Σεξ & εγκυμοσύνη | Ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου μάς λύνει όλες τις απορίες

Μυρτώ Κάζη
Sun, 13/08/2023 - 05:36

Ήρθε η ώρα να καταρρίψουμε τους μύθους γύρω από το σεξ κατά την εγκυμοσύνη, να απενοχοποιήσουμε τους συντρόφους των εγκύων αλλά και τις ίδιες τις έγκυες! Ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου έχει φυσικά όλες τις απαντήσεις ακόμα και στις πιο… δύσκολες ερωτήσεις!

Γιατρέ μας, για κάποιες γυναίκες η εγκυμοσύνη σημαίνει 9 μήνες αποχής από το σεξ, ενώ για άλλες σηματοδοτεί έναν σεξουαλικό μήνα του μέλιτος! Πού βρίσκεται, άραγε, η αλήθεια;
Η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Πάντα στην εγκυμοσύνη έχουμε μια έκρηξη ορμονών, σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχει μεγαλύτερη διάθεση για σεξουαλική επαφή, αλλά πολλές φορές και αποστροφή. Συχνά οι γυναίκες έχουν ονειρώξεις και αυτό σχετίζεται αποκλειστικά με το ορμονικό «πάρτι» που συμβαίνει αυτή την περίοδο. Η στάση του συντρόφου παίζει σημαντικό ρόλο. Πολλοί σύντροφοι βλέπουν τη γυναίκα τους σαν ένα εύθραυστο βάζο, με αποτέλεσμα να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές και τα ερωτικά παιχνίδια και ως φυσικό επακόλουθο να δημιουργούνται προστριβές ανάμεσά τους. Ακόμα, πολλές γυναίκες βλέπουν το σώμα τους να αλλάζει και αυτόματα δημιουργείται αποστροφή προς την εικόνα του εαυτού τους αλλά και της σεξουαλικότητάς τους. Σε αυτό το σημείο καθοριστικό ρόλο παίζει ο σύντροφος και ο ενισχυτικός χαρακτήρας του.

Ποιοι μήνες είναι θεωρητικά πιο ακίνδυνοι και ποιους πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικές;
Η επικινδυνότητα του σεξ κατά την εγκυμοσύνη δεν σχετίζεται με το τρίμηνο στο οποίο αυτή βρίσκεται. Καλό είναι να τηρούνται οι συμβουλές του θεράποντος ιατρού κατά γράμμα. Σίγουρα η περίοδος μετά την Αυχενική Διαφάνεια θεωρείται πιο ακίνδυνη, δηλαδή από τις 12 έως τις 20 εβδομάδες, αρκεί να μην υπάρχει ιατρική απαγόρευση.

  • 1ο τρίμηνο: προσοχή - επιτρέπεται με περιοδικότητα
  • 2ο τρίμηνο: με λίγο περισσότερη προσοχή
  • 3ο τρίμηνο: επιβάλλεται για έναν φυσιολογικό τοκετό, όσο συχνά μπορούμε.

Μπορεί το έμβρυο να πάθει κάτι κατά τη διάρκεια του σεξ; Μπορεί να προκληθεί πρόωρος τοκετός ή αποβολή;
Το έμβρυο δεν μπορεί να πάθει κάτι κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Ούτε υπάρχει πιθανότητα πρόωρου τοκετού ή αποβολής, αρκεί να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του μαιευτήρα που παρακολουθεί την έγκυο. Θα λέγαμε όμως, σαν γενική συμβουλή, ότι η σεξουαλική επαφή πρέπει να γίνεται με ήπιο τρόπο.
 

Είναι στο μυαλό των γυναικών ή οφείλεται πράγματι στις ορμόνες η αλλαγή της σεξουαλικής τους διάθεσης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Σαφώς και υπάρχει μεγάλη ορμονική διαταραχή που μπορεί να προκαλέσει αύξηση αλλά και μείωση της λίμπιντο. Όμως, πολλές φορές η διάθεση μεταβάλλεται ανάλογα με την ψυχολογία της εγκύου, ή θα λέγαμε πιο σωστά ότι η καλή ψυχολογία και η ήρεμη κατάσταση είναι εκείνες που δίνουν το έναυσμα στη διάθεση για σεξουαλική επαφή! Η καλύτερη λοιπόν συμβουλή προς τους συντρόφους των γυναικών είναι να παραμείνουν παρόντες, δοτικοί, υποστηρικτικοί, πάντα με αγάπη!

Πότε ένα ζευγάρι δεν πρέπει να κάνει σεξ;
Θα λέγαμε ότι ένα ζευγάρι πρέπει να αποφύγει το σεξ όταν ισχύει κάτι από τα παρακάτω:

  • Ιστορικό χαμηλής πρόσφυσης πλακούντα ή αποκόλλησης αυτού
  • Κοντός τράχηλος
  • Πρόωρες συστολές της μήτρας
  • Σε κάποιες περιπτώσεις πολύδυμης κύησης ή σπάνιες περιπτώσεις ανωμαλιών μήτρας
  • Όταν ο θεράπων ιατρός το απαγορεύει για συγκεκριμένους λόγους
  • Και τέλος, η σεξουαλική επαφή γίνεται επειδή το θέλει η γυναίκα και όχι επειδή επιβάλλεται. Δεν κάνουμε ποτέ κάτι που δεν αισθανόμαστε!

Το ζευγάρι είναι ελεύθερο να απολαύσει το σεξ όπως θέλει ή θα πρέπει να έχει κάποιον «περιορισμό κινήσεων»;
Θα λέγαμε ότι μπορεί να κάνει σεξ σε όποια στάση θέλει, αλλά, κατά το τελευταίο τρίμηνο, που η κοιλιά είναι πιο μεγάλη, η ιδανική στάση είναι εκείνη που ονομάζεται «κουταλάκι».

Ύστερα από έναν φυσιολογικό τοκετό, η γυναίκα και το σώμα της επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση; Απολαμβάνει δηλαδή το σεξ όπως πριν;
Δεν αλλάζει κάτι ριζικά, αν και σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, με μεγάλα μωρά και δύσκολους τοκετούς, έχουν αναφερθεί συμπτώματα ακράτειας ούρων και χαλάρωσης του κόλπου. Σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις επεμβαίνουμε διορθωτικά.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε έναν άντρα που φοβάται να αγγίξει την έγκυο σύντροφό του;
Δεν πρέπει να φοβάται, το σεξ είναι υγεία, η έγκυος το έχει ανάγκη και βέβαια είναι το μυστικό για έναν φυσιολογικό τοκετό… Το περπάτημα και οι βόλτες από μόνα τους δεν φτάνουν!

Πώς βοηθάει το σεξ τις τελευταίες ημέρες πριν από τον τοκετό;
Το σεξ τις τελευταίες ημέρες βοηθάει στην ενεργοποίηση του τραχήλου (μέσα από το σπέρμα που περιέχει προσταγλανδίνες, μαλακώνει ο τράχηλος). Γίνεται διάταση του περινέου, που βοηθάει στη γέννηση του παιδιού χωρίς περινεοτομή και, τέλος, αυξάνει την πιθανότητα αυτόματης ρήξης των υμένων, που είναι ιδανικό για έναν εύκολο φυσικό τοκετό.

Πότε μπορεί ένα ζευγάρι να επανέλθει στη σεξουαλική του ζωή μετά τη γέννα;
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το ιδανικό διάστημα είναι έπειτα από 30 και όχι 40 μέρες, είτε η έγκυος γεννήσει φυσιολογικά είτε με καισαρική.

photo: Δανάη Ίσαρη 

Ο Δρ Ιωάννης Καλογήρου είναι ιδρυτής της Woman Clinic Καλογήρου, που εξειδικεύεται στον τομέα της Γυναικολογίας & Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 4ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να ξεφυλλίσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!