Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού | Το φετινό θέμα & οι διεθνείς στόχοι για την ευημερία των παιδιών

Μαρία Ροδίτη
Wed, 20/11/2024 - 13:35

Όπως κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου, έτσι και σήμερα γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, με αφορμή την επέτειο υιοθέτησης από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, το 1989, της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που αποτελεί το πλέον αποδεκτό κείμενο για τα ανθρώπινα δικαιώματα παγκοσμίως. Την έχουν επικυρώσει όλα τα κράτη του κόσμου, εκτός των ΗΠΑ και της Σομαλίας - η Ελλάδα την επικύρωσε στις 2 Δεκεμβρίου 1992 με τον νόμο 2101- , ενώ τα 54 άρθρα της καλύπτουν όλα τα δικαιώματα των παιδιών που χωρίζονται σε 4 τομείς: Δικαιώματα Επιβίωσης, Ανάπτυξης, Προστασίας και Συμμετοχής.

Το φετινό θέμα της ημέρας αυτής είναι: «Ας αφουγκραστούμε το μέλλον».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: 6&1 τρόποι με τους οποίους τα παιδιά μας λένε «σ' αγαπώ» χωρίς να μας το πουν!

Freepik.com/senivpetro

«Listen to the future»

Το θέμα για την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού 2024 έχει σκοπό να ενθαρρύνει τον κόσμο να ακούσει ουσιαστικά τις ελπίδες και τα όνειρα των παιδιών για το μέλλον, προωθώντας το δικαίωμά τους στη συμμετοχή. Τα παιδιά πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να εκφράζουν τις απόψεις τους για τον κόσμο στον οποίο θέλουν να ζήσουν και είναι ευθύνη όλων μας να ακούμε και να υποστηρίζουμε τα οράματά τους.

Ποια είναι όμως τα υπόλοιπα δικαιώματα που έχουν τα παιδιά; Διαβάστε τον δεκάλογο...

  1. Δικαιούμαι να έρθω στη ζωή. Δικαιούμαι να υπάρξω.
  2. Δικαιούμαι να μεγαλώσω σε έναν κόσμο χωρίς βία και φτώχεια.
  3. Δικαιούμαι να ζήσω σε έναν κόσμο που σέβεται και προστατεύει το φυσικό περιβάλλον.
  4. Δικαιούμαι να έχω ελεύθερη πρόσβαση στον μαγικό κόσμο της γνώσης.
  5. Δικαιούμαι να έχω ελεύθερο χρόνο και χώρο για να παίζω.
  6. Δικαιούμαι να μάθω τι είναι καλό για τη σωματική και ψυχική μου υγεία.
  7. Δικαιούμαι να περνάω αρκετό χρόνο με τους γονείς μου.
  8. Δικαιούμαι να ζήσω με αθωότητα και ανεμελιά τα παιδικά μου χρόνια.
  9. Δικαιούμαι να ζήσω σε μια κοινωνία που προστατεύει τα προσωπικά μου δεδομένα.
  10. Δικαιούμαι έναν κόσμο ανθρώπινο, δίκαιο και ειρηνικό. Έναν κόσμο στον οποίο θα μεγαλώσουν αύριο τα δικά μου παιδιά. 

Παιδί και Ατζέντα 2030

Αρκετά χρόνια μετά την υπογραφή της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, και συγκεκριμένα το 2015, οι παγκόσμιοι ηγέτες υιοθέτησαν 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs), που ισχύουν για όλες τις χώρες και για κάθε πολίτη, και στοχεύουν στη διασφάλιση της ισότητας, εξασφαλίζοντας ότι όλοι έχουν ίδιες ευκαιρίες στη ζωή, σε κάθε χώρα έως το 2030.

Η επίτευξη και των 17 SDGs στοχεύει στη βελτίωση της ζωής για όλους, παιδιά και ενήλικες. Ωστόσο, ορισμένοι από τους στόχους αυτούς έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ευημερία των παιδιών.  

Freepik.com/v.ivash

Στόχος 1: Μηδενική φτώχεια 

  • Μείωση κατά το ήμισυ της αναλογίας ανδρών, γυναικών και παιδιών όλων των ηλικιακών ομάδων, που ζουν σε συνθήκες φτώχειας.

Στόχος 2: Μηδενική πείνα

  • Τέλος στην πείνα και διασφάλιση της πρόσβασης όλων των ανθρώπων σε ασφαλή, θρεπτική και επαρκή τροφή, συμπεριλαμβανομένων των βρεφών. 
  • Τέλος σε όλες τις μορφές κακής διατροφής και επίτευξη των διεθνώς συμφωνηθέντων στόχων ενάντια στην καχεξία και τη εξασθένηση των παιδιών ηλικίας κάτω των 5 ετών, μέχρι το 2025.

Στόχος 3: Καλή υγεία και ευημερία

  • Τέλος στους αποτρέψιμους θανάτους νεογνών και παιδιών κάτω των 5 ετών.

Στόχος 4: Ποιοτική εκπαίδευση 

  • Διασφάλιση της ελεύθερης πρόσβασης όλων των κοριτσιών και αγοριών σε ισότιμη και ποιοτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση που οδηγεί σε συναφή και αποτελεσματικά μαθησιακά οφέλη. 
  • Διασφάλιση ότι όλα τα κορίτσια και τα αγόρια θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτική ανάπτυξη και φροντίδα κατά την προσχολική ηλικία, ώστε να είναι έτοιμα για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.  

 Στόχος 5: Ισότητα των φύλων 

  • Τέλος κάθε μορφής διάκρισης εις βάρος των γυναικών και των κοριτσιών, οπουδήποτε.
  • Εξάλειψη κάθε μορφής βίας κατά όλων των γυναικών και των κοριτσιών. 
  • Εξάλειψη όλων των επιζήμιων πρακτικών, όπως ο παιδικός και αναγκαστικός γάμος και ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων.

Στόχος 8: Αξιοπρεπής εργασία και οικονομική ανάπτυξη

  • Λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων για την εξάλειψη της αναγκαστικής εργασίας, που αποτελεί μορφή σύγχρονης δουλείας, και της εμπορίας ανθρώπων, τη διασφάλιση της απαγόρευσης και εξάλειψης των χειρότερων μορφών παιδικής εργασίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατολόγησης και της χρήσης παιδιών-στρατιωτών, καθώς και να δώσει τέλος σε όλες τις μορφές της παιδικής εργασίας, μέχρι το 2025.  

Στόχος 16: Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

  • Τέλος στην κακοποίηση, εκμετάλλευση, εμπορία και διακίνηση, καθώς και σε όλες τις μορφές βίας και βασανιστηρίων που υφίστανται τα παιδιά. 
Unsplash.com/Alyssa Henson

Ας δούμε και το σκίτσο του Αρκά!

Όπως στις περισσότερες Παγκόσμιες Ημέρες έτσι και σήμερα, ο Αρκάς έστειλε το δικό του μήνυμα με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο. Ο σκιτσογράφος μάς υπενθύμισε πως η ημέρα είναι αφιερωμένη στα παιδιά, δημιουργώντας ένα σκίτσο με ένα παιδί που φαίνεται να φωνάζει γεμάτο χαρά: «Φαγκόσμια ημέρα για τα δικαιώματα του φαιδιού!»

Πηγή: UNICEF