Be-Live: «Είσαι γυναίκα, ζήσε το θαύμα» | Το Μη Κερδοσκοπικό Σωματείο που υποστηρίζει το όνειρο κάθε γυναίκας να γίνει μητέρα!

Μυρτώ Κάζη
Tue, 03/09/2024 - 14:50

Η Be-Live ιδρύθηκε το 2019 από τους γυναικολόγους αναπαραγωγής Βασίλη Κελλάρη και Χάρη Χηνιάδη καθώς και άλλα 37 ιδρυτικά μέλη με όραμα την προώθηση και εξασφάλιση πρόσβασης των οικονομικά ευπαθών ομάδων σε θεραπείες υπογονιμότητας. Συναντήσαμε τον κ. Βασίλη Κελλάρη και κάναμε μαζί του μια μεγάλη κουβέντα γύρω από το μείζον θέμα της υπογονιμότητας στη χώρα μας και τις προσπάθειες της Βe-Live να σταθεί δίπλα σε κάθε υπογόνιμο ζευγάρι της Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, χάρη στη δράση της, έχουν γεννηθεί περισσότερα από 60 μωρά! Αν αυτό το έργο δεν είναι ιερό, τότε ποιο είναι;

Κύριε Κελλάρη, θα ξεκινήσω με το πιο βασικό: Ποια ζευγάρια μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα της Be-Live και υπό ποιες προϋποθέσεις/κριτήρια;

Στο πρόγραμμα της Be-Live μπορούν να ενταχθούν ζευγάρια με ελληνική υπηκοότητα τα οποία έχουν διαγνωσμένο πρόβλημα υπογονιμότητας και εφόσον η ηλικία της γυναίκας δεν ξεπερνά τα 42 έτη. Εκτός από τα ιατρικά κριτήρια, τα ζευγάρια που κάνουν αίτηση θα πρέπει να πληρούν και τα οικονομικά κριτήρια που έχει θέσει το Σωματείο. Να σημειώσουμε εδώ ότι το Σωματείο ιδρύθηκε για να βοηθήσει υπογόνιμα ζευγάρια που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα σε κάθε γωνιά της χώρας μας, επομένως το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα αποτελεί για εμάς βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός ζευγαριού. Με σκοπό να δώσουμε ίσες ευκαιρίες στην απόκτηση παιδιού, δίνουμε προτεραιότητα σε ζευγάρια που ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου η πρόσβαση στην πληροφόρηση και τα μέσα είναι συνήθως ελλιπής και σε ζευγάρια που δεν έχουν καταφέρει να αποκτήσουν άλλο παιδί. Τέλος, η Be-Live εξετάζει και ορισμένα κοινωνικά κριτήρια.

Πώς μπορεί ένα ζευγάρι να κάνει αίτηση στην Be-Live;

Προκειμένου να ενταχθεί ένα ζευγάρι στο πρόγραμμα της BeLive θα χρειαστεί να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση, την οποία θα βρει στην ιστοσελίδα μας, όπου θα του ζητηθεί βήμα βήμα να επισυνάψει τα απαραίτητα έγγραφα. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε το αδιάβλητο της διαδικασίας. Θα ακολουθήσει έλεγχος των κριτηρίων ένταξης (κοινωνικών, οικονομικών και ιατρικών) και εκτίμηση του περιστατικού. Το υποψήφιο ζευγάρι θα ενημερωθεί εντός 40 περίπου ημερών για το αν πληροί ή όχι τα κριτήρια, καθώς και για το αποτέλεσμα της αξιολόγησης. Στην περίπτωση που γίνει δεκτό στο πρόγραμμα της Be-Live, θα υποβληθεί σε θεραπεία εξωσωματικής γονιμοποίησης μετά από πλήρη ενημέρωση και διερεύνηση του ιστορικού. Η όλη πορεία του περιστατικού μέχρι και τη γέννηση παρακολουθείται από τους γιατρούς της Be-Live.

