Ετοιμάζεστε να φέρετε στον κόσμο το δεύτερο παιδάκι σας; Τότε, πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσετε τις παρακάτω γραμμές!
Πλησιάζοντας στην ημερομηνία τοκετού, όλες οι μαμάδες έχουν ανάμεικτα συναισθήματα: χαρά, άγχος, προσμονή και ανυπομονησία. Αν πρόκειται για τον πρώτο τοκετό, υπάρχει επιπλέον και η αγωνία για το «άγνωστο» της διαδικασίας. Στον δεύτερο τοκετό ο «δρόμος» είναι περισσότερο οικείος λόγω της εμπειρίας του πρώτου. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες διαφορές ανάμεσα στον πρώτο και τους επόμενους
τοκετούς...
Αν ο πρώτος τοκετός είναι φυσιολογικός και αναμένεται φυσιολογικός κι ο δεύτερος...
Συνήθως, ο δεύτερος τοκετός ξεκινά νωρίτερα ως προς τις εβδομάδες κύησης από τον πρώτο. Δεν είναι βέβαια απαραίτητο να ξεκινήσει με τον ίδιο τρόπο. Αν δηλαδή στον πρώτο τοκετό έσπασαν τα νερά σας, δεν σημαίνει πως θα συμβεί το ίδιο και στον δεύτερο.
Η εξέλιξη του δεύτερου τοκετού συχνά είναι γρηγορότερη, καθώς το σώμα «θυμάται» τη διαδικασία. Οι σύνδεσμοι και το πυελικό έδαφος είναι χαλαρότερα κι η διαστολή του τραχήλου προχωρά ταχύτερα. Οι συστολές της μήτρας συντονίζονται άμεσα ενώ γίνονται τακτικές και ισχυρές πολύ συντομότερα σε σχέση με τον πρώτο τοκετό.
Το στάδιο της εξώθησης, της φάσης δηλαδή που η μητέρα πρέπει να σπρώξει, είναι μικρότερο. Επομένως, απαιτούνται λιγότερες εξωθήσεις για να γεννηθεί το μωρό. Υπάρχει επίσης πιθανότητα να μη χρειαστεί περινεοτομία (τομή στην περιοχή του περινέου), στην περίπτωση που έγινε στον πρώτο τοκετό.
Όσο μικρότερο το χρονικό διάστημα από τον πρώτο τοκετό, τόσο πιθανότερο είναι ο δεύτερος να εξελιχθεί πιο εύκολα και γρήγορα.
Αν ο πρώτος τοκετός πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή και πρόκειται να γίνει καισαρική και στον δεύτερο...
Η ημερομηνία της προγραμματισμένης καισαρικής εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τυχόν παθολογίες της κύησης (υπέρταση, διαβήτης κλπ.) ή προβλήματα του εμβρύου. Εφόσον δεν υπάρχουν ενδείξεις, η καισαρική προγραμματίζεται μετά τις 38 εβδομάδες και όσο πιο αργά γίνεται. Σε περιπτώσεις, ωστόσο, που η μητέρα έχει πόνους (συστολές της μήτρας) είτε κάποια από τις προγραμματισμένες εξετάσεις του τελευταίου μήνα αναδείξει δυσπραγία του μωρού ή πρόβλημα στη μητέρα, η καισαρική επιβάλλεται να γίνει ώστε να διασφαλιστεί το «καλώς έχειν» τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.
Η ανάρρωση σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι γρηγορότερη μετά τη δεύτερη καισαρική, ίσως γιατί η μαμά έχει την εμπειρία της πρώτης και είναι περισσότερο προετοιμασμένη.
Αν ο πρώτος τοκετός πραγματοποιήθηκε με καισαρική τομή και πρόκειται να γίνει προσπάθεια για φυσιολογικό τοκετό στον δεύτερο (VBAC)…
Στην περίπτωση αυτή η μαμά είναι στην πραγματικότητα μία πρωτοτόκος, καθώς για πρώτη φορά μπαίνει στη διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού. Η διαδικασία του VBAC θέλει υπομονή και πάλι υπομονή, διότι, αν είναι ο πρώτος φυσιολογικός τοκετός, μπορεί να χρειαστούν πάνω από 12 ώρες. Ουσιαστικά, εδώ απαιτείται περισσότερη ώρα εν αντιθέσει με την καισαρική τομή.
Εφόσον γεννήσει φυσιολογικά, η μαμά μένει μία ημέρα λιγότερο στο μαιευτήριο σε σχέση με το αν έκανε καισαρική και η κινητοποίησή της είναι ταχύτερη.
Όπως και να γίνει ο δεύτερος τοκετός σας, είτε είναι ίδιος είτε διαφορετικός από τον πρώτο, είστε πλέον μια «έμπειρη» μαμά! Σε περίπτωση που η εμπειρία του πρώτου τοκετού δεν ήταν για εσάς ευχάριστη, καλό είναι να συζητήσετε με τον γιατρό και τη μαία τα άγχη και τις ανησυχίες σας, προκειμένου ο δεύτερος τοκετός να γίνει μια στιγμή που θα περιέχει μόνο την ευτυχία της μητρότητας!
Ευχαριστούμε θερμά τη μαιευτήρα-χειρουργό γυναικολόγο Μαριλία Νικολαΐδου, MD, MSc
Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Σχέσεις Στοργής - the BOOM edition, Η πιο γλυκιά αναμονή», που καθ' όλη τη διάρκεια του 2021 θα το παραλάβουν χέρι με χέρι περίπου 50.000 mommies-to-be την ημέρα που θα κάνουν το υπερηχογράφημα β' επιπέδου.