Φογάτσα: Η πιο εύκολη και πρωτότυπη συνταγή για τσουρέκι έρχεται από την Κέρκυρα!

Boom Team
Mon, 10/04/2023 - 11:58

Είναι εύκολη, γρήγορη, πρωτότυπη και εντυπωσιακή! Γι' αυτό είμαστε σίγουρες πως φέτος το Πάσχα όλες θα δοκιμάσετε να φτιάξετε φογάτσα! Πάρτε μολύβι και χαρτί, αλεύρι Μύλοι Αγίου Γεωργίου και ξεκινήστε... 

Προετοιμασία: 15 λεπτά | Αναμονή: 3 ώρες & 30 λεπτά | Ψήσιμο: 45 λεπτά | Συνολικός χρόνος: 4 ώρες & 30 λεπτά | Μερίδες: 1 φογάτσα | Βαθμός δυσκολίας: μέτριο Σκεύη: κατσαρόλα, μπολ, μίξερ, βαθύ ταψί 20-22 εκ

Θα χρειαστείτε: 500 γρ. αλεύρι για Τσουρέκι Μύλοι Αγίου Γεωργίου | 80 γρ. βούτυρο Κερκύρας (σε θερμοκρασία δωματίου) | 150 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη | 50 γρ. γλυκό περγαμόντο, ψιλοκομμένο, ή κόντιτα κίτρινων φρούτων | 30 γρ. λικέρ κουμκουάτ ή λικέρ πορτοκαλιού | 190 ml γάλα | 1½ φακελάκι μείγμα προζυμιού & μαγιάς Μύλοι Αγίου Γεωργίου | 2 χτυπημένα αυγά | 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας Μύλοι Αγίου Γεωργίου | ¼ κ.γ. αλάτι | ½ πορτοκάλι (χυμό και ξύσμα) | ½ λεμόνι σε ξύσμα | Ασπράδι από ένα αυγό (για την επάλειψη)

Το αλεύρι για Τσουρέκι είναι αλεύρι από επιλεγμένα μαλακά σιτηρά, ιδανικά για την παραγωγή αρτοσκευασμάτων πολυτελείας. 

How to

  • Σε μια μικρή κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και μαγειρεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Έπειτα, αφήνουμε στην άκρη μέχρι το γάλα να γίνει χλιαρό.
  • Σε ένα μπολ, με το σύρμα χειρός χτυπάμε τα αυγά και μαζί με το αλάτι τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα με το γάλα, και ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, το εκχύλισμα βανίλιας, το λικέρ και ανακατεύουμε.
  • Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το μείγμα από το προζύμι και τη μαγιά και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
  • Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στον κάδο του μίξερ και με τον γάντζο δουλεύουμε για 2 λεπτά.
Το Εκχύλισμα Βανίλιας Μαδαγασκάρης, είναι άριστης ποιότητας φυσική βανίλια για να δώσετε μοναδικό άρωμα και γεύση στις γλυκές σας δημιουργίες! 
  • Όσο το μίξερ ζυμώνει, βάζουμε σταδιακά το βούτυρο σε μικρά κομμάτια.
  • Συνεχίζουμε το ζύμωμα για 2 λεπτά επιπλέον και προσθέτουμε το γλυκό περγαμόντο. Ζυμώνουμε για λίγο ακόμα, μέχρι να έχουμε μια αφράτη και ελαστική ζύμη.
  • Σε ένα βαθύ ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα και αλείφουμε τα πλαϊνά του με βούτυρο.
  • Πάντα με βουτυρωμένα χέρια, μαζεύουμε τη ζύμη σε σχήμα μπάλας και την τοποθετούμε σε ένα μπολ. Σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ώρες να φουσκώσει.
Το  Μείγμα Προζυμιού & Μαγιάς των Μύλων Αγίου Γεωργίου, ολοκληρώνει τη διαδικασία ζυμώματος στο σπίτι και το γεμίζει με αρώματα φρεσκοψημένου ψωμιού και πολλών ακόμα αρτοσκευασμάτων!
  • Όταν η ζύμη φουσκώσει, πάλι με βουτυρωμένα χέρια, τη δουλεύουμε στον πάγκο εργασίας, την ξεφουσκώνουμε τελείως και πλάθουμε μια μπάλα.
  • Τοποθετούμε τη ζύμη στο ταψί που έχουμε ετοιμάσει και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για μιάμιση ώρα ακόμα.
  • Όταν η φογάτσα έχει φουσκώσει για δεύτερη φορά, με ένα πινελάκι αλείφουμε προσεκτικά με το ασπράδι αυγού.
  • Με ένα ψαλίδι κόβουμε την κορυφή της φογάτσας σε σχήμα σταυρού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 160-170°C για 45 λεπτά.

Tips

  • Όλα τα υλικά θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Η φογάτσα δεν θέλει πολύ ζύμωμα. Αν η ζύμη κολλάει και δεν μπορούμε να τη διαχειριστούμε, ποτέ δεν αλευρώνουμε τα χέρια μας, ούτε ζυμώνουμε σε αλευρωμένο πάγκο, ούτε προσθέτουμε παραπάνω αλεύρι, γιατί έτσι θα σκληρύνει η ζύμη. Μπορούμε να βάλουμε λίγο επιπλέον βούτυρο.

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάστε και online πατώντας στο εξώφυλλο!