10 εκατομμύρια επιπλέον παιδικοί γάμοι: Πώς επηρεάζει η πανδημία τα παιδιά του κόσμου

Γεωργία Καρκάνη
Fri, 02/04/2021 - 12:06
0 Comments

Αν η πανδημία και η καραντίνα δοκιμάζουν, εδώ και πάνω από έναν χρόνο, κάθε παιδί του πλανήτη που τις βιώνει, με συνέπειες όπως κοινωνική απομόνωση, παρατεταμένη έκθεση σε οθόνες, αυξημένος κίνδυνος ψυχικών διαταραχών, ούτε που μπορούμε να φανταστούμε, οι περισσότεροι από εμάς, σε ποια κατάσταση έχουν περιέλθει οι οικογένειες από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και στις λεγόμενες αναπτυσσόμενες χώρες.

boom_παιδιά
Photo by Yannis H on Unsplash

Καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλη τη Γη έχουν αναγκαστεί να διακόψουν την εκπαίδευσή τους και έχουν μειωμένη πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας, έχουν γίνει ακόμα πιο ευάλωτα στην πείνα, την κακοποίηση, τον αναλφαβητισμό, ακόμα και τον παιδικό γάμο, σύμφωνα με νέα, σοκαριστικά στοιχεία της UNICEF.

Ας δούμε λοιπόν σε αριθμούς την κρίση που έχει προκαλέσει η πανδημία στα παιδιά του κόσμου:

  • 168 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως απέχουν από το σχολείο εδώ και περίπου έναν χρόνο. Τα δύο τρίτα των χωρών όπου τα σχολεία έχουν κλείσει μερικώς ή εντελώς βρίσκονται στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική.
  • 140 εκατομμύρια επιπλέον παιδιά προβλεπόταν, μέχρι το τέλος του 2020, να ζουν σε νοικοκυριά σε κατάσταση φτώχειας.
  • Ένας στους τρεις μαθητές δεν έχει πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση την περίοδο των κλειστών σχολείων.
  • Σε 59 χώρες με διαθέσιμα στοιχεία, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, οι πρόσφυγες και οι αιτούντες άσυλο δεν είχαν πρόσβαση σε προστασία από την COVID-19, λόγω των κλειστών συνόρων, της ανόδου της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού.
  • Πάνω από 94 εκατομμύρια άνθρωποι, μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, κινδύνευαν να μην έχουν πρόσβαση σε εμβολιασμούς λόγω της διακοπής της καμπάνιας κατά της ιλαράς σε 26 χώρες.
boom_αγοράκι
Photo by Nate Greno on Unsplash
  • Ένα στα επτά παιδιά και εφήβους, που πέρασαν το μεγαλύτερο μέρος του 2020 σε καραντίνα στο σπίτι, υπέφεραν από απομόνωση, άγχος και κατάθλιψη.
  • 10 εκατομμύρια επιπλέον παιδικοί γάμοι εκτιμάται ότι θα γίνουν μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ακυρώνοντας πολλά χρόνια προόδου στην αντιμετώπιση αυτής της μάστιγας.
  • 6-7 επιπλέον εκατομμύρια παιδιά έως 5 ετών κινδύνευαν από υποσιτισμό μέχρι τον Νοέμβριο του 2020, μια αύξηση της τάξεως του 14% που θα μπορούσε να οδηγήσει σε 10.000 επιπλέον θανάτους παιδιών τον μήνα, ιδιαίτερα στην Υποσαχάρια Αφρική και τη Νότια Ασία. Καθώς οι διατροφικές παροχές σε παιδιά και γυναίκες μειώθηκαν κατά 40%, μπορεί να επιδεινωθούν και άλλες συνθήκες στον τομέα της σίτισης.
  • 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως δεν έχουν πρόσβαση σε βασικές συνθήκες υγιεινής όπως νερό και σαπούνι στο σπίτι. Στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, οι βασικές συνθήκες υγιεινής που απαιτούνται για να περιορίσουν τη μετάδοση της COVID-19 απουσιάζουν από τα τρία τέταρτα του πληθυσμού και πάνω από τα δύο τρίτα των σχολείων. Κατά μέσο όρο, πάνω από 700 παιδιά έως 5 ετών πεθαίνουν καθημερινά από ασθένειες που σχετίζονται με την απουσία νερού και παροχών υγιεινής.

Πηγή: UNICEF