Αλλεργικό σοκ σε παιδιά | Βάλτε σήμερα στην τσάντα των διακοπών σας αυτά τα φάρμακα

Μυρτώ Κάζη
Sun, 16/07/2023 - 16:45

Σοκαρισμένοι ακόμα από τις εικόνες που γέμισαν τα media με τη μαμά να αποχαιρετά λιποθυμώντας την 16χρονη κόρη της που «έφυγε» τόσο άδικα, ίσως από κατανάλωση αλλεργιογόνου (τα ακριβή αίτια θανάτου δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα), και αφού για μία ακόμα φορά η Ελλάδα θρηνεί ένα ακόμα θύμα καθώς το ασθενοφόρο άργησε να μεταφέρει το παιδί, είμαστε όλοι παγωμένοι, βαθιά θλιμμένοι και αισθανόμαστε πως -δυστυχώς- θα πρέπει σαν άλλοι γιατροί να είμαστε πάντα έτοιμοι να προστατέψουμε τα παιδιά μας. Όλο το βράδυ διάβαζα για αυτό το 16χρονο κορίτσι που δεν έζησε τη ζωή που το περίμενε και όπως κάθε φορά σε αυτές τις στιγμές, έτρεξα στα δωμάτια των παιδιών μου να τα αγκαλιάσω ενώ εκείνα κοιμόντουσαν.

Είναι φορές που αισθάνεσαι πως ζούμε από καθαρή τύχη. Αναρωτιέμαι γιατί αυτό συνέβη σε αυτό το παιδί. Απάντηση δεν υπάρχει. Το μόνο που μπορεί να γίνει είναι εμείς οι γονείς να είμαστε όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένοι, για όσα περισσότερα φυσικά μπορούμε, καθώς γιατροί δεν είμαστε και μπορεί να έχουμε κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις όμως την ώρα εκείνη, την ώρα του πανικού δεν ξέρω ο καθένας μας τι θα καταφέρει να κάνει στο δικό του παιδί.

Φωτογραφία από @zinkevych (Freepik)

Σκέφτηκα πως θα ήταν χρήσιμο, να μιλήσω με την παιδίατρο των παιδιών μου την Κατερίνα Κατσιμπάρδη και να τη ρωτήσω από μαμά προς γιατρό, όσο πιο απλά γίνεται, όσα πολιορκούν το μυαλό μου σε σχέση με τις αλλεργίες των παιδιών μας και την πιθανότητα να πάθουν κάτι σοβαρό από ένα αλλεργικό σοκ.

Σας παραθέτω την κουβέντα μας και σας προτρέπω ΣΗΜΕΡΑ να πάτε στο φαρμακείο να πάρετε τα 3 πράγματα που αναφέρει η Κατερίνα.

Κατερίνα, τι σημαίνει αλλεργικό παιδί; Εμένα τα παιδιά μου για παράδειγμα έχουν αλλεργικό υπόστρωμα, πόσο κοντά ή μακριά είναι αυτό από το έχω ένα «αλλεργικό παιδί;»

Υπάρχει ένα τεράστιο φάσμα ως προς την εκδήλωση μιας αλλεργίας ή αλλεργικής αντίδρασης όπως λέμε. Υπάρχει η απλή αλλεργική αντίδραση στην οποία τσιμπάει για παράδειγμα ένα κουνούπι ένα παιδί και πρήζεται και κάνει οίδημα και ερυθρότητα στην περιοχή. Αυτή είναι μια τοπική αλλεργική αντίδραση και θα λέγαμε ότι είναι το πρώτο στάδιο. Αντίστοιχα μπορεί να γίνει με μια μέλισσα που είναι βέβαια πιο επικίνδυνη και έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι ένα παιδί μπορεί να κάνει αλλεργικό σοκ. Όμως ένα παιδί που μπορεί να έχει αυτό που λέμε «αλλεργικό υπόστρωμα» μπορεί να κάνει μια συστηματική αλλεργική αντίδραση είναι δηλαδή το επόμενο στάδιο, που σημαίνει πως έχουμε και άλλα συμπτώματα.

