Είναι πεντανόστιμο, εύκολο, ιδανικό επιδόρπιο για το πασχαλινό τραπέζι και λέγεται... σπάτουλα! Προμηθευτείτε ψιλό σιμιγδάλι Μύλοι Αγίου Γεωργίου, μελετήστε τη συνταγή βήμα-βήμα και σερβίρετε -φυσικά- με τη σπάτουλα!
Προετοιμασία: 20 λεπτά | Αναμονή: 3 ώρες (ψυγείο) | Ψήσιμο: 45 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 4 ώρες | Μερίδες: 15 | Βαθμός δυσκολίας: εύκολο | Σκεύη: κατσαρόλα, μίξερ, μπολ, πυρίμαχο σκεύος 25 εκ.
Θα χρειαστείτε:
Για το παντεσπάνι • 6 αυγά • 80 γρ. ζάχαρη • 70 γρ. φρυγανιά • 20 γρ. σιμιγδάλι ψιλό Μύλοι Αγίου Γεωργίου • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας Μύλοι Αγίου Γεωργίου • 80 γρ. καρυδόψιχα • 2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ • 2 κ.γ. κανέλα • ¼ κ.γ. γαρίφαλο • 1 πρέζα αλάτι • 1 κ.γ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)
Για το σιρόπι • 1 κούπα ζάχαρη • 1½ κούπα νερό • 1 ξύλο κανέλας • 3-4 γαρίφαλα • 1 φλούδα πορτοκαλιού • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού • 2 κ.σ. κονιάκ
Για την κρέμα • 1 λίτρο γάλα • 100 γρ. ζάχαρη • 100 γρ. κορν φλάουρ • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας Μύλοι Αγίου Γεωργίου • 1 κ.σ. κρύο βούτυρο • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
How to
Για το σιρόπι
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι, εκτός από τον χυμό λεμονιού και το κονιάκ.
- Ανακατεύουμε ώστε να λιώσει η ζάχαρη και από την ώρα που θα πάρει βράση, βράζουμε για 5 λεπτά. Τότε προσθέτουμε και τον χυμό λεμονιού.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, βάζουμε το κονιάκ και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
Για το παντεσπάνι
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C στον αέρα.
- Σε ένα μπολ, με το μίξερ χειρός σε δυνατή ταχύτητα χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη να αφρατέψουν (περίπου 8 λεπτά). Χαμηλώνουμε την ταχύτητα -στο πιο χαμηλό- και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
- Βουτυρώνουμε ένα πυρίμαχο σκεύος και μεταφέρουμε το μείγμα.
- Ψήνουμε το παντεσπάνι για περίπου 40-50 λεπτά ή μέχρι μια οδοντογλυφίδα να βγαίνει καθαρή από το κέντρο του.
- Αφαιρούμε από τον φούρνο για να κρυώσει λίγο και το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι κουταλιά κουταλιά. Μετά, το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να απορροφήσει το σιρόπι.
Για την κρέμα
- Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος για να γίνει σφιχτή σαντιγί.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το βούτυρο) και σιγοβράζουμε μέχρι να δέσει η κρέμα μας, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα χειρός για να μην κολλήσει.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
- Τη σκεπάζουμε με μεμβράνη κουζίνας, ή την ανακατεύουμε κατά διαστήματα για να μην πιάσει κρούστα από πάνω, και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Με το μίξερ αφρατεύουμε την κρέμα.
- Με μια σπάτουλα, ρίχνουμε την κρέμα σαντιγί μέσα στην κρέμα βανίλιας και με απαλές κινήσεις ενώνουμε τις δύο κρέμες.
- Απλώνουμε πάνω στο σιροπιασμένο παντεσπάνι και το βάζουμε για μερικές ώρες στο ψυγείο. • Αφαιρούμε και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με κανέλα και ψιλοκομμένο καρύδι.
Βρείτε περισσότερες συνταγές εδώ
Μύλοι Αγίου Γεωργίου
Website: alevri.com
Facebook: alevri.com.gr
Instagram: myloiagiougeorgiou