλοι, πόνοι στο στήθος και ταχυπαλμίες.
4. Οι μητέρες που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη δεν προξενούν σκόπιμα κακό στα παιδιά τους και στις ίδιες.
5. Οι γυναίκες που έχουν πάθει κατάθλιψη ξανά στο παρελθόν, επιλόχειο ή μη, που υποφέρουν από ορμονικές διαταραχές ή διαταραχές ύπνου, νέες μαμάδες που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικογενειακά προβλήματα, που έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση ή που αισθάνονται υπερκόπωση, είναι πιο ευάλωτες στο να εμφανίζουν επιλόχειο κατάθλιψη από τις άλλες.
6. Σημαντικό ρόλο παίζει βέβαια ο μπαμπάς, ο οποίος πρέπει να προσαρμόσει και το δικό του πρόγραμμα στη νέα πραγματικότητα, να δείξει κατανόηση και περισσότερο ενδιαφέρον για τη σύζυγό του, να ζητήσει τη γνώμη ενός ειδικού σε περίπτωση που διαπιστώσει πως υπάρχει πρόβλημα, και βέβαια, να αντιμετωπίζει τη σύζυγό του σαν σύντροφο και φίλη και όχι μόνο σαν μητέρα του παιδιού του.
7. Για να μπορέσει μια γυναίκα να αντιμετωπίσει και ενδεχομένως να "προλάβει" την επιλόχειο κατάθλιψη πρέπει να ενημερωθεί για το τί είναι, να δώσει χρόνο στον εαυτό της να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, να μην είναι αυστηρή με τον εαυτό της, να συζητάει ό,τι την απασχολεί με το σύζυγό της και να μιλήσει με τον γιατρό της ο οποίος μπορεί να την παραπέμψει σε έναν ειδικό ψυχολόγο.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην ξεχνάμε ποτέ, πως η επιλόχειος κατάθλιψη είναι μια φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού στα νέα δεδομένα και πως με τη σωστή βοήθεια αντιμετωπίζεται!