Το μεγάλο debate για το όνομα του παιδιού σας και όλα τα πιθανά σενάρια για να βρείτε μια λύση!

Μυρτώ Κάζη
Sat, 29/10/2022 - 11:55

Κορίτσια, 

γράφω αυτό το άρθρο γιατί μας στέλνετε τόσα μηνύματα σχετικά με αυτό το θέμα που πιστεύουμε ότι ήρθε η ώρα να μπουν τα πράγματα στη θέση τους.

Κάποιες απογοητευμένες, κάποιες αγχωμένες, κάποιες στεναχωρημένες, οι μαμάδες των μωρών έχουν να αντιμετωπίσουν το μεγάλο ζήτημα του ονόματος του παιδιού τους και συχνά έρχονται σε ρήξη με τον σύζυγό τους ή τους γονείς του ζευγαριού. Μερικές φορές το ζευγάρι είναι ενωμένο και έχει να επιχειρηματολογήσει υπέρ ενός νέου ονόματος που είναι διαφορετικό από το όνομα του παππού ή της γιαγιάς και άλλες φορές το ίδιο το ζευγάρι έρχεται σε ρήξη καθώς οι επιθυμίες συγκρούονται, ο ένας είναι πιο παραδοσιακός και ο άλλος πιο "προχωρημένος" με αποτέλεσμα η τόσο όμορφη διαδικασία της εύρεσης του ονόματος ενός μωρού να αποκτά αρνητικό πρόσημο.

Ψυχραιμία!

Photo: Thiago Zanutim Lucas

Αν το ζευγάρι συμφωνεί μεταξύ του αλλά όχι με τους παππούδες:

Τα πράγματα εδώ είναι πιο απλά. Εφόσον οι δυο σας συμφωνείτε στο όνομα του μωρού σας, που καταλαβαίνουμε πως δεν συμπίπτει με την επιθυμία των παππούδων είστε σε καλό δρόμο και έχετε τρεις επιλογές.

- Μπορείτε είτε να κάνετε μια ανοιχτή κουβέντα μαζί τους και να δηλώσετε με ηρεμία και τρυφερότητα την απόφασή σας, εξηγώντας πως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν τους αγαπάτε ή δεν σας αρέσουν τα ονόματά τους, απλά έχετε επιλέξει ένα άλλο όνομα που σημαίνει κάτι για εσάς. Για εμάς παραδείγματος χάριν, το όνομα αυτό ήταν "Οδυσσέας" που συμβόλιζε τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε το μωρό μας όταν γεννήθηκε και πώς κατάφερε να βγει νικητής.

-Μπορείτε να βάλετε ως δεύτερο όνομα το όνομα του παππού ή της γιαγιάς που αισθάνεστε ότι θα στεναχωρηθεί και στην πράξη αυτό το όνομα να μην έχει κάποια άλλη βαρύτητα, πέραν του ότι θα ακουστεί στην εκκλησία. 

- Τέλος, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να "εξελίξετε" με κάποιον τρόπο τα υπάρχοντα ονόματα, δημιουργώντας ενώσεις ή άλλα υβριδικά ονόματα που πάντα είναι πολύ δημιουργικά! Εμείς αυτό κάναμε στην Ιριάνα. Δύο γιαγιάδες Ειρήνη & Άννα, τις ενώνουμε και προκύπτει η Ιριάνα!

Αν το ζευγάρι διαφωνεί μεταξύ του:

Εδώ δεν θα σας το κρύψουμε, έχουμε πρόβλημα.

- Αν ο ένας γονιός θέλει να βγάλει το όνομα του μπαμπά του και ο άλλος θέλει ένα όνομα ανεξάρτητο, συνήθως συμβιβάζεται ο γονιός με την ανεξάρτητη επιλογή. Δύσκολο το case. Θέλει κουβέντα, ηρεμία και διάθεση για συμβιβασμό με τη σκέψη πως ένα όνομα είναι, το παιδί το αγαπάς όπως και να το λένε! Σωστά;

- Aν ο μπαμπάς θέλει να βγάλει το όνομα του μπαμπά του και η μαμά θέλει το όνομα του μπαμπά της, εδώ η πιο σωστή λύση είναι είτε πάλι το διπλό όνομα (προσοχή να μην είναι εντελώς αταίριαστο "Επαμεινώνδας - Τάκης") είτε πάλι ένα νέο όνομα για να μην παρεξηγηθεί κανένας. Ναι, η παράδοση θέλει το παιδί να παίρνει το όνομα του παππού από την πλευρά του μπαμπά, όμως ζούμε στο 2020 και θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι.

Αν υπάρχει παππούς ή συγγενής που έχει φύγει από τη ζωή:

Συμβαίνει δυστυχώς πολύ συχνά να υπάρχει παππούς που έχει πεθάνει ή κάποιος αγαπημένος θείος ή πρόσωπο της οικογενείας που δεν είναι στη ζωή. Αν το πρόσωπο αυτό είναι πολύ αγαπημένο και κοντινό, τότε είναι όμορφο, το νέο μωρό να παίρνει το όνομά του. Είναι μια συνέχεια της ζωής που κρατάει ζωντανή την ανάμνηση του θανόντος δίνοντας της νέα μορφή μέσα από την τρυφερή φιγούρα του μωρού.

Πώς θα ξέρω όμως ότι το όνομα που τελικά επιλέξαμε είναι το σωστό;

Καλή ερώτηση! Πιστεύω ότι όποιο όνομα κι αν δώσετε τελικά στο μωράκι σας, μικρή σημασία θα έχει σε λίγο καιρό. Αυτό το όνομα που μπορεί αρχικά να μην συμπαθούσατε καθόλου, σε λίγους μήνες θα σας φαντάζει το ομορφότερο όνομα του κόσμου! Θα το πάρετε σε κολιέ, θα το κάνετε τατουάζ, δεν θα χορταίνετε να το βλέπετε, να το λέτε και να το ακούτε! Συμβαίνει συχνά να σκεφτείς ένα όνομα και να πεις "αυτό είναι, ταιριάζει απόλυτα στο μωρό μου" ή το ζευγάρι να κάνει μήνες για να αποφασίσει. Όπως και να έχει, πιστέψτε μας, σε λίγο καιρό, μικρή αξία θα έχει τελικά η επιλογή του ονόματος, καθώς θα έχει ταυτιστεί με τη μεγάλη αγάπη της ζωής σας. Το παιδί σας. Και επομένως θα το αγαπάτε με όλη σας την ψυχή!