Πώς θα επιλέξω τον παιδικό σταθμό του παιδιού μου; | Συνέντευξη με την παιδαγωγό Αγγελική Ανδριανοπούλου

Μαρία Ιωαννάτου
Wed, 16/03/2022 - 15:51

Όσο κι αν είμαστε ενθουσιασμένοι που το παιδί μας μεγάλωσε και θα πάει σχολείο, άλλη τόση είναι η αγωνία μας για την επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού. Και ακριβώς επειδή γνωρίζουμε πόσο καθοριστική είναι αυτή η πρώτη επαφή με το σχολικό περιβάλλον, θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως θα βρούμε το καλύτερο για το παιδί μας. Η Αγγελική Ανδριανοπούλου, παιδαγωγός και ιδιοκτήτρια του σχολείου προσχολικής εκπαίδευσης Μικροδρόμιο, μας δίνει χρήσιμες συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να επιλέξουμε σωστά.

Photo credits: Στάθης Καλλιγέρης

Το πρώτο μεγάλο ζήτημα που απασχολεί κάθε γονιό, πριν ακόμα από την επιλογή του σχολείου, είναι αν το παιδί του είναι πραγματικά έτοιμο γι’ αυτή τη μετάβαση. Ένα καλό σημάδι, επισημαίνει η Αγγελική, είναι η επιθυμία για κοινωνικοποίηση. «Στην ηλικία των 2,5 ετών περίπου τα παιδιά αρχίζουν να εκδηλώνουν την επιθυμία για συναναστροφή με συνομηλίκους τους κι αυτό είναι κάτι που ένας γονιός μπορεί εύκολα να το διαπιστώσει από μια απλή βόλτα στο πάρκο. Ωστόσο, η ηλικία αυτή από μόνη της δεν αποτελεί ορόσημο για την έναρξη της φοίτησης στο σχολείο. Τα ερεθίσματα που έχει δεχτεί, το οικογενειακό περιβάλλον αλλά και οι γενικότερες συνθήκες της ζωής είναι παράγοντες που θα καθορίσουν την κατάλληλη στιγμή για να ξεκινήσει ένα παιδί τον παιδικό σταθμό».

Τα παιδιά μας στον παιδικό σταθμό «ανθίζουν». It’s science!

Ο βασικός ρόλος του πρώτου σχολείου είναι να εισάγει το παιδί στη διαδικασία της εκπαίδευσης και να το προετοιμάσει για τα επόμενα στάδια. Παράλληλα, η πρόοδος που σημειώνουν μέρα με τη μέρα τα παιδιά στον παιδικό σταθμό είναι εντυπωσιακή και τα οφέλη πολύτιμα. Όπως εξηγεί η Αγγελική: «Έχει αποδειχθεί επιστημονικά πως ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς μέχρι τα 6 χρόνια ζωής, γι’ αυτό και τα ερεθίσματα που λαμβάνουν τα παιδιά στην προσχολική ηλικία είναι εξαιρετικά σημαντικά. Παρόλο που ο παιδικός σταθμός δεν αποτελεί μέρος της υποχρεωτικής εκπαίδευσης, η φοίτηση των παιδιών στο πρώτο αυτό σχολείο προσφέρει πολύτιμες δυνατότητες. Τους δίνει την ευκαιρία να πειραματιστούν στον δικό τους χρόνο και με τον δικό τους ρυθμό. Αυτό είναι που θα ενισχύσει την αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και το αίσθημα ότι μπορούν να τα καταφέρουν. Έπειτα, η κοινωνικοποίηση είναι ένας από τους πρωταρχικούς ρόλους της ύπαρξης των παιδικών σταθμών. Η συνύπαρξη σε ομάδες τους δίνει τη δυνατότητα σε βάθος χρόνου να μάθουν να δημιουργούν σχέσεις, να σέβονται τον εαυτό τους και τους άλλους, να αντιμετωπίζουν μια πρόκληση και να ξεπερνούν τυχόν προβλήματα. Τέλος, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διακρίνουν τις ιδιαίτερες δεξιότητες του κάθε παιδιού, να το ενθαρρύνουν να τις εξελίξει και να το προετοιμάσουν να προχωρήσει στην υποχρεωτική πλέον εκπαίδευση, το προνήπιο και το νηπιαγωγείο».

