Pregnancy do’s and don’t’s: Τι είναι ασφαλές και τι όχι στην εγκυμοσύνη;

Boom Team
Fri, 15/11/2019 - 12:49

Φίλες, συγγενείς, συνάδελφοι... Όλοι έχουν άποψη για το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τελικά όμως τι ισχύει;

τι είναι ασφαλές και τι όχι στην εγκυμοσύνη

Είναι ασφαλές να χρησιμοποιώ self-tan κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Τα self-tan προϊόντα σε μορφή lotion, κρέμας και αφρού θεωρούνται ακίνδυνα. Ωστόσο, καλό είναι να αποφύγετε τις μεθόδους μαυρίσματος που απαιτούν ψεκασμό, καθώς μέσω της αναπνοής το προϊόν περνά στον οργανισμό και μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εμβρύου. Επίσης, το σολάριουμ θεωρείται πως αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος,  το οποίο μπορεί να εξαπλωθεί στον πλακούντα και να επηρεάσει το μωρό σας.

Μπορώ να συνεχίσω να φοράω σουτιέν με μπανέλα;

Ναι, καθώς δεν έχει αποδειχθεί ότι η μπανέλα εμποδίζει τη ροή του αίματος ή ότι επηρεάζει τη διαδικασία παραγωγής γάλακτος. Σε επίπεδο άνεσης βέβαια, τα αθλητικά μπουστάκια, bralette ή σουτιέν εγκυμοσύνης μάλλον κερδίζουν έξτρα πόντους!

τι είναι ασφαλές και τι όχι στην εγκυμοσύνη

Επιτρέπεται να φοράω λαστέξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Ναι στο λαστέξ που καλύπτει το κάτω μέρος της κοιλιάς ή τους μηρούς, όχι στον κορσέ. Προτιμήστε τα λαστέξ εγκυμοσύνης για έξτρα άνεση. Το μωράκι σας θα είναι ασφαλές μέσα στον αμνιακό σάκο. Ωστόσο, πριν τη χρήση, επικοινωνήστε με το γιατρό σας και σε περίπτωση ενόχλησης αφαιρέστε το λαστέξ αμέσως.

Τελικά, μπορώ να κάνω δουλειές του σπιτιού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Όσο και αν αγαπάτε την τάξη και την καθαριότητα, υπάρχουν κάποιες δουλειές του σπιτιού που καλό είναι να αποφύγετε:

  • Δεν πρέπει να μετακινείτε βαριά αντικείμενα ή έπιπλα , αλλά και να αποφύγετε το γυάλισμά τους καθώς η εισπνοή των χημικών είναι απαγορευτική.
  • Ζητήστε από κάποιον άλλο να αλλάξει την άμμο της γάτας σας και μην χρησιμοποιήσετε σε καμία περίπτωση εντομοκτόνα.
  • Αποφύγετε την χρήση προϊόντων με έντονη οσμή αλλά και το βάψιμο του σπιτιού.

Boom Tip:  Φορέστε πάντα γάντια και μάσκα όταν χρησιμοποιείτε καθαριστικά προϊόντα και μακριά ρούχα που καλύπτουν και προστατεύουν το ευαίσθητο δέρμα.

Είναι ασφαλές να παίρνω αγκαλιά το μεγαλύτερο παιδί μου κατά την εγκυμοσύνη;

Γενικά δεν πρόκειται για μία απαγορευτική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια μιας φυσιολογικής εγκυμοσύνης -τουλάχιστον στην αρχή. Αν αντιμετωπίζετε κάποια ιδιαίτερη συνθήκη, ρωτήστε τον γιατρό σας πριν ενδώσετε στις απαιτήσεις του νηπίου που θέλει να το παίρνετε συνέχεια αγκαλιά. Όταν η εγκυμοσύνη είναι σε προχωρημένο στάδιο, αποφύγετε τις αγκαλιές αλλά και τη μεταφορά οποιουδήποτε βάρους, καθώς μπορεί να σας προκαλέσουν δυσφορία ή αστάθεια.

