Οι γνώσεις μας όσον αφορά τη νόσο Covid-19 εμπλουτίζονται με ραγδαίο ρυθμό, καθώς όσο περνάει ο καιρός προκύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τον νέο αυτό ιό. Επιπλέον, η εφαρμογή του εμβολιασμού αποτελεί σημαντικό επίτευγμα ως προς την αντιμετώπισή της. Όσον αφορά τα παιδιά, υπάρχουν αρκετές πληροφορίες και δεδομένα και αναμφισβήτητα ο εμβολιασμός στους έφηβους είναι ένας επόμενος στόχος. Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη συνοψίζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε όσον αφορά τα παιδιά.
- Παρόλο που λιγότερα παιδιά προσβάλλονται από την Covid-19, σε σύγκριση με τους ενήλικες, τα παιδιά μπορεί να μολυνθούν και να νοσήσουν, καθώς και να μεταδώσουν τον ιό. Τα παιδιά, όπως και οι ενήλικες με κορωνοϊό, που είναι ασυμπτωματικά μπορούν να μεταδώσουν τον ιό.
- Τα παιδιά με κορωνοϊό παρουσιάζουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα. Παρόλα αυτά, κάποια παιδιά μπορεί να παρουσιάσουν πιο σοβαρά συμπτώματα ακόμη και να χρειασθούν νοσηλεία, ενώ η θνητότητα είναι σπάνια.
- Τα συχνότερα συμπτώματα που παρουσιάζουν τα παιδιά μοιάζουν με αυτά του κοινού κρυολογήματος και είναι: πυρετός ή ρίγος, ρινική συμφόρηση, κεφαλαλγία, βήχας, φαρυγγαλγία, δύσπνοια, καταβολή δυνάμεων, μυαλγίες και συμπτώματα από το γαστρεντερικό, όπως κοιλιακό άλγος, έμετοι και διαρροϊκές κενώσεις. Τα βρέφη μπορεί να έχουν δυσκολία ή άρνηση σίτισης. Πολύ σπάνια μπορεί να εμφανίσουν μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται Multisystem Inflammatory Syndrome in Children (MIS-C).
- Βρέφη κάτω των 12 μηνών και παιδιά με υποκείμενο νόσημα μπορεί να εμφανίσουν πιο σοβαρά συμπτώματα. Ποια παιδιά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο; Παιδιά ανεξαρτήτου ηλικίας με:
- Άσθμα ή χρόνια πνευμονική νόσο
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Νευρολογικές διαταραχές ή μεταβολικά νοσήματα
- Δρεπανοκυτταρική νόσο
- Συγγενή καρδιαγγειακά νοσήματα
- Ανοσοκαταστολή
- Χρόνια νοσήματα
- Παχυσαρκία
Tι πρέπει να προσέξουμε και να παρακολουθήσουμε στα παιδιά;
- Συμπτώματα όπως:
- Πυρετός
- Φαρυγγαλγία
- Βήχας ή δύσπνοια
- Διαρροϊκές κενώσεις, έμετοι ή επιγασταλγία
- Κεφαλαλγία, ιδιαίτερα εάν συνοδεύεται από πυρετό
- Εάν το παιδί σας ή εσείς είχατε επαφή με άτομο που έχει κορωνοϊό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον ιατρό σας για οδηγίες.
Πώς θα προστατέψετε το παιδί σας και τι βήματα πρέπει να ακολουθήσετε:
- Κρατήστε το παιδί στο σπίτι.
- Κάνετε τεστ για Covid-19. Σύμφωνα με τις οδηγίες του CDC (Centers of Disease Control and Prevention), όλα τα άτομα με συμπτώματα κορωνοϊού θα πρέπει να κάνουν διαγνωστικό έλεγχο. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας, ώστε να σας καθοδηγήσει πότε πρέπει να γίνει το τεστ.
- Προστατέψτε τον εαυτό σας από την Covid-19 το διάστημα που περιποιείστε το παιδί σας που είναι άρρωστο, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας, κάνοντας καλό πλύσιμο των χεριών, χρησιμοποιώντας μάσκα και παρακολουθώντας εάν και εσείς εμφανίσετε κάποια συμπτώματα. Αερίζετε πολύ καλά τον χώρο του σπιτιού.
- Ενημερώστε το σχολείο του παιδιού σας ή τον χώρο δραστηριοτήτων, όπως αθλητικές δραστηριότητες ή καλοκαιρινό camp που μπορεί να πηγαίνει, ότι είναι άρρωστο, καθώς και για το αποτέλεσμα του τεστ.
- Εάν κρίνεται απαραίτητο, και εφόσον το παιδί σας παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, επικοινωνήστε με τον ιατρό σας και μεταβείτε στα επείγοντα.
BOOM Note: Η γνώση είναι σημαντική ώστε να μπορούμε να προστατέψουμε τα παιδιά και τους εαυτούς μας και να παραμείνουμε ψύχραιμοι. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο κορωνοϊός δεν μεταδίδεται με το νερό και οι πισίνες, ιδιαίτερα τώρα το καλοκαίρι, δεν αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης της νόσου μέσω του υγρού στοιχείου. Όμως, αυτό που πρέπει να προσέξουμε σε αυτούς τους χώρους, είναι ο συνωστισμός καθώς αυτός αποτελεί τρόπο μετάδοσης του κορωνοϊού που θα πρέπει να αποφύγουμε.
Ευχαριστούμε θερμά την Kατερίνα Κατσιμπάρδη, Παιδίατρο - Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών