Η Ελλάδα φυσικά δεν είναι η μόνη χώρα της Γηραιάς Ηπείρου που πήρε την απόφαση να κλείσει τα σχολεία προκειμένου να μειώσει τα κρούσματα. Πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν το δύσκολο αυτό μέτρο, εξαιτίας του δεύτερου κύματος της πανδημίας του κορωνοϊού. Παράλληλα, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του πανεπιστημίου Λέβεν στο Βέλγιο, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Παρασκευή «τα παιδιά είναι πιο ευαίσθητα στον ιό απ' ό,τι αρχικά πιστευόταν» και παρόλο που τα σχολεία δεν φαίνεται να είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη διάδοση του πρώτου κύματος, αυτή τη φορά δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα μολύνσεων στο πλαίσιο του σχολείου. Μάλιστα, οι ειδικοί δηλώνουν πως «η λειτουργία του σχολείου καθίσταται δραστηριότητα υψηλού κινδύνου για τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους παππούδες».
Τι συμβαίνει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες;
Στη Γερμανία, η κυβέρνηση προχώρησε στην επιβολή ειδικών μέτρων με τα μπαρ και τα εστιατόρια να παραμένουν κλειστά. Αντίθετα τα εμπορικά καταστήματα και τα σχολεία παρέμειναν σε λειτουργία με τους ειδικούς να προειδοποιούν για τον υψηλό κίνδυνο που διατρέχουν τα παιδιά και κατ' επέκταση οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι παππούδες. Όπως ακούγεται, η κυβέρνηση αναζητά νέα περιοριστικά μέτρα, όπως την υποχρεωτική χρήση μάσκας στους μαθητές, δεδομένου ότι στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Επίσης, το σενάριο με τους μισούς μαθητές σε κάθε τμήμα, λέγεται πως σύντομα θα μπει σε εφαρμογή. Στη γείτονα Αυστρία, πάλι, ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς κήρυξε δεύτερο lockdown από τις 17 Νοεμβρίου μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου με τα σχολεία να παραμένουν κλειστά. Η δευτεροβάθμια εκπαίδευση ήδη είχε περάσει σε καθεστώς τηλεργασίας, με τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και τους παιδικούς σταθμούς εντέλει να ακολουθούν.
Στην Τσεχία είχαν τεθεί σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα από τον Οκτώβριο, μεταξύ των οποίων αναστολή λειτουργίας σχολείων, γυμναστηρίων, εστιατορίων, θεάτρων και κινηματογράφων. Την εβδομάδα που διανύουμε ορισμένοι μαθητές μικρότερων τάξεων (Πρώτη και Δευτέρα Δημοτικού) θα επιστρέψουν στο σχολικό περιβάλλον με τους υπόλοιπους χώρους που αναφέρθηκαν να παραμένουν κλειστοί, καθώς η χώρα συνεχίζει να έχει τον υψηλότερο κατά κεφαλή αριθμό θανάτων στην Ευρώπη (26,7 ανά 100.000). Στη Βρετανία ο πληθυσμός βρίσκεται σε lockdown για έναν μήνα, με τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να λειτουργούν κανονικά σε αντίθεση με τη Σερβία, που έκλεισαν πριν από δύο εβδομάδες και θα συνεχίσουν για ακόμη δύο παραπάνω. Και στην Πολωνία και την Ιταλία- η οποία από την Κυριακή βρίσκεται σε μερικό lockdown- βρίσκεται σε εφαρμογή η τηλεκπαίδευση, ενώ στο Βέλγιο οι αρχές θεώρησαν πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας έφτασε στο πικ του, αποφασίζοντας να ανοίξουν τα σχολεία από σήμερα 16 Νοεμβρίου, με την τριτοβάθμια εκπαίδευση να γίνεται εξ ολοκλήρου από απόσταση εκτός από σπάνιες εξαιρέσεις.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