Στην πραγματικότητα η ονοματοδοσία δεν είναι μια εναλλακτική επιλογή στη βάπτιση, αλλά ο μοναδικός αναγνωρισμένος νομικά τρόπος να δηλώσουμε το όνομα που έχουμε επιλέξει για το παιδί μας. Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικές διαδικασίες: η ονοματοδοσία είναι μια τυπική διαδικασία στο ληξιαρχείο όπου δίνουμε στο παιδί όνομα, ενώ η βάπτιση το θρησκευτικό μυστήριο με το οποίο του δίνουμε θρήσκευμα. Η ονοματοδοσία είναι υποχρεωτική (ακόμα και αν προηγείται ή έπεται βάπτιση), ενώ η βάπτιση προαιρετική.
Κάποια ζευγάρια μάλιστα σήμερα επιλέγουν να μην προχωρήσουν σε βάπτιση, είτε για πρακτικούς λόγους (π.χ. ελλείψει budget) είτε συνήθως για ιδεολογικούς, επειδή θέλουν να αφήσουν το παιδί μεγαλώνοντας να επιλέξει το ίδιο αν θέλει να ασπαστεί κάποιο θρήσκευμα.
Όλες οι λεπτομέρειες της ονοματοδοσίας
Η διαδικασία ονοματοδοσίας γίνεται στο ληξιαρχείο του τόπου γέννησης του παιδιού ή κατοικίας της οικογένειας, με απαραίτητη την παρουσία και των δύο γονιών. Όταν απουσιάζει ο ένας από τους δύο, ο άλλος γονέας προσκομίζει θεωρημένη εξουσιοδότησή του. Σε περίπτωση που κανένας από τους δύο γονείς δεν μπορεί να παραβρεθεί, για τρίτο άτομο χρειάζεται ειδικό πληρεξούσιο.
Δικαιολογητικά:
- Δελτία αστυνομικής ταυτότητας και των δύο γονέων
- Έγγραφη εξουσιοδότηση (σε περίπτωση που προσέλθει στο Ληξιαρχείο μόνο ο ένας γονέας) θεωρημένη νόμιμα για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή και στην οποία θα πρέπει να αναγράφεται και το όνομα του παιδιού.
- Σε περίπτωση που το τέκνο γεννήθηκε σε άλλο δήμο, εκτός των παραπάνω δικαιολογητικών απαιτούνται και τα εξής:
- Αντίγραφο ληξιαρχικής πράξης γέννησης του τέκνου από το αρμόδιο ληξιαρχείο
- Αποδεικτικό μόνιμης κατοικίας (π.χ. λογαριασμός ΔΕΚΟ)
Σε περίπτωση πολιτών 3ης χώρας απαιτούνται τα εξής:
- Διαβατήρια και των δύο γονέων
- Σε περίπτωση δήλωσης από τον έναν γονέα, απαιτείται νόμιμα θεωρημένη εξουσιοδότηση του άλλου γονέα για το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή, στην οποία εκτός των άλλων θα περιλαμβάνει το όνομα του παιδιού με ελληνικούς και λατινικούς χαρακτήρες.
Και τι γίνεται όταν μετά την ονοματοδοσία ακολουθεί βάπτιση;
Αν στη βάπτιση δοθεί το ίδιο όνομα, ακολουθεί, απλώς, η δήλωση βάπτισης στο ληξιαρχείο. Αν δοθεί διαφορετικό όνομα και οι γονείς επιθυμούν να κρατήσουν το βαπτιστικό, οφείλουν να κάνουν από κοινού δήλωση στο Πρωτοδικείο.