Πώς θα μεγαλώσουμε αγόρια με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τις γυναίκες

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 25/11/2021 - 20:25

Η 25η Νοεμβρίου, η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών, βρίσκει την Ελλάδα με έναν θλιβερό απολογισμό. Δεκατρείς γυναικοκτονίες από τις αρχές του χρόνου. Ανάμεσά τους, γυναίκες που βρήκαν τον θάνατο από τα χέρια του ανθρώπου που κάποτε είχαν εμπιστευτεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στον κόσμο: του ερωτικού συντρόφου ή και συζύγου τους.

Photo: Kevin Gent @  Unsplash 

Για να τιμήσουμε τη μνήμη αυτών των γυναικών, και να προστατεύσουμε άπειρες άλλες από τη βία και την κακοποίηση, το μεγαλύτερο χρέος που έχουμε ως γονείς είναι να μεγαλώσουμε αγόρια με ενσυναίσθηση και σεβασμό προς τις γυναίκες και προς κάθε άνθρωπο, αλλά και ζωντανό πλάσμα. Προς αυτή την κατεύθυνση μάς δίνει συμβουλές η κυρία Χριστίνα Ρασιδάκη, ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος σχέσεων, σύμβουλος γονέων και επιστημονική συνεργάτιδα του Σωματείου Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού ΕΛΙΖΑ:

  • Να φέρεστε στο παιδί σας με σεβασμό, αγάπη και να ακούτε τις ανάγκες, τα συναισθήματα και τις επιθυμίες του.
  • Να θυμάστε ότι ως ζευγάρι είστε για το παιδί σας ζωντανό παράδειγμα αγάπης, ενδιαφέροντος, φροντίδας, νοιαξίματος ο ένας για τον άλλο.
  • Φροντίστε το παιδί σας να έχει πρότυπα αντρών που φέρονται με σεβασμό και ανθρωπιά προς τις γυναίκες. Εκθέστε το σε ανάλογα ερεθίσματα μέσα, π.χ., από ταινίες, θεατρικά έργα, βιβλία, περιστατικά επικαιρότητας.
  • Ως ζευγάρι, αλλά και μαζί με το παιδί, αντιμετωπίστε τις προκλήσεις που προκύπτουν σε μια σχέση εποικοδομητικά και με σεβασμό.
  • Φροντίστε οι προσλαμβάνουσες που έχει το παιδί σας από τον κόσμο των θεαμάτων να είναι ανάλογες με την ηλικία του.
  • Συζητήστε με το παιδί σας ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, ειδήσεις που παρακολουθείτε μαζί. Όταν βάλλονται γυναίκες, πάρτε θέση εξηγώντας του το γιατί.
  • Αποφεύγετε να σχολιάζετε με οποιονδήποτε προσβλητικό ή άσχημο τρόπο το σώμα, την προσωπικότητα, τον τρόπο που ντύνονται οι γυναίκες.
  • Όταν το παιδί σας σχολιάζει ή φέρεται άσχημα σε συμμαθητές-τριές του, πάρτε θέση. Εξηγήστε του ότι το γεγονός πως μπορεί να «το κάνουν κι άλλοι» δεν σημαίνει ότι είναι «ΟΚ».
  • Αν τύχει να προσβάλλουν το παιδί σας ή να του φερθούν άσχημα, ακούστε το και αναγνωρίστε τα συναισθήματά του. Πείτε ότι αυτές οι συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές και δεν επιτρέπονται.
Photo: Kelly Sikkema @Unsplash 

BOOM Note: Όπως καταλήγει η κ. Ρασιδάκη, αν αναγνωρίζετε ότι δυσκολεύεστε στη σχέση σας με το παιδί σας ή ότι εμπειρίες από το δικό σας παρελθόν σάς εμποδίζουν να είστε ο γονιός που θα θέλετε να είστε, αναζητήστε τη βοήθεια συμβούλου ψυχικής υγείας ή συμβούλου γονέων. Έχετε πολλά να κερδίσετε.

 

ELIZA – Σωματείο Ενάντια στην Κακοποίηση του Παιδιού

Διεύθυνση: Ερμού & Χριστοπούλου 2, Αθήνα, 10563

Τηλέφωνο: +30 2103231704

www.eliza.org.gr