Κολικοί πρώτου τριμήνου: Πώς θα τους αναγνωρίσουμε και πώς θα τους αντιμετωπίσουμε;

Boom Team
Tue, 26/01/2021 - 09:33

Γράφει η Κατερίνα Κατσιμπάρδη

κολικοί του πρώτου τριμήνου είναι μια κατάσταση που εμφανίζεται συχνά στα βρέφη. Συνήθως το μωρό παρουσιάζει επίμονο κλάμα, το οποίο μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ώρες, ενώ παρατηρείται κυρίως απόγευμα ή βράδυ, και μαζεύει τα ποδαράκια του. Φαίνεται να ανακουφίζεται λίγο όταν το παίρνουν αγκαλιά και ειδικά όταν το κρατούν μπρούμυτα. Η αιτιολογία τους δεν είναι γνωστή και η εμφάνισή τους είναι πιθανότατα τυχαία, χωρίς να υπάρχει υποκείμενο νόσημα.

boom-6

Τα κύρια χαρακτηριστικά των βρεφικών κολικών:

  • Πρόκειται για κοιλιακό άλγος με παροξυσμικό χαρακτήρα, παρουσιάζει δηλαδή υφέσεις και εξάρσεις.
  • Παρατηρείται στην πλειοψηφία των βρεφών (40-60%).
  • Συναντάται στο πρώτο τρίμηνο των βρεφών, ξεκινώντας συνήθως μετά τις τρεις πρώτες εβδομάδες ζωής.
  • Χαρακτηρίζεται από αιφνίδιο κλάμα, ενώ ταυτόχρονα το μωρό παρουσιάζει μετεωρισμένη κοιλία και μπορεί να κάνει υπερέκταση του κορμού, σαν τόξο.
  • Το μωρό δεν σταματά εύκολα το κλάμα, μπορεί όμως να ανακουφιστεί σημαντικά σε πρηνή θέση και ειδικά εάν πιέζεται ελαφρώς το σημείο της κοιλίας.
  • Εμφανίζεται με την ίδια συχνότητα σε αγόρια και κορίτσια, τελειόμηνα ή πρόωρα βρέφη.
  • Σημαντική βελτίωση έως και πλήρης υποχώρηση των συμπτωμάτων παρατηρείται μετά τον 3ο-4ο μήνα

boom-colic

Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους βρεφικούς κολικούς;

Κρατήστε το μωρό σας αγκαλιά. Όπως συστήνεται από την Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής, η αγκαλιά σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι πολύ συχνή και φαίνεται να αποτελεί την πρώτη λύση σε αρκετές καταστάσεις που αντιμετωπίζει το βρέφος το πρώτο τρίμηνο. Μη φοβάστε λοιπόν ότι θα «κακομάθει», τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση.

Η πρηνής ή η όρθια θέση ανακουφίζει πολύ το βρέφος. Μπορείτε να τοποθετήσετε το μωρό σας μπρούμυτα επάνω στα πόδια σας ή σε ένα μαξιλάρι και να κάνετε ελαφρύ μασάζ στην κοιλίτσα του. Επίσης, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ζεστά επιθέματα ή κατάλληλες αλοιφές για μασάζ στην κοιλιακή χώρα, κάνοντας απαλές κινήσεις περιομφαλικά.

Μπορείτε να δοκιμάσετε τη χρήση ενός μονότονου θορύβου, όπως το σεσουάρ, την ηλεκτρική σκούπα ή τον απορροφητήρα.

Φροντίστε να μην καταπίνει αέρα κατά τη σίτιση, χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα μπιμπερό που υπάρχουν για το πρώτο τρίμηνο. Αποφύγετε τη χρήση μεγαλύτερης θηλής από την ηλικία του ή να ανοίγετε μεγαλύτερη τρύπα στη θηλή του μπιμπερό.

boom-colic

Παρόλο που δεν έχει τεκμηριωθεί η συνύπαρξη αλλεργικού υποστρώματος στους βρεφικούς κολικούς, στην περίπτωση θηλασμού, συστήνεται ο περιορισμός αλλεργιογόνων από τη διατροφή της μητέρας, τουλάχιστον για μικρό χρονικό διάστημα. Η δοκιμή ξεκινά με την αποφυγή γαλακτοκομικών, ξηρών καρπών, αεριούχων ποτών και φαγητών με καρυκεύματα.

Εάν το μωρό τρέφεται με γάλα σε σκόνη (formula) και κατόπιν σύστασης του παιδιάτρου, μπορεί να δοκιμαστεί ειδικό γάλα για τους κολικούς.

Υπάρχουν σιρόπια ή σταγόνες που έχουν χρησιμοποιηθεί για τους κολικούς, χωρίς όμως να είναι απόλυτα αποτελεσματικά. Σε κάθε περίπτωση, η χρήση φαρμάκων πρέπει να γίνεται κατόπιν οδηγιών του παιδιάτρου.

boom-colic

Επιπλέον, μπορούν να χρησιμοποιηθούν προβιοτικά, τα οποία είναι μικροοργανισμοί με ευεργετική δράση για τον οργανισμό και φαίνεται να έχουν κάποια επίδραση στην ύφεση των συμπτωμάτων. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας για τη χορήγησή τους.

*Η Κατερίνα Κατσιμπάρδη είναι παιδίατρος και Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο εορταστικό τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

boom-6