Μάθημα Ενσυναίσθησης: Κι όμως, στη Δανία συμπεριλαμβάνεται στα υποχρεωτικά του Εκπαιδευτικού Συστήματος!

Boom Team
Thu, 10/10/2019 - 11:29

Γνωρίζατε ότι στη Δανία τα επίπεδα ευτυχίας είναι τα υψηλότερα στη Γη; Και αυτό γιατί οι Δανοί έχουν ένα μυστικό: Στο σχολείο, οι μαθητές ηλικίας 6 έως 16 ετών, παρακολουθούν ένα ιδιαίτερο μάθημα, αυτό της ενσυναίσθησης

school kids

Aν το δούμε μέσα από το πρίσμα της εξέλιξης, η ενσυναίσθηση είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που βοηθάει τον άνθρωπο να επιβιώνει σε ομάδες. Με το να μπαίνει κανείς στη θέση του άλλου, μέσω της συναισθηματικής ταύτισης και της κατανόησης της συμπεριφοράς του, μαθαίνει να ενώνεται με μια ομάδα και να αποφεύγει τις προστριβές. Με μια φράση, το να νοιάζεται ο ένας για τον άλλο γίνεται τρόπος ζωής. 

Δανία μάθημα ενσυναίσθησης

Στην Δανία λοιπόν, στην πιο χαρούμενη χώρα του κόσμου, τα παιδιά διδάσκονται την ενσυναίσθηση, τόσο εκτός όσο και εντός σχολείου!

Σύμφωνα με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της χώρας λοιπόν, τα παιδιά συμμετέχουν ήδη από την προσχολική ηλικία, σε ένα υποχρεωτικό εθνικό πρόγραμμα που ονομάζεται Step by Step, κατά το οποίο πραγματοποιείται παρουσίαση συγκεκριμένων εικόνων. Οι εικόνες αυτές απεικονίζουν παιδιά που βιώνουν συναισθήματα θλίψης, φόβου, θυμού, απογοήτευσης και ευτυχίας. Στο σημείο αυτό, οι μαθητές αφού τις παρατηρήσουν με προσοχή, συζητούν για αυτές τις εικόνες, προσπαθώντας να περιγράψουν με λέξεις τι είναι αυτό που αντίκρισαν. Μέσω αυτή της εργασίας, τα παιδιά μαθαίνουν να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα, να διαβάζουν τις εκφράσεις των άλλων ενώ συγχρόνως συνειδητοποιούν και τα δικά τους συναισθήματα. Σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά να αναγνωρίζουν και να σέβονται τα συναισθήματα. 

kids in school

Στην ίδια λογική εντάσσεται και το CAT-kit, ένα εξίσου δημοφιλές και ενδιαφέρον πρόγραμμα, που επίσης εφαρμόζεται στα σχολεία της Δανίας. Ο στόχος εδώ είναι να καλλιεργηθεί η συναισθηματική ευαισθητοποίηση των παιδιών, ενώ παράλληλα δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά μιλούν για τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. 

school kids

Οι Δανοί γνωρίζουν πολύ καλά, πως η ενσυναίσθηση είναι μια από τις πιο σημαντικές δεξιότητες που πρέπει να καλλιεργήσει ένα παιδί, τόσο για να είναι ευτυχισμένο, όσο και για να μπορεί να χτίσει σωστές σχέσεις. Εφόσον λοιπόν τα θετικά αποτελέσματα της πρακτικής αυτής είναι ορατά, δε χρειάζεται να μετακομίσει κανείς στη Δανία. Μπορούν να εφαρμοστούν κι εδώ άμεσα αντίστοιχες πρακτικές, ξεκινώντας όχι μόνο από το σχολείο αλλά και από το σπίτι... Food for thought... 

 

The highest form of knowledge is empathy. - Bill Bullard