Δήμητρα Ζαχοπούλου & Διώνη | Μια μαμά και μια κόρη που μας έκλεψαν την καρδιά

Μυρτώ Κάζη
Tue, 03/09/2019 - 11:45

Η συζήτηση με τη Δήμητρα Ζαχοπούλου πλέον δεν αφορά το μπαλέτο. Ό,τι και να πούμε γυρίζει γύρω από τη Διώνη. Ανακοίνωσε στον άντρα της την εγκυμοσύνη της στις στροφές της Επιδαύρου, γέννησε κρατώντας το χέρι του και, όταν αγκάλιασε για πρώτη φορά τη μικρή, ήταν λες και την είχε από πάντα στην αγκαλιά της. Tην ονειρεύεται στα 18 της ανεξάρτητη και πεισματάρα, όπως τώρα, και εξομολογείται πως δεν μπορεί με τίποτα να ξεπεράσει τη στιγμή του αποχωρισμού κάθε πρωί που πρέπει να την αφήσει για να πάει στη δουλειά. «Η μητρότητα είναι η πιο όμορφη περιπέτεια» μας λέει και δίνει ίσως την πιο σπουδαία συμβουλή στις άλλες μαμάδες: «Να ακολουθείτε το ένστικτό σας. Κανείς δεν ξέρει το παιδί σας όπως εσείς». Outstanding Mommies & Daddies σάς συστήνουμε τη Διώνη και τη Δήμητρα!

δήμητρα ζαχοπούλου

 

Δήμητρα και Διώνη, καλωσήρθατε στο «ΒΟΟΜ»! Δήμητρα, πώς αισθάνεσαι που ξαφνικά ο τίτλος της μπαλαρίνας μπαίνει δεύτερος και πρώτος έρχεται ο τίτλος της μαμάς;

Ήμουν τόσο έτοιμη να γίνω μαμά, που πραγματικά ανυπομονούσα. Η αλήθεια είναι πως έχω και ένα τόσο καλό παιδάκι, που αισθάνομαι μόνο υπερηφάνεια που είμαι πρώτα μαμά και μετά όλα τα άλλα.

Περίγραψέ μας τη στιγμή που είδες την κόρη σου μόλις γέννησες;

Πραγματικά, δεν μπορώ να περιγράψω το συναίσθημα αυτό που σε πλημμυρίζει όταν βλέπεις για πρώτη φορά το παιδί σου. Όλα όσα νιώθεις είναι τόσο πρωτόγνωρα και δυνατά. Όταν μου την έδωσαν στην αγκαλιά μου, ένιωσα ότι την είχα από πάντα.

Τι θυμάσαι από εκείνη την ημέρα;

Θυμάμαι ότι είχα τεράστια αγωνία να τη γνωρίσω και να πάνε όλα καλά. Θυμάμαι ότι, όταν γεννήθηκε, είχε ανοιχτά ματάκια και ήταν πανέμορφη! Μου είχε φανεί τόσο μικροσκοπική! Θυμάμαι, επίσης, τα δάκρυα συγκίνησης του άντρα μου. Η εμπειρία της γέννησης της Διώνης μάς έδεσε ακόμα περισσότερο. Ήταν υπέροχο που τον είχα κοντά μου στην αίθουσα τοκετού…

Ποιος είναι ο μεγαλύτερός σου -μαμαδίστικος- φόβος;

Οι γωνίες των επίπλων!

 

Όταν μου έδωσαν την Διώνη στην αγκαλιά μου, ένιωσα ότι την είχα από πάντα.

 

 

Τι μαμά θες να είσαι;

Θέλω να είμαι η κλασική μανούλα που θα της μαγειρέψει, θα τη διαβάσει και θα κάνει χίλια δυο πράγματα μαζί της, όπως ήταν και η δική μου μαμά.

Τι σου έμαθε η δική σου μαμά και θες να το διδάξεις κι εσύ στη Διώνη;

Η μαμά μου μου έμαθε να είμαι ανεξάρτητη, να βασίζομαι στις δικές μου δυνάμεις  και να παλεύω για αυτά που θέλω! Αυτά θέλω κι εγώ να διδάξω στη Διώνη μου.

Ποιες ομοιότητες έχει η ζωή μιας μπαλαρίνας με τη ζωή μιας μαμάς;

Έχει ομοιότητες, αλλά και διαφορές. Σίγουρα μοιάζουν στο πόσο αυστηρό πρόγραμμα έχουν, κι εγώ το ότι είχα μάθει σε μια πειθαρχία με βοήθησε πάρα πολύ στο να προσαρμοστώ στα νέα δεδομένα. Όμως η μητρότητα, πρέπει να παραδεχτώ, είναι πιο δύσκολη αλλά και η πιο υψηλά «αμειβόμενη»!

