Purple Crying | Πώς να αποκωδικοποιήσετε το ανεξήγητο κλάμα του μωρού σας

Μαρία Ιωαννάτου
Thu, 05/09/2024 - 17:27

Έχει φάει, έχει καθαρή πάνα, έχει κοιμηθεί... Αναρωτιέστε γιατί το μωρό σας εξακολουθεί να κλαίει; Μήπως διανύει την περίοδο του PURPLE Crying; Πώς θα το διαπιστώσετε και τι μπορείτε να κάνετε για να το ηρεμήσετε;

 

Freepik

 

Ο όρος PURPLE Crying («μοβ κλάμα») καθιερώθηκε από το National Center on Shaken Baby Syndrome (Εθνικό Κέντρο για το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού) και τον Αμερικανό παιδίατρο Dr. Ronald G. Barr στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Στην πραγματικότητα, το ακρωνύμιο PURPLE δεν έχει καμία σχέση με το χρώμα που μπορεί να πάρει το πρόσωπο ενός βρέφους όταν κλαίει, αλλά περιγράφει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που σχετίζονται με το κλάμα του

Peak of Crying: Κλαίει όλο και περισσότερο τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του, με κορύφωση περίπου στους 2 μήνες. Το κλάμα θα αρχίσει σταδιακά να υποχωρεί στους 3-5 μήνες. 

Unexpected: Αυτό που χαρακτηρίζει το «μοβ κλάμα» είναι η εντελώς απροσδόκητη φύση του. Συνήθως ξεκινά και σταματάει εξίσου απότομα και χωρίς προφανή αιτία.

Resists Soothing: Απλώς αποδεχτείτε το! Μπορεί να μη σταματήσει να κλαίει, ακόμα κι αν έχετε εξαντλήσει κάθε προσπάθεια να το ηρεμήσετε.

Pain-like Face: Το έντονο και παρατεταμένο κλάμα του θα σας κάνει να νομίζετε ότι το μικρό σας πονάει, όμως αυτό δεν ισχύει.

Long Lasting: Ίσως διαφέρει από μωρό σε μωρό, αλλά το κλάμα μπορεί να διαρκέσει μέχρι 5 ώρες καθημερινά, ή και περισσότερο.

Evening: Θα παρατηρήσετε ότι το μωρό σας μπορεί να κλαίει περισσότερο αργά το απόγευμα και το βράδυ.

Freepik

Τι είναι το Σύνδρομο Ανατάραξης Μωρού;

Συχνά, οι νέοι γονείς καλούνται να αντιμετωπίσουν διάφορες προκλήσεις, όπως τα συνεχόμενα ξενύχτια, τα απανωτά ταΐσματα, ή το ανεξήγητο και ασταμάτητο κλάμα του μωρού τους, με αποτέλεσμα να αναστατώνονται και –άθελά τους– να το ταρακουνούν για να το ηρεμήσουν. Το PURPLE Crying καθιερώθηκε προκειμένου να βοηθήσει τους γονείς να αναγνωρίσουν το κλάμα του μωρού τους, ώστε να αποτραπούν συμπεριφορές από την πλευρά τους που θα μπορούσαν να του προκαλέσουν κακό.

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο «μοβ κλάμα» και τους κολικούς;

Όχι, πρόκειται για δύο όρους που περιγράφουν το κλάμα των μωρών τις πρώτες εβδομάδες της ζωής τους. Αρκετοί γονείς αντιμετωπίζουν τους κολικούς ως μια πάθηση, όμως ο Dr. Ronald G. Barr επινόησε το PURPLE Crying για να τους καθησυχάσει ότι το κλάμα που συνδέεται με αυτή την κατάσταση είναι ένα φυσιολογικό, αναμενόμενο στάδιο ανάπτυξης για πολλά μωρά.

Πώς να το ηρεμήσετε

• Δοκιμάστε λευκούς θορύβους, όπως ο ήχος του απορροφητήρα ή της ηλεκτρικής σκούπας, που μιμούνται τους ήχους που ακούει το έμβρυο μέσα στη μήτρα.

• Ακουμπήστε το μωρό στο γυμνό στήθος σας, ώστε να το χαλαρώσετε με τη skin-to-skin επαφή.

• Τοποθετήστε το μωρό στον μάρσιπο και βγείτε μια βόλτα στον καθαρό αέρα.

• Ένα χλιαρό μπανάκι και ένα απαλό μασάζ μπορεί να αποδειχθούν άκρως ευεργετικά για το μικρό σας.

• Ανακουφίστε το από τυχόν αέρια, ξαπλώνοντάς το μπρούμυτα στο χέρι σας και κρατώντας το κεφάλι του με την παλάμη σας. Χρησιμοποιήστε το άλλο σας χέρι για να το χαϊδέψετε στην πλάτη. Εναλλακτικά, ξαπλώστε το ανάσκελα και λυγίστε ελαφρώς τα γόνατά του προς την κοιλιά για 10 δευτερόλεπτα.

Good to know

Το παρατεταμένο κλάμα είναι φυσιολογικό για τα νεογέννητα. Όσο πιο εύκολα το αποδεχτείτε, τόσο καλύτερα θα μπορέσετε να διαχειριστείτε αυτή την περίοδο. Η λέξη «περίοδος», άλλωστε, χρησιμοποιείται για να σας υπενθυμίσει ότι πρόκειται για μια κατάσταση με αρχή και τέλος, που δεν πρόκειται να διαρκέσει για πάντα. Και μην ξεχνάτε: Δεν συμβαίνει τίποτα ανησυχητικό στο μωρό σας αλλά ούτε και εσείς κάνετε κάτι λάθος.

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο, φθινοπωρινό τεύχος του BOOM

που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!