τι είναι ασφαλές και τι όχι στην εγκυμοσύνη

Είναι ασφαλές να συνοδεύσω τον μεγάλο μου γιο στα παιχνίδια του luna park;

Καλύτερα όχι. Παραχωρήστε τη θέση σας στον μπαμπά ή τη νονά καθώς η αύξηση της ταχύτητας, οι συγκρούσεις και τα απότομα «φρεναρίσματα» μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις.

Μπορώ να κάνω piercing ή τατουάζ στην εγκυμοσύνη;

Όχι, καθώς μπορεί να προκληθεί μόλυνση, για την αντιμετώπιση της οποίας πιθανότατα θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή. Η λήψη αρκετών φαρμακευτικών ουσιών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν συνίσταται, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι απαγορευτική.

Επιτρέπεται να απολαύσω ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο στην μπανιέρα;

Ναι, αρκεί το νερό να μην είναι καυτό. Η θερμοκρασία του σώματός σας δεν πρέπει να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς για περισσότερο από 10 λεπτά, καθώς υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης προβλημάτων στο έμβρυο. Για τον ίδιο λόγο θα ήταν καλό να αποφύγετε τη σάουνα και το χαμάμ.

τι είναι ασφαλές και τι όχι στην εγκυμοσύνη

Μπορώ να κοιμάμαι ανάσκελα;

Αν αυτή είναι η στάση ύπνου που προτιμάτε, μπορείτε να συνεχίσετε να την απολαμβάνετε και κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Όμως καθώς το βάρος σας αυξάνεται είναι καλύτερο να προτιμήσετε να κοιμάστε «στο πλάι». Διαφορετικά, η πίεση της μήτρας στην κύρια φλέβα μπορεί να επηρεάσει τη ροή του αίματος, του οξυγόνου και των θρεπτικών συστατικών προς το έμβρυο, ιδιαίτερα αν πάσχετε από διαβήτη ή υψηλή πίεση.

Ταξίδι με αεροπλάνο: Τι ισχύει;

Αν δεν σας το έχει απαγορεύσει ο γιατρός σας εξαιτίας κάποιας ιδιαιτερότητας της εγκυμοσύνης, μπορείτε να πραγματοποιήσετε κανονικά τα ταξίδια σας κατά τους 6 πρώτους μήνες. Αν κυοφορείτε περισσότερα από ένα έμβρυα, υπάρχει αυξημένη πιθανότητα να σας ζητηθεί ιατρική βεβαίωση για να μπορέσετε να ταξιδέψετε από την 28η εβδομάδα και μετά, ενώ από την 36η εβδομάδα και μετά -από την 32η αν περιμένετε δίδυμα- είναι πιθανό να μην σας επιτραπεί καθόλου. Όσο για τα μηχανήματα ελέγχου, μείνετε ήσυχη: είναι ασφαλή για το μωρό σας!

τι είναι ασφαλές και τι όχι στην εγκυμοσύνη

Τι γίνεται με την ζώνη του αυτοκινήτου; 

Η χρήση της ζώνης σύμφωνα με τις οδηγίες ασφαλείας είναι υποχρεωτική για όλους τους επιβάτες, άρα και για εσάς. Τοποθετήστε το κάτω μέρος της ζώνης κάτω από την κοιλιά σας και το πάνω ανάμεσα στο στήθος και πλαγίως της κοιλιάς. Αν δεν βολεύεστε, δοκιμάστε να μετακινήσετε ελαφρά την θέση του καθίσματος και αποφύγετε οποιαδήποτε «εναλλακτική» τοποθέτηση της ζώνης που μπορεί να σας εκθέσει σε κίνδυνο. 

Από την Έλενα Χάλαρη

Με πληροφορίες από το www.babycenter.com