Μπορεί σε κάθε γυναίκα η εμπειρία της γέννας να είναι διαφορετική -και η χρονική διάρκειά της να ποικίλλει- αλλά πάντα το σώμα μιλάει, στην αρχή πιο διακριτικά, και προς το τέλος φωνάζει ότι το μωρό έρχεται. Αυτά είναι τα δέκα σημάδια -όχι πάντα τόσο προφανή- ότι πλησιάζει ο τοκετός.
- Το μωρό παίρνει θέση (μερικές ώρες έως και εβδομάδες πριν από τον τοκετό). Αυτό θα το καταλάβεις από τον υπέρηχο ή, διαφορετικά, από το «περπάτημα της πάπιας» που υιοθετείς και τις συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα.
- Ο τράχηλός σου διαστέλλεται (μερικές μέρες πριν από τον τοκετό). Ο γυναικολόγος μετρά τη διάμετρό του σε κάθε επίσκεψη στο ιατρείο, εκτιμώντας, κατά προσέγγιση έστω, την ημερομηνία τοκετού. Έχε υπόψη σου ότι σε κάθε γυναίκα η διαστολή εξελίσσεται με διαφορετική ταχύτητα.
- Έχεις περισσότερες κράμπες και πόνους στην πλάτη. Καθώς πλησιάζει η ημέρα της γέννας, οι μύες και οι σύνδεσμοι τεντώνονται και συστρέφονται στην προετοιμασία τους.
- Νιώθεις τις αρθρώσεις σου πιο ελαστικές. Ίσως να το έχεις παρατηρήσει από την αρχή της εγκυμοσύνης (λόγω της αυξημένης παραγωγής της ορμόνης ρελαξίνης) αλλά το φαινόμενο γίνεται πιο έντονο καθώς ο τοκετός πλησιάζει και το σώμα σου ανοίγει δρόμο για τον μικρό «ταξιδιώτη».
- Έχεις διάρροια. Μια ακόμα πιθανή συνέπεια της χαλάρωσης των μυών, που αντιμετωπίζεται με πολλά υγρά για πρόληψη της αφυδάτωσης.
- Σταματάς να παίρνεις βάρος (ή και αρχίζεις να χάνεις): Είναι φυσιολογικό αν συμβαίνει στο τέλος της εγκυμοσύνης, καθώς τότε κατεβαίνουν τα επίπεδα αμνιακού υγρού (και χάνεις επιπλέον υγρά από τις επισκέψεις στην τουαλέτα).
- Νιώθεις αφόρητα εξαντλημένη. Αυτό μπορεί να οφείλεται, επίσης, στη δυσκολία να αποκοιμηθείς.
- Οι κολπικές εκκρίσεις αλλάζουν χρώμα και πυκνότητα. Μπορεί να γίνονται πιο πυκνές ή πιο αραιές, να παίρνουν ροζ απόχρωση ή ακόμα και να αποβάλλεις κομμάτια βλέννας. Τότε, ο τοκετός απέχει λίγες μέρες ή και ώρες, αλλά πρέπει να συνοδεύεται από συσπάσεις ή διαστολή για να τρέξεις στο μαιευτήριο.
- Οι συσπάσεις γίνονται πιο δυνατές και συχνές. Συχνά είναι σημάδι τοκετού, αλλά όχι πάντα. Πώς θα καταλάβεις ότι το μωρό έρχεται; Όταν οι συσπάσεις δυναμώνουν αντί να μειώνονται την ώρα που είσαι δραστήρια, όταν δεν υποχωρούν καθώς αλλάζεις θέση, όταν γίνονται ολοένα συχνότερες, ολοένα πιο επώδυνες και, κάποιες φορές, όταν ακολουθούν συγκεκριμένο μοτίβο. Οι πρώτες κράμπες ίσως θυμίζουν δυνατές κράμπες περιόδου, στομαχικές διαταραχές ή μπορεί να δίνουν την αίσθηση της πίεσης χαμηλά στην κοιλιά, με πόνο που ενδέχεται να εκτείνεται μέχρι τα πόδια.
- Σπάνε τα νερά. Ενώ σύμφωνα με τις ταινίες πρέπει να σπάσουν τα νερά για να γεννήσεις, στην πραγματική ζωή αυτό το σενάριο δεν είναι ο κανόνας.
Πότε λοιπόν θα σπεύσω άμεσα στο μαιευτήριο;
-Αν οι συσπάσεις πυκνώνουν (π.χ. επαναλαμβάνονται κάθε πέντε λεπτά), γίνονται όλο και πιο επώδυνες και μεγάλες σε διάρκεια (γύρω στα 30 με 70 δευτερόλεπτα), επικοινώνησε άμεσα με τον γιατρό σου, έστω και τηλεφωνικώς αν έχεις αμφιβολίες (μη διστάσεις, ακόμα και αν θεωρείς την ώρα «ακατάλληλη»).
-Αν έχεις αιμορραγία ή εκκρίσεις σε έντονο κόκκινο χρώμα (όχι καφέ ή ροζ).
-Αν σπάσουν τα νερά και ιδιαίτερα αν έχουν πράσινο ή καφέ χρώμα, σημάδι ότι περιέχουν μηκώνιο (τα κόπρανα του νεογέννητου, που είναι επικίνδυνα αν τα καταπιεί την ώρα της γέννας).
-Αν έχεις θολή όραση ή τα βλέπεις όλα «διπλά», αν υποφέρεις από έντονο πονοκέφαλο ή πρηξίματα, όλα αυτά μπορεί να είναι συμπτώματα προεκλαμψίας, δηλαδή υπέρτασης που συνδέεται με την εγκυμοσύνη και απαιτεί άμεση ιατρική παρέμβαση.
Από τη Γεωργία Καρκάνη