Περιμέναμε ότι κάποια στιγμή θα συνέβαινε, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν είσαι αρκετά προετοιμασμένος για κάτι τόσο πρωτόγνωρο μέχρι να γίνει η επίσημη ανακοίνωση. Το κλείσιμο όλων των σχολείων της χώρας, ακόμα και των φροντιστηρίων, δημιουργεί μια νέα -προσωρινή, ελπίζουμε- καθημερινότητα για τις οικογένειες, που θυμίζει στους εργαζόμενους γονείς τις διακοπές του καλοκαιριού, αλλά χωρίς τις εναλλακτικές επιλογές εκείνης της περιόδου (camps, φύλαξη από παππούδες) και σίγουρα δίχως την ανεμελιά της. Και τώρα, τι κάνουμε; Πώς θα επιβιώσουμε από την οικογενειακή καραντίνα;
Αναζητάμε εναλλακτικές λύσεις εργασίας. Ας πούμε ότι αντιμετωπίζουμε το πιο δύσκολο σενάριο: Δεν έχουμε διαθέσιμους παππούδες για φύλαξη των παιδιών και δεν μπορούμε να πάρουμε άδεια από τη δουλειά, είτε γιατί είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες είτε επειδή, απλά, παρόλο που το επιτρέπει ο νόμος δεν μας δίνει αυτή τη δυνατότητα η επιχείρηση που μας απασχολεί. Τότε, εξετάζουμε μήπως μπορούμε να πάρουμε τα παιδιά στο γραφείο ή να εργαστούμε από το σπίτι - αν και η εργασία από το σπίτι με ταυτόχρονη φύλαξη παιδιών, ιδιαίτερα σε μικρότερες ηλικίες, αναδεικνύεται σε ζογκλερικό νούμερο ανεβασμένου επιπέδου. Αν χρειαστεί να μετατρέψουμε το γραφείο σε παιδότοπο, παίρνουμε μαζί μας υλικά ζωγραφικής, παζλ, τουβλάκια, ακόμα και τάμπλετ, οτιδήποτε μπορεί να απασχολήσει προσωρινά τα παιδιά, εξασφαλίζοντάς μας έστω και λίγη ώρα εργασίας.
Παίρνουμε τα βουνά. Κυριολεκτικά. Αν αυτές τις μέρες αποφεύγουμε ακόμα και τις παιδικές χαρές, τα απογεύματα μετά τη δουλειά, εφόσον βέβαια σχολάμε νωρίς, μπορούμε να εκμεταλλευτούμε τις πρώτες ανοιξιάτικες λιακάδες κάνοντας οικογενειακές βόλτες σε μεγάλα πάρκα και στους πρόποδες των γύρω βουνών, όπως στην Πάρνηθα και στον Υμηττό. Με τα φροντιστήρια, τα παιδικά εργαστήρια και τα αθλήματα σε κλειστούς χώρους εκτός προγράμματος, δεν μας μένει παρά να ανακαλύψουμε (ξανά) το παιχνίδι στη φύση.
Σχεδιάζουμε απλές, αλλά διασκεδαστικές οικογενειακές δραστηριότητες. Ένα βροχερό πρωινό Σαββάτου του χειμώνα βρέθηκα με τον γιο μου εγκλωβισμένη στο σπίτι, αλλά τελικά περάσαμε ομορφότερα από ό,τι αν είχαμε βγει έξω. Πώς; Αφού βγάλαμε στο τραπέζι όλα τα υλικά της χειροτεχνίας και δημιουργήσαμε έργα τέχνης «μεικτής τεχνικής», μετά το παιχνίδι μεταφέρθηκε στην κουζίνα, όπου φτιάξαμε γλυκά μάφιν. Ο γιος μου θυμόταν για καιρό εκείνη τη μέρα. Τώρα που το πρόγραμμα όλης της οικογένειας είναι αναπόφευκτα λιγότερο φορτωμένο, ας εκμεταλλευτούμε την ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά μέσα από δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία των παιδιών, όπως χειροτεχνίες, μαγειρική, κηπουρική, κατασκευές με τουβλάκια, κουκλοθέατρο, αισθητηριακό παιχνίδι με τα μικρότερα, επιτραπέζια με τα μεγαλύτερα, ακόμα και θεραπείες «spa» με diy μάσκες ομορφιάς. Αρκεί να ανατρέξουμε στο πρόγραμμα δραστηριοτήτων ενός ενημερωμένου κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για να πάρουμε ιδέες.
Οργανώνουμε βραδινές kid-friendly προβολές. Αναπόφευκτα κάποια στιγμή το βράδυ θα καταρρεύσουμε από την κούραση – η ξαφνική ανατροπή κάθε προγράμματος, ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ατελείωτες ώρες babysitting, είναι εξαντλητική. Τότε, μπορούμε να βάλουμε στην τηλεόραση μια οικογενειακή ταινία, να φτιάξουμε σπιτικό ποπκόρν και να μετατρέψουμε το σαλόνι μας σε σινεμά – μέχρι να λήξει ο συναγερμός και να επιστρέψουμε στις πραγματικές κινηματογραφικές αίθουσες.
Γινόμαστε πιο ελαστικοί με τους κανόνες. Γνωρίζουμε ότι η τήρηση μιας ρουτίνας είναι πολύτιμη για τα παιδιά κάθε ηλικίας, όμως όπως συμβαίνει με τις καλοκαιρινές διακοπές έτσι και τώρα οι συνθήκες επιβάλλουν πιο ευέλικτους κανόνες. Δεν πειράζει αν τα παιδιά δουν λίγο παραπάνω τηλεόραση, αν παίξουν λίγο περισσότερο με το τάμπλετ ή αν φάνε ένα ακόμα σπιτικό μάφιν. Αφού δεν μπορούμε να αποφύγουμε την οικογενειακή καραντίνα, ας χαλαρώσουμε να την απολαύσουμε. Είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε, όχι μόνο για τη σωματική αλλά και για την ψυχική υγεία μας.
Από τη Γεωργία Καρκάνη