Πώς ανακοίνωσες στον άντρα σου ότι περιμένετε μωράκι;

Αυτή είναι μια πολύ αστεία ιστορία, γιατί το έμαθα λίγες ώρες πριν φύγουμε για διακοπές! Θα ταξιδεύαμε με το αμάξι και είχα φανταστεί να του το πω όταν θα φτάναμε, κάπως ρομαντικά, όπως συμβαίνει στις ταινίες. Επειδή όμως είχα ήδη ξεκινήσει να έχω ζαλάδες και ζαλιζόμουν ακόμα περισσότερο εξαιτίας της διαδρομής, καθόμουν αμίλητη σε όλο το ταξίδι. Εκείνος παραξενεύτηκε και με ρωτούσε συνέχεια αν είμαι θυμωμένη, στεναχωρημένη ή αν, τέλος πάντων, έχω κάτι. Καταλήξαμε να καβγαδίζουμε και, επειδή δε με πίστευε με τίποτα, δεν άντεξα και του φώναξα: «Είμαι έγκυος!». Όλα αυτά στις στροφές της Επιδαύρου!

Πώς ήταν η εγκυμοσύνη σου; Μας είπες ότι η Διώνη ήταν όλο ανάποδα. Τι έκανες αυτούς τους 9 μήνες;

Ήμουν πάρα πολύ τυχερή, γιατί είχα πανεύκολη εγκυμοσύνη και δούλευα μέχρι και 9 μηνών! 10 μέρες δηλαδή πριν γεννήσω πήγαινα κανονικά στη δουλειά. Γυμναζόμουν καθημερινά και χόρευα συνέχεια. Εννοείται πως η Διώνη έκανε τούμπες μαζί μου μέσα στην κοιλιά μου!

Ποιο μάθημα ζωής θες να πάρει η κόρη σου από εσένα;

Επειδή είμαι κλειστός χαρακτήρας, παρόλο που φαίνομαι πολύ κοινωνική, και στο παρελθόν δε μοιραζόμουν ποτέ τα προβλήματά μου και δεν παραδεχόμουν ποτέ ότι δυσκολεύομαι σε κάτι, θέλω να της μάθω ότι είναι «οκ» να ζητάς βοήθεια και να λυγίζεις μερικές φορές. Αυτό άλλωστε θα την κάνει ακόμα πιο δυνατή!

Πόσο αλλάζει η σχέση με τον άντρα σου με τον ερχομό ενός παιδιού;

Εμάς μας έδεσε ακόμα πιο πολύ! Αν και περνάμε λιγότερο χρόνο οι δυο μας πια, φροντίζουμε ο λιγοστός αυτός χρόνος να είναι ποιοτικός

 

 

Θέλω να μάθω στη Διώνη ότι είναι «οκ» να ζητάς βοήθεια και να λυγίζεις μερικές φορές.

 

Διώνη. Τι μαγικό όνομα! Πώς το επιλέξατε;

Μου αρέσουν τα ονόματα που ξεκινούν από «Δ», έτσι, όταν μια φίλη μου μου το πρότεινε, πραγματικά ενθουσιάστηκα. Το συζητήσαμε με τον άντρα μου και συμφωνήσαμε. Όταν την είδα πρώτη φορά, ήμουν σίγουρη ότι επέλεξα το σωστό όνομα για εκείνη! 

Μίλησέ μας για τη βάπτισή της. Με ποια κριτήρια επιλέξατε τους νονούς;

Ήταν η μέρα της, ήθελα να είναι όλα όμορφα για το παιδάκι μας. Αν και ήμουν πολύ αγχωμένη, γιατί δεν ήθελα να ταλαιπωρηθεί, πήγαν όλα καλά και δεν έκλαψε καθόλου. Οι νονοί της είναι άνθρωποι που έζησαν μαζί μας την αγωνία της εγκυμοσύνης, αλλά και τις χαρές και τα άγχη τους πρώτους μήνες της ζωής της. Έτσι τους επιλέξαμε. Με την ευχή να είναι πάντα δίπλα της και να της σταθούν σαν δεύτεροι γονείς.

Κλείνεις τα μάτια σου και η Διώνη είναι 18 ετών. Πώς τη φαντάζεσαι;

Γεμάτη ζωή, ανεξάρτητη και πεισματάρα, όπως τώρα.

Πώς είναι η ζωή μιας εργαζόμενης μαμάς και τι πρέπει να βάλει στην άκρη για να χωρέσουν όλα στο 24ωρό της;

Είναι πολύ δύσκολο να είσαι μητέρα και να εργάζεσαι. Θέλει πρόγραμμα και σίγουρα οργάνωση. Προσωπικά, αισθάνομαι πάντα τύψεις όταν την αφήνω, για τον λόγο αυτό έχω επιλέξει να μην κάνω πολλά πράγματα για τον εαυτό μου εκτός δουλειάς. Άλλωστε, είμαι πιο χαρούμενη στον ελεύθερό μου χρόνο να κάνω πράγματα μαζί της, να τη βλέπω να μεγαλώνει και να μη χάνω τις στιγμές της.