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την Αγγελική η διαμόρφωση των τάξεων καθώς επηρεάζει ουσιαστικά τη διαδικασία της μάθησης. Πρέπει να είναι ευέλικτες ώστε να προσαρμόζονται στις πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Όπως εξηγεί: «Έχει μεγάλη σημασία να μπορούν να προσαρμόζονται στις ανάγκες της ομάδας, να μετακινούνται τα έπιπλα ή να μπορεί να γίνει συσκότιση, ώστε τα παιδιά να παίξουν με το φως και τις σκιές. Για παράδειγμα στο Μικροδρόμιο, τα ουδέτερα χρώματα στους τοίχους και τα έπιπλα δίνουν την αίσθηση ενός καμβά, πάνω στον οποίο τα παιδιά αφήνουν το αποτύπωμά τους. Ο εσωτερικός χώρος βρίσκεται σε αρμονία με τον εξωτερικό διαμορφώνοντας μια ήρεμη και οικεία ατμόσφαιρα, καθώς και τις κατάλληλες συνθήκες μέσα στις οποίες τα παιδιά θα κινητοποιηθούν ώστε να παίξουν, να ανακαλύψουν και να μάθουν».

Εξίσου σημαντικός είναι και ο περιβάλλων χώρος, γι’ αυτό άλλωστε και το Μικροδρόμιο διαθέτει έναν παραμυθένιο κήπο. Μάλιστα σύμφωνα με την Αγγελική, «η αυλή του σχολείου αποτελεί προέκταση της τάξης. Η επαφή με τη φύση χαρίζει στα παιδιά πολλαπλά οφέλη. Ιδίως εκείνα που μεγαλώνουν στην πόλη έχουν τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την εναλλαγή των εποχών, και μέσα από αυτή να συνειδητοποιήσουν τον κύκλο της ζωής. Επίσης, μέσα από τη φύση αντιλαμβάνονται ότι, όπως τα διαφορετικά φυτά μπορούν να συνυπάρξουν, έτσι μπορούν και οι άνθρωποι – υπάρχει χώρος για όλους».

Photo credits: Στάθης Καλλιγέρης

Σίγουρα η επιλογή του κατάλληλου παιδικού σταθμού είναι προσωπική υπόθεση κι εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως είναι ο προγραμματισμός της κάθε οικογένειας, η φιλοσοφία, η κουλτούρα, η αισθητική και η εκπαιδευτική προσέγγιση ενός σχολείου. Υπάρχουν όμως και αντικειμενικά κριτήρια και ζητήσαμε από την Αγγελική να μας τα συνοψίσει:

  1. Η διαμόρφωση των τάξεων: Ένας φωτεινός και ευέλικτος χώρος προσελκύει το ενδιαφέρον των παιδιών. Επιπλέον, οι γήινοι και ουδέτεροι τόνοι αλλά και η χρήση όσο το δυνατόν φυσικών υλικών δημιουργούν μια ατμόσφαιρα μέσα στην οποία τα παιδιά μπορούν να καλλιεργήσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους.
  2. Η ασφάλεια: Είναι πολύ σημαντικό ο χώρος να προφυλάσσει τους ανθρώπους –παιδιά και ενήλικες– που κινούνται καθημερινά μέσα σε αυτόν. Δεν πρέπει όμως να προβαίνουμε σε υπερβολές, καθώς έτσι τα παιδιά δεν θα μάθουν να προστατεύουν τα ίδια τον εαυτό τους.
  3. Η καθαριότητα: Ένας καθαρός, τακτοποιημένος χώρος όπου υπάρχει η δυνατότητα φυσικού αερισμού είναι βασική προϋπόθεση.
  4. Η απόσταση: Καλό θα είναι το σχολείο να βρίσκεται σε τέτοια απόσταση από το σπίτι, ώστε η μετακίνηση από και προς αυτό να μην κουράζει τα παιδιά.
  5. Ο φυσικός κήπος: Η φύση είναι μία ανεξάντλητη πηγή ερεθισμάτων, αρκεί να δίνουμε την ευκαιρία στα παιδιά να τα εντοπίσουν και να αλληλεπιδράσουν με αυτά. Επίσης, καλό είναι, όταν οι γονείς επισκέπτονται έναν παιδικό σταθμό για πρώτη φορά, να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία του, όπως το ωράριο, η μεταφορά των παιδιών, η σίτισή τους και, βέβαια, η παιδαγωγική προσέγγιση που ακολουθεί το συγκεκριμένο σχολείο.

BOOM Note: Για την Αγγελική Ανδριανοπούλου, το ιδανικό σχολείο είναι αυτό που αντανακλά και σέβεται τις διαφορετικές προσωπικότητες των παιδιών.

 

Μικροδρόμιο

Website: www.microdromio.gr

Διεύθυνση: Κωνσταντίνου Καραμανλή 10, Γλυφάδα

Τηλέφωνο: 210 8941 800

Facebook: Μικροδρόμιο

Instagram: @microdromio

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!