3 εύκολες και πρωτότυπες συνταγές με κολοκύθα!

Boom Team
Mon, 25/11/2019 - 13:42

Εσείς γνωρίζατε πως η γλυκιά κολοκύθα με το φωτεινό πορτοκαλί χρώμα δεν θεωρείται λαχανικό αλλά φρούτο;! Και μάλιστα, η αυξημένη χρήση της σε αλμυρές και γλυκές συνταγές δεν είναι τυχαία, μιας και πρόκειται για τροφή πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά: Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών A, C, E και Β6,  φολικού οξέος, καλίου, ασβεστίου, χαλκού και φωσφόρου. Ακόμη, οι κολοκυθόσποροι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, ενώ η κατανάλωσή της συνδέεται με την καλή υγεία του δέρματος και των ματιών.

συνταγές με κολοκύθα

Υπάρχουν λόγοι λοιπόν για να εντάξετε στο καθημερινό διατροφικό σας πλάνο, ειδικά τώρα που είναι η εποχή της!

Έχετε δοκιμάσει να… πιείτε την κολοκύθα σας; Το milkshake κολοκύθας είναι ιδανικό για τα δύσκολα απογεύματα που τα παιδιά ζητούν επίμονα κάτι γλυκό!

συνταγές με κολοκύθα

Θα χρειαστείτε:

  • Μισό φλιτζάνι κολοκύθα (φρέσκια ή από κονσέρβα)
  • 1 φλιτζάνι φυτικό γάλα
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή σιρόπι αγαύης

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα συστατικά στο μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι το μείγμα να αποκτήσει λεπτόρρευστη υφή. Αν σας φαίνεται αρκετά πηχτό, μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο γάλα. Σερβίρετε και απολαμβάνετε!

Τοστάκια με «μαρμελάδα κολοκύθας» για πρωινό ή για το lunchbox. Γλυκό, υγιεινό και διαφορετικό!

Για τη μαρμελάδα κολοκύθας θα χρειαστείτε:

  • 2 φλιτζάνια πουρέ κολοκύθας
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • ¼ κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • 1/3 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι αγαύης
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμόνι

Εκτέλεση: Βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό τηγάνι και μαγειρέψτε για 5 λεπτά σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αφήστε το μείγμα να κρυώσει και είναι έτοιμο για χρήση. Αλείψτε τις φέτες ψωμιού με το Pumpkin Butter, προσθέστε ξηρούς καρπούς ή κομματάκια φρούτων και έτοιμο το σχολικό σνακ!

Η σούπα κολοκύθας είναι must για τα κρύες, βροχερές ημέρες!

συνταγές με κολοκύθα

Θα χρειαστείτε:

  • 900 γραμμάρια κολοκύθα καθαρισμένη και κομμένη σε κύβους
  • 4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι

Εκτέλεση: Βάλτε σε μία κατσαρόλα την κολοκύθα και το 1/3 του ζωμού, κλείστε το καπάκι και σιγοβράστε σε δυνατή προς μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Αφαιρέστε από τη φωτιά και πολτοποιήστε με ένα μίξερ χειρός. Προσθέστε τον ζωμό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι, ανακατέψτε καλά και μαγειρέψτε για 5 λεπτά ακόμη. Σερβίρετε με λίγο γιαούρτι. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγο ελαιόλαδο ή μερικά κρουτόν. Καλή όρεξη!

Από την Έλενα Χάλαρη

Με πληροφορίες από www.onmed.gr, weelicious.com, www.allrecipes.com