Πόσο αντηλιακό πρέπει να βάζει ένα παιδί; Μετά τις 16.30 είναι εντάξει να πάμε για μπάνιο; Πόσο ασφαλές είναι το να κάθονται τα παιδιά στην άμμο; Η παιδίατρος Ράνια Σταματίου καταρρίπτει τους καλοκαιρινούς μύθους και μας δίνει tips για να προλάβουμε τα πιο συχνά λάθη και να απολαύσουμε ξέγνοιαστες διακοπές!
# «Καθόμαστε κάτω από την ομπρέλα, άρα δε μας πιάνει ο ήλιος».
Πρέπει να θυμόμαστε ότι τα ακτινοσκιερά μέρη όπως η ομπρέλα μάς καλύπτουν μερικώς από τον ήλιο, δεδομένου ότι η ηλιακή ακτινοβολία αντανακλάται από επιφάνειες όπως η άμμος, το νερό ή το τσιμέντο.
# «Έφαγε ελαφριά, οπότε ας μην περιμένουμε 3 ώρες για να βουτήξουμε. Δε θα κάνει βουτιές».
Δεν κολυμπάμε αν δεν περάσουν τουλάχιστον 3 ώρες από τη στιγμή που γευματίσαμε. Γιατί; Γιατί μπορεί να νιώσουμε δυσφορία και τάση για εμετό. Σύμφωνα με μελέτες, υπάρχει πιθανότητα να πάθουμε μυϊκή κράμπα μέσα στο νερό μετά την πρόσληψη τροφής, κι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο.
# «Εντάξει, πήγε 16:00. Ας πάμε στην παραλία!»
Βγαίνουμε στον ήλιο μόνο όταν μας αφήνει το «μαγικό» ρολόι. Καλό είναι να αποφεύγεται η έκθεση στον ήλιο μεταξύ των ωρών 11:00-17:30, καθώς η υπεριώδης ακτινοβολία που φτάνει στη Γη το διάστημα αυτό είναι εντονότερη.
# «Μου φαίνεται ζεστή... Από τον ήλιο θα είναι!»
Φυσικά και είναι από τον ήλιο, αλλά το φαινόμενο αυτό μπορεί να υποδηλώνει την έναρξη δερματικού εγκαύματος ή ακόμα και αφυδάτωσης. Επομένως, έχουμε πάντα στον νου μας να ενυδατώνουμε τακτικά τα μωρά μας με νερό και δροσερούς, φρέσκους χυμούς. Επίσης, τα φρέσκα φρούτα βοηθούν στο να ενυδατωνόμαστε και να κρατάμε τη θερμοκρασία μας σε φυσιολογικά επίπεδα.
# «Είναι αγόρι, άρα δεν πειράζει που κάθεται στην άμμο».
Αγόρι ή κορίτσι, είναι το ίδιο. Οι δερματοπάθειες, όπως οι μυρμηγκιές, οι μύκητες ή η μολυσματική τέρμινθος, δεν κάνουν διάκριση φύλου. Οπότε, δεν αφήνουμε τα παιδιά να κάθονται στην άμμο παρά χρησιμοποιούμε πάντα ψάθα, καθαρή πετσέτα ή καρεκλάκι παραλίας.
# «Ας μην αλλάξουμε το μαγιό της, θα στεγνώσει αμέσως από τον ήλιο».
Ιδανικά, όλα τα παιδιά πρέπει να αλλάζουν το μαγιό τους μόλις βγουν από τη θάλασσα και εφόσον δε θα ξαναμπούν αμέσως. Μετά το μπάνιο, πρέπει να κάνουν ένα ντους και να στεγνώνουν καλά με μια πετσέτα. Στα κοριτσάκια, θα πρέπει να είμαστε λίγο πιο σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής της ευαίσθητης περιοχής, για την αποφυγή επεισοδίου ουρολοίμωξης ή κυστίτιδας. Να αναφέρουμε ότι η υγρασία από το βρεγμένο μαγιό σε συνδυασμό με τη ζέστη διαταράσσει τον αμυντικό μηχανισμό του γυναικείου κόλπου.
# «Δεν μπορώ να τον/την κυνηγάω να βάλει καπέλο... Δε θα πάθει και κάτι για μία φορά...»
Εκτός από το αντηλιακό και τα γυαλιά ηλίου, στα απαραίτητα μέτρα ηλιοπροστασίας συγκαταλέγεται και το καπέλο. Το καπέλο πρέπει να είναι πλατύγυρο ώστε να προστατεύει το πρόσωπο και κυρίως τα μάτια, τον αυχένα και τα αυτιά του παιδιού. Η χρήση πλατύγυρου καπέλου ελαττώνει κατά 50% την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία. Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν την αναγκαιότητα της χρήσης του.
# «Τον έκανα άσπρο από το αντηλιακό! Τώρα, είμαι ήσυχη».
Ένας μικρός μύθος. Τα αντηλιακά περιέχουν χημικά φίλτρα που απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία ή φυσικά φίλτρα που την αντανακλούν, ή έναν συνδυασμό και των δύο. Στα παιδιά, συνιστάται αντηλιακό από φυσικά φίλτρα, που αφήνουν πάντα στην επιδερμίδα ένα λευκό φιλμ, και με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30. Σημαντικό είναι να γνωρίζουμε ότι η επάλειψη πρέπει να γίνεται περίπου 20 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο και να επαναλαμβάνεται κάθε μία/μιάμιση ώρα. Όταν τα παιδιά μπαινοβγαίνουν στη θάλασσα ή ιδρώνουν, η επάλειψη θα πρέπει να γίνεται συχνότερα. Να θυμάστε ότι η ποσότητα του αντηλιακού θα πρέπει να είναι επαρκής (για παιδιά ηλικίας 5 ετών περίπου 5 ml), αλλά αυτό δε σημαίνει ότι παρατείνεται η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία σε ώρα μη επιτρεπτή! Ένα μικρό tip για να μη διακόπτετε το παιχνίδι τους είναι να χρησιμοποιείτε αντηλιακό σπρέι, που ψεκάζεται και σε βρεγμένο δέρμα.
# «Ο γιος μου έχει σκούρο δέρμα. Δεν καίγεται».
Το δέρμα του καθενός μας ανήκει σε έναν συγκεκριμένο φωτότυπο. Υπάρχουν 6 φωτότυποι, με το 1 να αντιστοιχεί σε ανοιχτή επιδερμίδα και μάτια και το 6 σε σκούρα επιδερμίδα και μάτια αντίστοιχα. Είναι αλήθεια ότι το σκούρο δέρμα είναι πιο ανθεκτικό στην έκθεση στον ήλιο λόγω του μεγαλύτερου ποσοστού μελανίνης που περιέχει. Παρ’ όλ’ αυτά, χρειάζεται κι αυτό προστασία από τις ακτίνες του ήλιου, για την αποφυγή πρόκλησης δερματικού εγκαύματος.
BOOM Useful Tips 1. Ο ήλιος είναι απαραίτητος για την παραγωγή από το δέρμα μας της βιταμίνης D.
|
H Ράνια Γ. Σταματίου M.D. είναι Παιδίατρος & πιστοποιημένη σύμβουλος μητρικού θηλασμού I.B.L.C.E.
*Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2021