Ενώ μετράτε μέρες για να κρατήσετε αγκαλιά το μωρό σας, η συναισθηματική σας κατάσταση θυμίζει σκοτσέζικο ντους. Τον ενθουσιασμό της προσμονής διαδέχονται πρωτόγνωρες ανησυχίες, όχι μόνο για το μωρό αλλά και για τη δική σας αποτελεσματικότητα ως μέλλουσα μητέρα. Καθώς με το νοικοκυριό και την καριέρα η ζωή σας ήδη τρέχει με ιλιγγιώδη ταχύτητα, αναρωτιέστε πού θα βολέψετε την απαιτητική φροντίδα ενός μωρού. Όπως όμως ανοίγετε τώρα την καρδιά σας για να χωρέσει τη μεγαλύτερη αγάπη του κόσμου, έτσι ανοίξτε και το μυαλό σας σε έναν νέο τρόπο σκέψης και ζωής.
Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει ισορροπία μεταξύ καριέρας και μητρότητας. Απλά, σε κάθε στιγμή η ζυγαριά θα γέρνει είτε προς τη μια είτε προς την άλλη μεριά. «Οι πιο επιτυχημένες εργαζόμενες μητέρες είναι ικανές να επικεντρώνονται σε ό,τι έχει προτεραιότητα κάθε στιγμή» λέει η Lisa Pierson Weinberger, νομική σύμβουλος για οικογένειες. Το στοίχημα είναι να εντρυφήσετε σταδιακά στη διαχείριση του χρόνου, αποφασίζοντας πότε προέχει το παιχνίδι με τα παιδιά σας και πότε μια προθεσμία στη δουλειά, ενώ ταυτόχρονα κρατάτε άμυνα απέναντι στις μητρικές ενοχές που απειλούν να σας κυριεύσουν με την παραμικρή αφορμή.
Ο τριπλός ρόλος δεν είναι μόνο δικός σας, αλλά και του συντρόφου σας. Πριν από τον τοκετό, κάντε μια μεγάλη συζήτηση όπου θα αποφασίσετε για τον καταμερισμό των υποχρεώσεων. Ξεκαθαρίστε ακόμα και θέματα όπως το σουπερμάρκετ ή το πλύσιμο των πιάτων, γιατί μπορεί σε αυτή τη φάση να μοιάζουν ασήμαντα αλλά μετά τη γέννηση του μωρού, μέσα στο στρες και την αϋπνία, να γίνουν η σπίθα που θα πυροδοτήσει ομηρικούς καβγάδες. Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, μέσα στα τελευταία πενήντα περίπου χρόνια έχει τριπλασιαστεί ο χρόνος που αφιερώνουν οι μπαμπάδες στην ανατροφή του παιδιού, ωστόσο οι μαμάδες συνεχίζουμε να σηκώνουμε το μεγαλύτερο φορτίο της οικογένειας και του νοικοκυριού.
Μην καλλιεργείτε μεγάλες προσδοκίες από τον εαυτό σας, γιατί θα σας κατασπαράξουν. Δεν είναι επιλογή αλλά θέμα επιβίωσης, για παράδειγμα, να συμφιλιωθείτε με ένα όχι και τόσο καθαρό και τακτοποιημένο σπίτι. Η γυναίκα-ορχήστρα που δίνει ταυτόχρονα ρεσιτάλ ερμηνείας και στους τρεις ρόλους ζει στη σφαίρα της φαντασίας – ή στα πρόθυρα της τρέλας.
Ο ποιοτικός χρόνος με τα παιδιά δεν είναι μόνο ένα στερεότυπο. Ακόμα και αν χρειαστεί να αφήσετε το μωρό σας σχεδόν νεογέννητο για να επιστρέψετε στη δουλειά, φροντίστε να εξαργυρώνετε σε αγκαλιές και παιχνίδια κάθε λεπτό που θα περνάτε μαζί. Και αν ο μεγαλύτερος αντιπερισπασμός είναι το κινητό, εξορίστε το για κάποιες ώρες στο πάνω-πάνω ράφι της βιβλιοθήκης. Ακόμα και μικρά παιδιά από επτά μηνών έως δύο ετών επηρεάζονται από το «κόλλημα» των γονιών με τις ψηφιακές συσκευές καθώς σύμφωνα με μελέτη σε αυτές τις ηλικίες (Developmental Science) «η χρήση τους μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στις κοινωνικο-συναισθηματικές λειτουργίες του παιδιού και στη σχέση γονιού-παιδιού».
Σχεδιάστε στο μυαλό σας ένα επαγγελματικό Σχέδιο Β. Όσο κι αν χαμηλώσετε τον πήχυ των προσδοκιών απέναντι στον εαυτό σας, όσο καλά κι αν ιεραρχήσετε τις προτεραιότητές σας, ίσως ανακαλύψετε, με την επιστροφή στο γραφείο, ότι δεν χωράει στη νέα σας ζωή η καριέρα που έχετε ακολουθήσει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό, αξιοποιήστε τον χρόνο που απομένει μέχρι τον τοκετό για να σχεδιάσετε, έστω στο μυαλό σας, μια εναλλακτική επαγγελματική διαδρομή, που μπορεί να αποδειχθεί η έξοδος κινδύνου σας.
Πρακτικά:
Επενδύστε στην καλύτερη babysitter του κόσμου. Διαφορετικά, όταν γυρίσετε στη δουλειά το 1% του μυαλού σας θα βρίσκεται στο γραφείο και το 99% θα αναρωτιέται τι συμβαίνει στο σπίτι. Αν δεν έχετε κάποια έμπιστη στο περιβάλλον σας αναζητήστε τη σε διαδικτυακές πλατφόρμες όπως η nannuka.com
Ανακαλύψτε την εφαρμογή των υπενθυμίσεων του κινητού. Ίσως ζείτε ήδη το φαινόμενο του «mom brain», του θολωμένου μυαλού της μαμάς που ξεχνάει ακόμα και το όνομά της. Η οργάνωση και η τήρηση μιας ατζέντας, έντυπης ή ψηφιακής, θα σας προστατεύσουν από εδώ και πέρα από πολλές αμήχανες, έως και καταστροφικές στιγμές.
Από τη Γεωργία Καρκάνη