Από τι μπορεί να πάθει αλλεργικό σοκ το παιδί μου;

Η αλλεργική αντίδραση διαχωρίζεται σε τροφική (ξηροί καρποί., γαρίδες κ.ά.) είτε από δήγμα, δηλαδή τσίμπημα (συνήθως μέλισσα) είτε φαρμακευτική (σε κάποια αντιβίωση). Και φέτος λόγω του στρεπτόκοκου δίδονται πάρα πολύ συχνά οι αντιβιώσεις οπότε και αυτό να το κρατήσουμε στο μυαλό μας.

Μπορείς να μου πεις ξεκάθαρα τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης;

Βεβαίως, το εξάνθημα που στην πρώτη περίπτωση ήταν τοπικό, εδώ πλέον γενικεύεται και συνοδεύεται από οίδημα (π.χ. χειλέων, βλεφάρων). Επιπλέον, το παιδί μπορεί να έχει κοιλιακό άλγος, εμέτους, δύσπνοια, ζάλη. 

Μπορεί όμως να έχουμε αλλεργική αντίδραση έντονη χωρίς να γενικεύεται πολύ το εξάνθημα, επομένως δεν είναι αυτό το βασικό κριτήριο. Είναι τα συνοδά. Κοιλιακό άλγος, έμετοι και το παιδί μας λέει ότι ζαλίζεται, χάνει δηλαδή τις αισθήσεις του καθώς κάνει υπόταση.

Φωτογραφία από Freepik

Σαν γονέας πώς μπορώ να ξέρω όμως αν το παιδί μου είναι αλλεργικό;

Δυστυχώς αυτό δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε εκ των προτέρων. Θα πρέπει να γνωρίζετε, ότι κάποιες φορές, παιδιά αλλά και νεαροί ενήλικες, μπορεί να εκδηλώσουν ακόμη και έντονη αλλεργική αντίδραση μετά την κατανάλωση κάποιας τροφής που έχουν φάει και στο παρελθόν χωρίς κανένα πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει με τις ισχυρά αλλεργιογόνες τροφές, όπως ξηροί καρποί ή γαρίδες, που καταναλώνονται είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά με άλλα αλλεργιογόνα, και συνήθως σε άτομα με αλλεργικό υπόστρωμα, που δεν το γνώριζαν.

Άρα στα παιδιά, δεν γνωρίζουμε με βεβαιότητα ποιο παιδάκι θα κάνει αλλεργικό σοκ μέχρι να το εκδηλώσει. ΟΜΩΣ είμαστε υποψιασμένοι πρώτον αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό. Αν για παράδειγμα ο μπαμπάς έχει αλλεργία στα κάσιους είμαστε πολύ υποψιασμένοι. Δεύτερον δεν κάνουμε δοκιμές τροφίμων σε μωρά ή παιδιά σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό ή νησί. Όλα γίνονται με τις οδηγίες του παιδιάτρου μας.

Τι θα πρέπει να έχω πάντα μαζί μου για να προλάβω ένα αλλεργικό σοκ;

Λοιπόν, ΠΑΝΤΑ θα πρέπει οι γονείς να έχουν κάποια πράγματα μαζί τους, ΟΧΙ μόνο στο σπίτι.

Την κορτιζονούχα αλοιφή για την τοπική αλλεργική αντίδραση τη θεωρώ δεδομένη καθώς και ένα αντισταμινικό τζελ. Πάμε τώρα στα πιο σημαντικά. Θέλω σε κάθε σπίτι να υπάρχει ένα αντισταμινικό σιρόπι που χορηγείται ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και δρα πολύ γρήγορα. Μάλιστα πριν ξεκινήσετε τις διακοπές σας, καλό θα ήταν να γνωρίζετε τη δόση που αναλογεί στο δικό σας παιδί καθώς μπορεί τη στιγμή της αλλεργικής αντίδρασης να μη βρίσκετε τον παιδίατρό σας, να μην έχετε σήμα κ.α. Το σιρόπι αυτό το δίνουμε πάντα σε συνεννόηση με τον παιδίατρο και μιλάμε πάντα για μωρά άνω των 6 μηνών. Το σιρόπι αυτό θα πρέπει να χορηγηθεί ΑΜΕΣΑ. Ταυτόχρονα, σε μια αντίδραση που φαίνεται ότι γίνεται πιο έντονη, θα πρέπει να δώσουμε σταγόνες ή σιρόπι κορτιζόνης. Αυτό δρα συμπληρωματικά, η κορτιζόνη δηλαδή αργεί να δράσει όμως σε συνδυασμό καταφέρνουμε να κερδίσουμε τον χρόνο που θέλουμε και βέβαια είμαστε καθ’οδόν προς το νοσοκομείο.