Άρα, δίνεις χρόνο στον εαυτό σου; Κάνεις κάτι για εσένα χωρίς τη μικρή;

Πραγματικά, έχω μηδενικό χρόνο για τον εαυτό μου, γι’ αυτό και, όταν κοιμάται, προσπαθώ σ’ αυτό το χρονικό διάστημα να χωρέσω τα πάντα. Γυμναστική, διάβασμα και μια καλή ταινία είναι μερικά από τα αγαπημένα μου.

 

Ποια εικόνα, ποια στιγμή σε κάνει να μην μπορείς να συγκρατήσεις τα δάκρυα χαράς στα μάτια σου;

Όταν τη βλέπω να κάνει κάτι καινούριο ή να λέει μια καινούρια λέξη, γιατί με κάνει να συνειδητοποιώ πόσο γρήγορα μεγαλώνει.

Η μητρότητα έχει και δύσκολες, απαιτητικές στιγμές. Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζεις εσύ;

Όταν πρέπει να την αφήσω για να πάω στη δουλειά, είναι για μένα μια από τις δυσκολότερες στιγμές μου, ειδικά τώρα που καταλαβαίνει τον αποχωρισμό.

Αν έπρεπε να μοιραστείς το μεγαλύτερο μυστικό της μητρότητας, ποιο θα ήταν αυτό;

Δεν είναι μυστικό, είναι μια συμβουλή που μου είχε δώσει ο γιατρός μου όταν ήμουν ακόμη έγκυος. «Να ακολουθείς το ένστικτό σου. Κανένας δεν ξέρει καλύτερα το παιδί από τη μαμά του».

«Να είσαι μητέρα σημαίνει να μαθαίνεις τις δυνάμεις που δεν ήξερες ότι έχεις και να αντιμετωπίζεις τους φόβους που δεν ήξερες ότι υπήρχαν» έχει πει η Linda Wooten. Εσύ ποιες super δυνάμεις σου ανακάλυψες;

Δεν ήξερα ότι μπορώ να κάνω τόσα πράγματα ταυτόχρονα.  Να μαγειρεύω,  να τραγουδάω και να χορεύω  με τη Διώνη,  να απαντάω σε mails και στο τηλέφωνο, κι όλα αυτά μαζί, την ίδια στιγμή! Επίσης, δεν ήξερα ότι μπορώ να μείνω τόσες μέρες -και μήνες- άυπνη και πάλι να έχω ενέργεια το πρωί να κάνω τα πάντα από όσα αφορούν τη μικρή. 

 

BOOM GAME

Η Διώνη είναι: Περιπέτεια.

Μητρότητα είναι: Ένα υπέροχο ταξίδι.

Το αγαπημένο σας τραγούδι είναι: «Το Ελεφαντάκι».

Η Διώνη λατρεύει να: Χορεύει.

Εσύ τρελαίνεσαι όταν: Χαχανίζει!

Θες να της λες συνέχεια: «Σε λατρεύω»!

Η αγαπημένη σας οικογενειακή στιγμή είναι όταν: Χορεύουμε όλοι μαζί.

Μοιάζετε πολύ σε: Όλα! Αλήθεια σας λέω!

Από εσένα θες να πάρει: Την ενέργειά μου.

Από τον μπαμπά της: Το πείσμα του.

Το παραμύθι που δεν κουράζεσαι ποτέ να της διαβάζεις: «Όταν μεγαλώσω».

Το αγαπημένο της φαγητό: Ο τραχανάς της προγιαγιάς της.

 

 

Η Δήμητρα έχει περάσει όλη της τη ζωή σε μια αίθουσα χορού ή σε ένα γυμναστήριο. Ξεκίνησε την ενασχόλησή της με τη ρυθμική γυμναστική, σε επίπεδο πρωταθλητισμού, όταν ήταν 5,5 ετών, ενώ αργότερα αφοσιώθηκε στο μπαλέτο και τις σπουδές πάνω στην ορθοσωμική, την κινησιολογία και την παιδαγωγική χορού. Αφού αρίστευσε στην Ανώτερη Επαγγελματική Σχολή Μπαλέτου, συμμετείχε από το 2008 μέχρι το 2014 στις μεγαλύτερες ομάδες μπαλέτου της Ευρώπης. Σήμερα είναι καθηγήτρια μπαλέτου, επίσημη χορογράφος της Εθνικής Ομάδας Ενόργανης Γυμναστικής αλλά και ιδρύτρια του Barre Method by Dimitra, ενός προγράμματος γυμναστικής που συνδυάζει την τεχνική του μπαλέτου με πολλά στοιχεία fitness.

 

Instagram: @dimitra_zachop

Facebook: The Barre Method by Dimitra Zachopoulou

 

Ξεφυλλίστε ολόκληρο το περιοδικό μας εδώ!