Ας μιλήσουμε με αριθμούς. Ποια είναι τα δεδομένα για την υπογονιμότητα στη χώρα μας;

Η υπογονιμότητα αποτελεί μία σύγχρονη πραγματικότητα με την οποία έρχονται αντιμέτωπα εκατοντάδες ζευγάρια όλων των ηλικιών που επιθυμούν να ζήσουν το όνειρο της απόκτησης παιδιού. Ένα ζευγάρι θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας όταν δεν έχει οδηγηθεί σε εγκυμοσύνη μετά από 12 μήνες προσπάθειας, ενώ το διάστημα μειώνεται στους 6 μήνες για γυναίκες άνω των 40 ετών. Η υπογονιμότητα αποδίδεται κατά 40% στη γυναίκα, 40% στον άνδρα, 10% και στους δύο, ενώ υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 10% που ορίζεται ως «ανεξήγητη υπογονιμότητα». Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 250.000-300.000 υπογόνιμα ζευγάρια, αριθμός που ισοδυναμεί με το 18-20% του συνολικού πληθυσμού.

Αλήθεια, γιατί το κόστος μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης είναι τόσο υψηλό στην Ελλάδα;

Είναι αλήθεια πως η εξωσωματική γονιμοποίηση είναι μία δαπανηρή διαδικασία. Στην Ελλάδα, κάθε χρόνο πραγματοποιούνται περίπου 36.000 θεραπείες τεχνικών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με το κόστος να φτάνει τις 5.000 με 6.000 €. Καταρχάς, προκειμένου ένα ζευγάρι να ξεκινήσει τις διαδικασίες της θεραπείας, απαιτούνται ορισμένες εξετάσεις στο πλαίσιο του προγεννητικού ελέγχου. Τα φάρμακα της εξωσωματικής επίσης κοστίζουν, αν και συνήθως το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τον ΕΟΠΥΥ. Το κόστος ανεβαίνει στην περίπτωση που το ζευγάρι προχωρήσει σε κατάψυξη ωαρίων ή εμβρύων. Τέλος, στην περίπτωση που η διαδικασία δεν καταλήξει σε επιτυχή κύηση και χρειαστεί το ζευγάρι να υποβληθεί σε περισσότερους του ενός κύκλου, προφανώς θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο οικονομικά. Παρ’ όλα αυτά, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι το κόστος για μία εξωσωματική στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου στο μισό, συγκρινόμενο με το κόστος σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ σε σχέση με αυτό της Αμερικής υπολογίζεται περίπου στο 25%. Αυτός είναι και ένας σημαντικός λόγος για τον αυξημένο «ιατρικό τουρισμό» στη χώρα μας, με όλο και περισσότερες γυναίκες να έρχονται από άλλες χώρες προκειμένου να υποβληθούν σε μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Βλέπω ότι είστε μια ολόκληρη ομάδα γιατρών αλλά και εθελοντών που υποστηρίζει το όραμα της Be-Live. Πόσο όμορφα αισθάνεστε στο τέλος της ημέρας, όταν ξέρετε ότι έχετε προσφέρει κάτι τόσο ουσιαστικό;

Ισχύει, η ομάδα μας είναι μεγάλη και όλοι μοιραζόμαστε την ίδια αγάπη για το έργο μας. Όσα χρόνια κι αν περάσουν, δεν θα ξεχάσουμε ποτέ την πρώτη μας επιτυχία. Το πρώτο μας ζευγάρι, το πρώτο θετικό τεστ κύησης και τη στιγμή που η Be-Live έδωσε το πρώτο της μωρό στην αγκαλιά των γονιών του, έναν χρόνο μετά την επίσημη ανακοίνωση για την ίδρυσή της. Το όνειρο πέτυχε, το προσωπικό μας στοίχημα κερδήθηκε! Και κάθε φορά η ίδια χαρά, η ίδια συγκίνηση. Προσωπικά, νιώθω περήφανος που γίνεται πράξη η αρχική μας δέσμευση ενώ θεωρώ τον ρόλο μου συναρπαστικό, αφού καλούμαι να βοηθήσω να επιτευχθεί ένα από τα μεγαλύτερα όνειρα των περισσότερων ζευγαριών.

