Μικροί και μεγάλοι ετοιμαζόμαστε να μπούμε ξανά σε πρόγραμμα. Πώς θα προφυλαχθούμε όμως από τις ιώσεις που θα ξεκινήσουν να μας πολιορκούν όσο περνάει ο καιρός; Πότε πρέπει να κρατήσουμε το παιδί στο σπίτι; Πόσο συχνά πρέπει να επισκεπτόμαστε τον γιατρό;
Από την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη
Κάθε πότε πρέπει να πηγαίνω το παιδί μου στον παιδίατρο;
Ο Σεπτέμβριος συνήθως είναι ο μήνας εξέτασης των μεγαλύτερων παιδιών, που δεν κάνουν πλέον τακτική, σχεδόν μηνιαία εξέταση στον παιδίατρο, όπως τα βρέφη και τα νήπια. Με αφορμή την έναρξη των αθλητικών δραστηριοτήτων, τα παιδιά εξετάζονται από παιδίατρο και καρδιολόγο, ώστε να δοθεί η βεβαίωση καλής υγείας.
Επίσης, γίνεται η ετήσια εξέταση όσον αφορά την ανάπτυξη/ενήβωση (βάρος, ύψος, στάδια Tanner), έλεγχος των εμβολίων και προγραμματισμός όσων εκκρεμούν. Συζητάμε εάν θα γίνει το αντιγριπικό εμβόλιο από τον Οκτώβριο, ώστε να καλυφθούν τα παιδιά έναντι του ιού της γρίπης H1N1 τη χειμερινή περίοδο. O αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται σε όλα τα άτομα που φροντίζουν βρέφος κάτω των 6 μηνών, σε παιδιά με υποκείμενο νόσημα, καθώς και σε παιδιά που θεωρείται από τον παιδίατρο ότι έχουν όφελος να το κάνουν.
Να πάω το παιδί μου στο σχολείο ή να το κρατήσω στο σπίτι και αυτό τον χειμώνα;
Θεωρείται ότι τα παιδιά πρέπει να πηγαίνουν στο σχολείο από 3 ετών, όμως θα έλεγα ότι και από 2 ετών είναι μια ηλικία που μπορούν να ξεκινήσουν. Οι γονείς θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι ότι η πρώτη σχολική χρονιά, είτε στην ηλικία των 2 είτε των 3 ετών, θα φέρει τα παιδιά αντιμέτωπα με κάποιες ιώσεις. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε εξαρχής πόσο συχνές θα είναι και εάν τα συμπτώματα θα είναι έντονα, όμως όσο μικρότερο είναι το παιδί μας αναμένονται και πιο δύσκολες. Είναι σημαντικό να μην έχουμε τα παιδιά μας σε ένα «αποστειρωμένο» περιβάλλον, να έχουν εμβολιασθεί πλήρως για την ηλικία τους και όταν είναι άρρωστα ή έχουν κάποια συμπτώματα, να παραμένουν σπίτι. Με αυτό τον τρόπο θα αναρρώσουν πιο γρήγορα και δεν θα κολλήσουν ίωση και τα υπόλοιπα παιδιά.
Τον χειμώνα αναπόφευκτα έχουμε περισσότερες ιώσεις, διότι βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους και τα παιδιά συγχρωτίζονται σε μια σχολική αίθουσα. Φροντίζουμε να αερίζουμε καλά το σπίτι μας και το σχολείο, γι’ αυτό μη δυσανασχετήσετε εάν δείτε ανοιχτό παράθυρο στη σχολική τάξη. Μάλιστα, θα πρότεινα να το ζητάτε κι εσείς οι ίδιοι, ακόμη και εάν κάνει κρύο. Τα παιδιά καθώς και εμείς δεν αρρωσταίνουμε γιατί έχει κρύο έξω, αλλά γιατί ήρθαμε σε άμεση επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος και μας μετέδωσε τον ιό που φέρει.
Πώς θα θωρακίσω το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού μου; Να του δώσω βιταμίνες;
Η καλύτερη ασπίδα είναι η καλή ΔΙΑΤΡΟΦΗ, πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Δώστε στο παιδί σας, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C, ώστε να ενισχυθεί η άμυνά του (όπως πορτοκάλι και ακτινίδιο). Τα παιδιά πρέπει να τρώνε πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό γεύμα, και δύο ενδιάμεσα σνακ. Προσφέρετε στο παιδί σας όλες τις τροφές (ανάλογα με την ηλικία του) και σε κάθε γεύμα όλες τις ομάδες τροφών. Προτιμήστε τροφές που περιέχουν σίδηρο (κόκκινο κρέας, κρόκος αυγού, σπανάκι, όσπρια, δημητριακά), ψευδάργυρο (κόκκινο κρέας, γαλακτοκομικά, φασόλια, οστρακοειδή, δημητριακά, κάσιους και αμύγδαλα), βιταμίνη D (λιπαρά ψάρια, γαλακτοκομικά, αυγό, μανιτάρια, δημητριακά) και βιταμίνη Α (κρόκος αυγού, καρότο, γλυκοπατάτες, μάνγκο, λιπαρά ψάρια, φυλλώδη λαχανικά). Τα συμπληρώματα-βιταμίνες συστήνονται από την ηλικία των 4 ετών και άνω, υπάρχουν όμως σκευάσματα που μπορούν να δοθούν και νωρίτερα, τα οποία θα συζητήσετε με τον παιδίατρό σας. Σε κάθε περίπτωση όμως, η διατροφή παίζει τον σημαντικότερο ρόλο.
Και μην ξεχνάτε:
- Καθιερώστε συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας, διότι και ο ύπνος είναι σημαντικός για την ανάπτυξη και την καλή υγεία του.
- Να είστε ψύχραιμοι, γιατί έρχεται χειμώνας και οι ιώσεις αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του.
- Διατηρήστε καλή επικοινωνία με τον παιδίατρο για θέματα που σας προβληματίζουν και για κλινική εξέταση του παιδιού σας όταν είναι άρρωστο. Η επικοινωνία με τηλέφωνο, μήνυμα ή αποστολή φωτογραφίας δεν αποτελεί τρόπο διάγνωσης. Τίποτα δεν αντικαθιστά την κλινική εξέταση.
- Δημιουργήστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διατροφής.
- Κρατήστε το παιδί σας στο σπίτι όταν είναι άρρωστο ή δεν αισθάνεται καλά.
Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD
Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ
Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, φθινοπωρινό τεύχος του BOOM
που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!