Ποιος είναι ο προληπτικός ιατρικός έλεγχος που πρέπει να γίνεται στα πρωτάκια;

Boom Team
Tue, 29/08/2023 - 16:13

Η τακτική παιδιατρική παρακολούθηση είναι απαραίτητη από τη γέννηση ενός παιδιού έως και την εφηβεία. Ανάλογα με την ηλικία του, συστήνεται από τον παιδίατρο να γίνεται συγκεκριμένος έλεγχος κάθε φορά. Έτσι λοιπόν, ένας σημαντικός σταθμός είναι η έναρξη του δημοτικού σχολείου.

Γράφει η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη

boom_doctor
Photo: Cuprevich/Freepik

Για την εγγραφή του παιδιού στην Α′ Δημοτικού, θα πρέπει να συμπληρωθεί το ατομικό δελτίο υγείας μαθητή (ΑΔΥΜ) από τον παιδίατρο κατόπιν κλινικής εξέτασης. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι κάποιες φορές οι γονείς ζητούν να συμπληρωθεί το ΑΔΥΜ και να αποσταλεί χωρίς κλινική εξέταση, κάτι που φυσικά δεν είναι εφικτό αλλά ούτε και ιατρικά ορθό. Δεδομένου ότι μπορεί να αλλάξουν στοιχεία στην υγεία ενός παιδιού, είναι απαραίτητο το πρωτάκι σας να έχει πρώτα εξετασθεί και μετά να λάβει τη βεβαίωση υγείας.

Παράλληλα με την εξέταση, θα συζητηθεί με τους γονείς και ο υπόλοιπος εργαστηριακός έλεγχος που πρέπει να γίνει σε αυτή την ηλικία. Στα πρωτάκια, στην ηλικία των 5,5-6,5 ετών, βάσει οδηγιών της Αμερικάνικης Ακαδημίας Παιδιατρικής, θα πρέπει να γίνουν:

Παιδιατρική εξέταση και έλεγχος εμβολίων: Περιλαμβάνει κλινική εξέταση, αξιολόγηση του βάρους σώματος, του ύψους, του ρυθμού αύξησης και του δείκτη μάζας σώματος. Ο έλεγχος του βιβλιαρίου υγείας για την πραγματοποίηση των εμβολίων είναι σημαντικός, ιδιαίτερα στις ημέρες μας που παρατηρούνται κρούσματα ασθενειών που είχαν εξαλειφθεί, όπως η ιλαρά και η ανεμευλογιά, λόγω μειωμένης εμβολιαστικής κάλυψης και του παιδιατρικού πληθυσμού. Σύσταση για αντιγριπικό εμβολιασμό εν όψει της φθινοπωρινής περιόδου θα γίνει στα παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή κατά περίπτωση. Επίσης, θα συζητηθεί με τους γονείς η πιθανότητα εμβολιασμού έναντι στη λοίμωξη Covid-19.

boom_katsibardi
Photo: Δανάη Ίσαρη

Εργαστηριακός έλεγχος: Στην ηλικία των 5-6 ετών πραγματοποιείται γενική εξέταση αίματος, βιοχημικός έλεγχος για την αξιολόγηση της ηπατικής, νεφρικής και της θυρεοειδικής λειτουργίας, έλεγχος υπερχοληστερολαιμίας ή υπερτριγλυκεριδαιμίας, καθώς και επάρκειας βιταμίνης D. Επιπλέον, όπου απαιτείται κατόπιν κλινικής εξέτασης, συστήνεται περαιτέρω ορμονολογικός έλεγχος.

Καρδιολογικός έλεγχος: Θα πρέπει να γίνεται σε όλα τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, είτε συμμετέχουν σε αθλητικές δραστηριότητες είτε όχι. Απαραίτητος είναι ο ετήσιος έλεγχος σε αθλητές, σε εφήβους, όπως και σε παιδιά που παρουσιάζουν κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Περιλαμβάνει ηλεκτροκαρδιογράφημα, triplex καρδιάς και έλεγχο αρτηριακής πίεσης.

Οφθαλμολογικός έλεγχος: Στην ηλικία των 5-6 ετών ο έλεγχος της όρασης είναι απαραίτητος προκειμένου να εντοπιστούν διαθλαστικές διαταραχές, όπως μυωπία ή αστιγματισμός.

Οδοντιατρικός έλεγχος: Η επίσκεψη σε παιδοδοντίατρο κρίνεται αναγκαία για την πρόληψη της τερηδόνας και ακολούθως ετησίως.

Μεταξύ όλων των παραπάνω παραμέτρων που θα αξιολογήσει ο παιδίατρος, είναι σημαντικό να δει συνολικά την ψυχοκοινωνική εξέλιξη ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία, καθώς και θέματα που μπορεί να αφορούν τη συμπεριφορά, τη σχολική του απόδοση και πιθανές μαθησιακές δυσκολίες.

 

Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD

Παιδίατρος, Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ

www.katsibardi.gr

 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 13ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας πάνω στο εξώφυλλο!

boom_doctor