Ποια συμβουλή θα δίνατε σε κάθε ζευγάρι που αντιμετωπίζει θέμα υπογονιμότητας και, όπως είναι αναμενόμενο, έχει αγχωθεί;

Τα υπογόνιμα ζευγάρια που καταφεύγουν στις μεθόδους εξωσωματικής γονιμοποίησης πράγματι βιώνουν μία στρεσογόνο διαδικασία, συνοδευόμενη από ερωτηματικά και αμφιβολίες για το επιτυχές αποτέλεσμα. Όλα αυτά σε μια κατάσταση ήδη επιβαρυμένη ψυχολογικά, έχοντας περάσει την περίοδο προσπάθειας για εγκυμοσύνη, συνειδητοποίησης του προβλήματος της υπογονιμότητας και αναζήτησης του κατάλληλου γιατρού και κέντρου εξωσωματικής. Θα πω στα ζευγάρια πρώτα απ’ όλα ότι εμείς είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε, να ενημερώσουμε, να λύσουμε κάθε απορία και να κατευθύνουμε ιατρικά με βάση την εξατομικευμένη προσέγγιση για κάθε περιστατικό. Ο γιατρός είναι δίπλα στο ζευγάρι και το ζευγάρι θα πρέπει να τον εμπιστευτεί. Επίσης, αν μέσα από αυτήν τη συζήτηση θα ήθελα να περαστεί ένα μήνυμα, είναι το εξής: να μην απογοητεύονται! Να πιστεύουν στην επιστήμη και τις αλματώδεις εξελίξεις που παρουσιάζει στον τομέα της αντιμετώπισης της υπογονιμότητας και των μεθόδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, με επίκεντρο την ασφάλεια της γυναίκας και τη συνεχή βελτίωση των ποσοστών επιτυχίας. Ακόμα και για τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί αλλά βιώνουν οικονομικές δυσκολίες, υπάρχουν λύσεις, υπάρχει η Be-Live. Παροτρύνουμε λοιπόν αυτά τα ζευγάρια να επισκεφθούν την ιστοσελίδα μας, ώστε να εξετάσουν κατά πόσο πληρούν τις προϋποθέσεις για ένταξη στο πρόγραμμά μας και να κάνουν αίτηση ώστε να βοηθηθούν από την ομάδα μας.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε εμείς, οι απλοί πολίτες στο σπουδαίο έργο σας;

Η Be-Live ιδρύθηκε από μία αρχική ομάδα γιατρών και επιστημόνων υγείας από όλη την Ελλάδα, έμπειρων επαγγελματιών από τομείς όπως η επικοινωνία, η ενημέρωση και ο πολιτισμός, αλλά και τη συνεργασία πλήθους εθελοντών. Στα χρόνια που ακολούθησαν, η Be-Live συνεργάστηκε με άλλα μη κερδοσκοπικά Σωματεία, δημιουργώντας αξία για το σπουδαίο και ουσιαστικό έργο της και κινητοποιώντας γιατρούς από όλη τη χώρα που συμμετέχουν στο πρόγραμμά μας. Δεχτήκαμε την πολύτιμη αρωγή επιχειρηματιών που πίστεψαν στο όραμά μας και μας στήριξαν με τις χορηγίες τους αλλά και τη συνεισφορά μεγάλων μονάδων εξωσωματικής. Καλούμε λοιπόν όποιον ενδιαφέρεται να στηρίξει έμπρακτα την προσπάθειά μας ως δωρητής, ανάδοχος ζευγαριού ή και ολόκληρης περιοχής. Αλλά ουσιαστική στήριξη μπορεί να υπάρξει και με την εθελοντική δράση, τη συμμετοχή σε ενημερωτικές εκστρατείες και εκδηλώσεις, μία μικρή οικονομική ενίσχυση μέσω αγοράς μιας πρόσκλησης σε εκδήλωση του Σωματείου. Θέλουμε υποστηρικτές με κάθε τρόπο!

Ο Βασίλης Κελλάρης (Photo: Παναγιώτης Αρβανιτάκης)

www.be-live.gr

Be-Live

@beliveivf

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!