Αμβλώσεις στις ΗΠΑ: «Οι γυναίκες που δεν μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιες αν θα κάνουν ή όχι παιδιά είναι υποδουλωμένες»

Γεωργία Καρκάνη
Mon, 27/06/2022 - 21:13

Η φορά της ιστορίας δεν είναι, πάντα, προς τα εμπρός. Κάποιες φορές, μάλιστα, κάνει αναστροφή και επιστρέφει μισόν αιώνα, αν όχι περισσότερα χρόνια, πίσω. Αυτό συνέβη στην περίπτωση των αμβλώσεων στις ΗΠΑ, όπου το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε παλαιότερη ετυμηγορία του, τη λεγόμενη απόφαση Roe v Wade του 1973, η οποία επέτρεπε τις αμβλώσεις. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι μια Πολιτεία θα μπορεί πλέον να τις κηρύσσει παράνομες. Ήδη δεκάδες έχουν προχωρήσει σε απαγορεύσεις, στερώντας από εκατομμύρια Αμερικανίδες το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης – ή οδηγώντας τις σε κλινικές εκτρώσεων που λειτουργούν παράνομα, κάτω από αμφιλεγόμενες και επικίνδυνες συνθήκες.

Φωτογραφία από Gayatri Malhotra (Unsplash)

Είναι αξιοθαύμαστη, από τη μία, η επιλογή μιας γυναίκας να ακολουθήσει την καρδιά της να προχωρήσει μια εγκυμοσύνη παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως θα μπορούσαν να είναι η απουσία συντρόφου ή οι οικονομικές δυσκολίες. Από την άλλη, η λέξη-κλειδί εδώ είναι η επιλογή, την οποία στερούνται με τη νέα δικαστική απόφαση οι γυναίκες στις ΗΠΑ - όπως συμβαίνει σε χώρες διαβόητες για την καταπίεση του γυναικείου φύλου σαν το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Φωτογραφία από @wayhomestudio (Freepik)

Οι συντηρητικές απόψεις που νομιμοποιήθηκαν παραπέμπουν στο μυθιστόρημα «Η ιστορία της θεραπαινίδας», που μεταφέρθηκε και στη μικρή οθόνη, και στο δυστοπικό κόσμο του όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται σαν αναπαραγωγικά εργαλεία. Πρόσφατα ο «Guardian» είχε δημοσιεύσει ένα κείμενο της συγγραφέας του, Margaret Atwood:

«Σε κανέναν δεν αρέσει η άμβλωση, ακόμα και όταν είναι ασφαλής και νόμιμη. Δεν είναι κάτι που θα επέλεγε μια γυναίκα για τη σαββατιάτικη ψυχαγωγία της. Από την άλλη, κανένας δεν θα ήθελε μια γυναίκα να αιμορραγήσει στο δάπεδο του μπάνιου της μετά από μια παράνομη άμβλωση. Τι κάνουμε λοιπόν; […] Οι γυναίκες που δεν μπορούν να αποφασίσουν οι ίδιες αν θα κάνουν ή όχι παιδιά είναι υποδουλωμένες γιατί είναι η πολιτεία που διεκδικεί την κυριότητα του σώματός τους και το δικαίωμα να αποφασίσει πώς θα το χρησιμοποιήσουν. […] Και αν η πολιτεία λατρεύει τα μωρά, γιατί να μην τιμά τις γυναίκες που κάνουν τα περισσότερα δείχνοντάς τους σεβασμό και βγάζοντάς τις από τη φτώχεια; Αν οι γυναίκες παρέχουν μια αναγκαία υπηρεσία στην πολιτεία -έστω και ενάντια στη θέλησή τους- σίγουρα πρέπει να πληρωθούν για το έργο τους».

Φωτογραφία από Gayatri Malhotra (Unsplash)

Μετά την ανακοίνωση της απόφασης, ανάμεσα στις επώνυμες που τη σχολίασαν ήταν η Michelle Obama, η οποία δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Ραγίζει η καρδιά μου για τα επίπονα μαθήματα που μας καταδικάζουν να μάθουμε για την εποχή πριν την απόφαση “Roe v. Wade”, όταν οι γυναίκες ρίσκαραν τη ζωή τους καταφεύγοντας σε παράνομες αμβλώσεις. Μία εποχή όπου η κυβέρνηση αρνείτο στις γυναίκες τον έλεγχο στην αναπαραγωγική τους διαδικασία, τις υποχρέωνε να προχωρήσουν σε εγκυμοσύνες που δεν ήθελαν και μετά τη γέννηση των παιδιών τους τις εγκατέλειπε. Αυτά ζούσαν οι μητέρες, οι γιαγιάδες και οι προγιαγιάδες μας και να ’μαστε πάλι εδώ».

Η ηθοποιός Rita Moreno / Photo: Instagram @theritamoreno

Την προσωπική της εμπειρία μοιράστηκε, θέλοντας να περάσει ένα δυνατό μήνυμα, η Rita Moreno, που είχε προχωρήσει σε άμβλωση μετά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη από τη σχέση της με τον Marlon Brando, σε μια εποχή που δεν είχαν ακόμα νομιμοποιηθεί στις ΗΠΑ: «Ο Marlon βρήκε έναν γιατρό μέσω κάποιων φίλων. Ήταν πραγματικός γιατρός, σε αντίθεση μ’ αυτούς που μπορούσες να βρεις σε σκοτεινά σοκάκια. Τον πλήρωσε 500 δολάρια». Παρ’ όλα αυτά η επέμβαση τής προκάλεσε βαριά αιμορραγία, η οποία την οδήγησε στο νοσοκομείο. Εκεί διαπιστώθηκε ότι η παράνομη άμβλωση δεν είχε ολοκληρωθεί: «Τότε δεν το ήξερα, αλλά θα μπορούσα να είχα πεθάνει. Ήταν ένα πολύ επικίνδυνο μπάχαλο».