Διεθνής Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου | Σημαντικά tips που μάθαμε στο σεμινάριο της Microsoft για ασφαλή διαδικτυακή ζωή

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Tue, 11/02/2020 - 13:10

Είναι γεγονός πως τα παιδιά του 2020 είναι πλήρως εξοικειωμένα με τα smartphones, το διαδίκτυο και γενικότερα τις νέες τεχνολογίες και σε αντίθεση με τις παλαιότερες γενιές, όλες οι καθημερινές τους εργασίες, ακόμα και τα πιο απλά tasks γίνονται μέσω αυτών. Πώς όμως μπορούμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από το κακόβουλο και απαγορευμένο περιεχόμενο που κυκλοφορεί ανεμπόδιστα στο διαδίκτυο;

boom ημέρα ασφαλέστερου διαδικτύου

Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Ασφαλέστερου Διαδικτύου, βρεθήκαμε στο σεμινάριο της Microsoft προκειμένου να ενημερωθούμε για τη δική μας πρόσβαση αλλά και των παιδιών μας στον ψηφιακό κόσμο. Εισηγητής της συζήτησης ήταν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Πρόεδρος και Ιδρυτής του CSI Institute, ο οποίος μαζί με τη συνεργάτη του, κα. Καλλιόπη Ιωάννου, διευθύντρια του CSI Institute μας μίλησαν για το cyberbullying αλλά και για το πώς μπορούμε μαζί,παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί να συνεργαστούμε για να "κάνουμε" το διαδίκτυο ένα ασφαλές μέρος για όλους.

boom ημέρα ασφαλέστερου διαδικτύου

boom ημέρα ασφαλέστερου διαδικτύου
Θεοδόσης Μιχαλόπουλος, CEO της Microsoft

Μέσα από την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση, μάθαμε τα εξής: 

1. Η προστασία είναι η καλύτερη πρόληψη

Το λογισμικό μας πρέπει πάντα να είναι ενημερωμένο όπως και όλες οι εφαρμογές μας, καθώς και να πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις. Δεν απενεργοποιούμε ποτέ το πρόγραμμα προστασίας του υπολογιστή μας ενώ προσέχουμε το κάθετί που εγκαθιστούμε, όντας επιφυλακτικοί σε links και αρχεία που δεχόμαστε ακόμα και από γνωστούς αποστολείς. Αποφεύγουμε να συναινούμε σε banner ads και αναδυόμενα παράθυρα ενώ πρέπει να γνωρίζουμε τις εντολές Ctrl + F4 και Alt + F4 όταν δεν κλείνει το παράθυρο.

2. Προσωπικά στοιχεία SOS!

Όταν εισάγουμε τα προσωπικά μας στοιχεία πρέπει να βεβαιωθούμε ότι βρισκόμαστε σε ιστοσελίδα ασφαλή και νόμιμη και ότι η διεύθυνσή της περιέχει το "https" καθώς και το ότι αναγράφεται πως πρόκειται για ασφαλή σύνδεση. Φυσικά δεν μοιραζόμαστε ποτέ ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε e-mail ή συνομιλίες σε κοινωνικά δίκτυα καθώς και είμαστε επιφυλακτικοί σε αιτήματα για διαγωνισμούς και συμφωνίες που υποτίθεται πως έχουμε πάρει μέρος. 

3. Say the magic word!

Οι κωδικοί πρόσβασης πρέπει να είναι μακροσκελείς φράσεις ή προτάσεις και οφείλουν να περιέχουν συνδυασμούς από πεζά, κεφαλαία, σύμβολα και αριθμούς. Σημαντικό είναι να χρησιμοποιούμε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης κυρίως σε ιστοσελίδες με οικονομικό περιεχόμενο. 

4. Digital Reputation

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τι υπάρχει στο διαδίκτυο για το όνομά μας και αυτό μπορούμε να το διαπιστώσουμε πληκτρολογώντας το σε μηχανές αναζήτησης και κοινωνικά δίκτυα. Πρέπει να σκεφτόμαστε πολύ καλά τι μοιραζόμαστε με το κοινό καθώς πρέπει να θυμόμαστε ότι τα βλέπουν κι άλλοι.


5. Dear Mark Zuckerberg

Όσον αφορά στα κοινωνικά δίκτυα πρέπει να γνωρίζουμε -είτε βρισκόμαστε στη σελίδα μας Facebook ή στο Instagram-  αν το προφίλ μας και οι φωτογραφίες μας είναι κρυφές προς όλους ή ορατές. Μια ματιά στις ρυθμίσεις θα σας βγάλει από τη δυσάρεστη θέση. Επίσης είναι σημαντικό να είμαστε επιλεκτικοί με τους "φίλους" μας ενώ είναι καλό ανά τακτά χρονικά διαστήματα να τους επαναξιολογούμε. 

6. Το διαδίκτυο είναι οικογενειακή υπόθεση!

Η προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο πρέπει να διακρίνεται από καθοδήγηση και παρακολούθηση. Δίνουμε οδηγίες για την χρήση ενώ παράλληλα προσέχουμε σε ποιες ιστοσελίδες εισέρχεται το παιδί αλλά και ποιον συναντά online. Παρακολουθούμε αν υπάρχουν σημάδια ηλεκτρονικού bullying ενώ παρατηρούμε ταυτόχρονα την ψυχολογία του παιδιού μας. Φυσικά δεν παραλείπουμε να προσθέσουμε τον γονικό ελέγχο στον οικιακό υπολογιστή μας αλλά και σε οποιαδήποτε συσκευή το παιδί μας χρησιμοποιεί. 

7. Good Behaviour!

Η καλή συμπεριφορά ενός ανθρώπου οφείλει να τον ακολουθεί και στον ψηφιακό κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να σέβεται τον εκάστοτε συνάνθρωπο και τις αξίες μιας ανοιχτής δημοκρατικής κοινωνίας με σκοπό τη δημιουργία ενός υγιούς ψηφιακού πολιτισμού. Με λίγα λόγια η κατανόηση και η αξιοπρέπεια, ο σεβασμός προς τη διαφορετικότητα, η υπομονή και υποστήριξη είναι στοιχεία που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη διαδικτυακή παρουσία κάθε ατόμου. 

 

Safer Internet for all!