Αντιγριπικό εμβόλιο για παιδιά | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν το κάνετε στο παιδάκι σας σε 13 ερωτοαπαντήσεις.

Μυρτώ Κάζη
Mon, 31/10/2022 - 09:11

Αντιγριπικό εμβόλιο για παιδιά. Ίσως το πιο πολυσυζητημένο θέμα των ημερών. Σας το παρουσιάζουμε μέσα από μικρές ερωτοαπαντήσεις που θα λύσουν κάθε απορία σας!

Από ποια ηλικία ενός παιδιού ξεκινάει ο εμβολιασμός ενάντια στη γρίπη;

Σύμφωνα με την Αμερικάνικη Παιδιατρική Εταιρεία το εμβόλιο της γρίπης είναι απαραίτητο για όλα τα άτομα ηλικίας 6 μηνών και άνω, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών και των εφήβων.

Γιατί είναι απαραίτητο;

Γιατί ο ιός της γρίπης μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές - ακόμη και θάνατο- σε υγιή παιδιά και είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος.

Τι προσφέρει το εμβόλιο;

Το εμβόλιο προσφέρει ανοσοποίηση της γρίπης, τον καλύτερο τρόπο δηλαδή για την προστασία των παιδιών.

Γιατί να μην πάρει το παιδί μου φάρμακα αν νοσήσει και έτσι να αποφύγουμε το εμβόλιο;

Γιατί όντως, ενώ υπάρχουν αντιιικά φάρμακα, αυτά τα φάρμακα είναι λιγότερο αποτελεσματικά αν δεν ξεκινήσουν αμέσως μόλις το παιδί κολλήσει τη γρίπη, είναι δαπανηρά και μπορεί να έχουν παρενέργειες.

Κάθε πότε πρέπει να κάνει το παιδί μου το αντιγριπικό εμβόλιο;

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν ετήσια ανοσοποίηση γρίπης.

Σε ποια στιγμή του χρόνου πρέπει να γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο;

Το εμβόλιο είναι καλό να γίνει πριν την έξαρση της γρίπης, που προκύπτει συνήθως από Δεκέμβριο έως και Μάρτιο. Επομένως η καλύτερη περίοδος εμβολιασμού είναι ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος. Η ανοσία την οποία προκαλεί το συγκεκριμένο εμβόλιο έναντι των δύο αντιγόνων γρίπης τύπου Α και του ενός αντιγόνου γρίπης τύπου Β, που περιέχονται, διατηρείται ισχυρή επι 6 περίπου μήνες μετά τον εμβολιασμό και σχεδόν εξαφανίζεται σε 12 μήνες.

Συμβαίνει κάτι διαφορετικό αν το παιδί μου κάνει το αντιγριπικό εμβόλιο για πρώτη φορά;

Τα βρέφη και τα παιδιά ηλικίας έως 8 ετών που κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο για πρώτη φορά μπορεί θα χρειαστούν δύο δόσεις εμβολίου, που χορηγούνται μα μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων. Έτσι κρίνεται απαραίτητο τα παιδιά αυτά να κάνουν την πρώτη δόση το συντομότερο δυνατό για να βεβαιωθούν ότι μπορούν να ολοκληρώσουν και τις δύο δόσεις πριν αρχίσει η εποχή της γρίπης. Δύο δόσεις εμβολίου της γρίπης απαιτούνται και σε παιδιά 6 μηνών έως 8 ετών που πρωτοεμβολιάστηκαν τον προηγούμενο χρόνο με μία μόνο δόση εμβολίου.

Τι συμπτώματα μπορεί να έχει το αντιγριπικό εμβόλιο στο παιδί μου;

Τα εμβόλια γρίπης παρασκευάζονται από νεκρά κύτταρα του ιού, κάποια παιδάκια εμφανίζουν ήπια συμπτώματα, όπως ναυτία, κόπωση, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους και ρίγη. Επίσης, πολλά παιδάκια παραπονιούνται για τοπικά φαινόμενα, όπως ερυθρότητα, πόνο, αίσθημα βάρους στη θέση του εμβολιασμού.

Ποιο εμβόλιο να επιλέξω;

Κυκλοφορούν στην Ελληνική αγορά εμβόλια γρίπης τα οποία περιέχουν τα ίδια αντιγόνα, ανεξάρτητα από την εταιρεία παραγωγής, συνεπώς δεν υπάρχει καλύτερο ή χειρότερο εμβόλιο.

Το εμβόλιο γρίπης μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια;

Ναι, το εμβόλιο της γρίπης μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια, αλλά σε διαφορετικό μέρος του σώματος. Ο παιδίατρός σας γνωρίζει καλύτερα τον προγραμματισμό των εμβολίων για το δικό σας παιδάκι.

Τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπης;

Ναι, τα παιδιά με αλλεργία στα αυγά μπορούν να κάνουν το εμβόλιο της γρίπη με ασφάλεια. Όλα τα παιδάκια για ένα 24ωρο μετά το εμβόλιο όμως, ΔΕΝ θα πρέπει να φάνε αυγά ή ψάρι.

Πώς θα το συντηρήσω μέχρι να έρθει ο παιδίατρος;

Το εμβόλιο της γρίπης διατηρείται στη συντήρηση του ψυγείου, μέχρι 8 βαθμούς το μέγιστο, όχι όμως στην κατάψυξη. Μπορεί να παραμείνει εκτός ψυγείου, σε δροσερό μέρος, χωρίς να υποστεί αλλοίωση για περίπου 4-5 ώρες.

Μετά από πόσο καιρό αποκτά το παιδί μου ανοσία στον ιό της γρίπης;

Η ανοσία που αποκτάται μετά τον εμβολιασμό, αρχίζει και είναι επαρκής σε περίπου δύο εβδομάδες για τα άτομα που έχουν εμβολιασθεί και στο παρελθόν και αμέσως μετά τη δεύτερη δόση στα άτομα που είναι μικρότερα των 9 ετών και χρειάζονται δύο δόσεις. 

BOOM NOTE: Η συνταγογράφηση του αντιγριπικού εμβολίου γίνεται κανονικά ηλεκτρονικά και μετά τη διενέργειά του το όνομα του παιδιού προστίθεται στο εθνικό μητρώο εμβολιασθέντων για γρίπη.