Αν το παιδί πρήζεται, εκφράζει πως δεν αισθάνεται καλά και ζαλίζεται τα βήματα είναι τα εξής:

δίνουμε αντισταμινικό σιρόπι

δίνουμε σταγόνες κορτιζόνης

και ήδη είμαστε στον δρόμο για την πλησιέστερη μονάδα υγείας.

Φωτογραφία από Freepik

Πρέπει να έχω πάντα μαζί μου την ένεση επινεφρίνης/ αδρεναλίνης;

Όχι, αυτή την ένεση δεν τη συνταγογραφούμε σε παιδιά που δεν έχουν ένδειξη. Γιατί δεν τη γράφουμε σε όλα τα παιδιά; Γιατί οι γονείς σε περιστατικό άγχους και υπό συνθήκες πανικού μπορεί να κάνουν την ένεση στο παιδί τους χωρίς να υπάρχει πραγματικός λόγος. Και φυσικά η ένεση αυτή, όπως και όλα τα φάρμακα έχει δράση και αντίδραση / παρενέργειες.

Αν το παιδί μου πάθει αλλεργικό σοκ πόσο χρόνο έχω να πάω στο νοσοκομείο;

Συνήθως έχουμε χρόνο. Η αλλεργική αντίδραση που τρέχουμε και συνήθως δεν έχουμε χρόνο είναι η αλλεργική αντίδραση στο ενδοφλέβιο φάρμακο, που όμως εκεί είσαι ήδη στο νοσοκομείο.

Ένα αλλεργικό παιδί μπορώ να το εκθέτω σταδιακά στο αλλεργιογόνο του;

Μπορείς αρχικά να κάνεις θεραπεία απευαισθητοποίησης στον αλλεργιολόγο. Είναι μια θεραπεία που αδρανοποιεί τα κύτταρα που ενεργοποιούνται κατά την αλλεργική αντίδραση. Σε κάθε περίπτωση μπορείτε να φέρετε το παιδί σας σε επαφή με το αλλεργιογόνο αυτό, όμως πάντα θα πρέπει να βρίσκεστε σε εξοπλισμένο ιατρείο ή κέντρο υγείας. Αυτή η διαδικασία λέγεται «πρόκληση» και θα πρέπει πρώτα να τη συζητήσετε με τον παιδιάτρό σας.

Ένα παιδί που είναι αλλεργικό σε κάτι, αυτό θα το συνοδεύσει σε όλη του τη ζωή;

Συνήθως, αν ένα παιδί έχει αλλεργία στους ξηρούς καρπούς, θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικό σε όλη του τη ζωή. Θα πρέπει να κοιτάζει ακόμα και τα τυχόν ίχνη που υπάρχουν σε κάθε τι που τρώει και φυσικά να έχει πάντα μαζί του την ένεση αδρεναλίνης. 

Τέλος κρατήστε πως μπορεί κάποια τρόφιμα να δράσουν συνεργικά. Να φάει δηλαδή ένα παιδάκι γαρίδα και μετά να φάει αυγό ή ξηρούς καρπούς, τότε η ποσότητα αλλεργιογόνων στο αίμα θα είναι πολύ πιο ψηλές.

BOOM NOTE: Στη γαρίδα το αλλεργιογόνο κομμάτι είναι το εντεράκι. Για καλό και για κακό αφαιρέστε το!