BOOM Cooking: Μαμά, τι θα φάμε σήμερα;

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sun, 14/03/2021 - 16:00

Μαμάδες με λίγο χρόνο αλλά πολλή όρεξη για δημιουργία; Η Βέσνα Ξανθοπούλου του Not Guilty Food μας χαρίζει 5 έξυπνες, υγιεινές και εύκολες συνταγές, που θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους.

boom-notguiltyfood

Αλμυρά muffins με καλαμποκάλευρο και τυρί φέτα

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα του κέικ): 6 κουτ. σούπας καλαμποκάλευρο, 5 κουτ. σούπας αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, ½ κουτ. γλυκού αλάτι, 3 αυγά, 150 ml ελαιόλαδο, 150 ml γάλα ή κεφίρ, 300 γρ. φέτα, λιωμένη με το πιρούνι. Θα χρειαστείτε: θήκες μιας χρήσης για muffins ή θήκες σιλικόνης

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185οC. Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι (και το καλαμποκάλευρο), το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε το γάλα, το ελαιόλαδο, τα αυγά και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα. Τέλος, βάζουμε τη λιωμένη φέτα ή και κάποιο άλλο τυρί που ενδεχομένως προτιμάμε. Γεμίζουμε τις θήκες κατά τα 2/3. Ψήνουμε στον φούρνο για 30 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν. BOOM Tip: Μπορείτε να κάνετε αρκετή ποσότητα muffins και να τα καταψύξετε ψημένα. Βγάζοντάς τα από τον καταψύκτη, τα βάζετε σε ζεστό φούρνο για 10 λεπτά περίπου και είναι σαν να τα έχετε μόλις φρεσκοψήσει. Φυσικά, αποτελεί την τέλεια λύση για τα παιδικά πάρτι αλλά και ένα σπιτικό σνακ για το σχολείο.

boom-notguiltyfood

Τυρένια galette πατάτας με λουκανικάκια (6 μερίδες)

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα του κέικ): 1 κιλό πατάτες, κομμένες σε λεπτές ροδέλες, 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά), 4 κουτ. σούπας βούτυρο, 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, ½ ματσάκι θυμάρι, φρέσκο αλάτι, πιπέρι, 6-8 λουκανικάκια Φρανκφούρτης καπνιστά, ½ κούπα μοτσαρέλα, τριμμένη

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190οC και κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές ροδέλες. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το θυμάρι με το σκόρδο, τα αφήνουμε για 20 λεπτά να αφήσουν τα αρώματά τους και προσθέτουμε και το λάδι. Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και κόβουμε σε λεπτές φέτες τα λουκανικάκια. Σε ένα στρογγυλό ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί στρώνουμε κυκλικά τις πατάτες στη βάση ώστε να καλύψουμε όλη την επιφάνεια. Ρίχνουμε λίγα κλωναράκια θυμάρι, απλώνουμε τα μισά λουκανικάκια και από πάνω μία στρώση τριμμένο τυρί. Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση πατάτας και τα υπόλοιπα υλικά, κλείνοντας πάλι με τις πατάτες, τις οποίες αλείφουμε με το μείγμα βουτύρου, περιχύνοντας το υπόλοιπο σε όλη την galette. Με ένα πιάτο γυρισμένο ανάποδα, πατάμε τις πατάτες να πιεστούν προς τα κάτω. Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και ψήνουμε για 20 λεπτά. Ξαναπιέζουμε τις πατάτες με το πιάτο για λίγο και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.

boom-notguiltyfood

Κολοκυθάκια au gratin (4 μερίδες)

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα του κέικ):

6 μέτρια κολοκυθάκια, κομμένα κατά μήκος σε φέτες, ½ χιλιοστό περίπου, 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο, ½ κιλό κιμά, κατά προτίμηση μισό χοιρινό μισό μοσχαρίσιο, 4 κουτ. σούπας ρύζι καρολίνα, αλάτι, πιπέρι, ½ ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο, ½ κούπα τριμμένο τυρί, γραβιέρα ή κάποιο τυρί που λιώνει ωραία (ρεγκάτο, μοτσαρέλα), ½ ποτήρι ζωμό λαχανικών, 2-3 κουτ.

Για την εύκολη μπεσαμέλ: 250 ml γάλα, 1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο, 2 κουτ. σούπας άνθος αραβοσίτου, αλάτι, πιπέρι, 2 κουτ. σούπας τριμμένη παρμεζάνα

Εκτέλεση: Ανοίγουμε τον φούρνο στο grill. Αλατίζουμε ελαφρώς τις φέτες από τα κολοκυθάκια και τις αλείφουμε με ελαιόλαδο. Τις ψήνουμε μόνο από τη μία μεριά, γρήγορα, χωρίς να τις μαγειρέψουμε, δίνοντάς τους μόνο χρώμα. Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι και τον κιμά προσθέτοντας αλάτι και πιπέρι. Προσθέτουμε το ρύζι, σοτάρουμε για δύο λεπτά ακόμα και στο τέλος βάζουμε τον μαϊντανό και ετοιμάζουμε τον ζωμό λαχανικών. Ρυθμίζουμε τον φούρνο στους 185οC και στήνουμε το πυρέξ. Στη βάση βάζουμε 2-3 κουταλιές της σούπας από τον ζωμό και λίγο ελαιόλαδο. Στρώνουμε το πρώτο επίπεδο με τα ψημένα κολοκυθάκια, καλύπτοντας τελείως την επιφάνεια. Από πάνω απλώνουμε τον κιμά ομοιόμορφα παντού και το τριμμένο τυρί και περιχύνουμε με τον ζωμό λαχανικών. Συνεχίζουμε με τη δεύτερη στρώση από τα κολοκυθάκια (όπως όταν κάνουμε μουσακά).

Για την μπεσαμέλ: Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το γάλα με το άνθος αραβοσίτου. Βάζουμε λίγο αλάτι και πιπέρι. Σε ένα βαθύ τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο λάδι. Ρίχνουμε μέσα το μείγμα που έχουμε φτιάξει και ανακατεύουμε ζωηρά ώστε να μη σβολιάσει. Όταν είναι αρκετά πηχτό αλλά ακόμη ρευστό, το απλώνουμε πάνω από τα κολοκυθάκια. Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με την τριμμένη παρμεζάνα. Ψήνουμε στον φούρνο για 45 λεπτά περίπου. Σερβίρεται ζεστό αλλά και κρύο, σαν λαδερό, και ταιριάζει πολύ με λίγο στραγγιστό γιαούρτι.

boom-notguiltyfood

Madeleines (20 κομμάτια περίπου)

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα του κέικ):

2 αυγά (συν έναν επιπλέον κρόκο), 125 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη, κόκκους από έναν λοβό βανίλιας, ξύσμα από ένα λεμόνι ακέρωτο και βιολογικό, 1 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού, 130 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις κοσκινισμένο, ½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ, 140 γρ. λιωμένο βούτυρο χλιαρό, ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα. Θα χρειαστείτε: ειδική φόρμα για madeleines

Εκτέλεση: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC και βoυτυρώνουμε τη φόρμα. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό από ένα λεμόνι και χτυπάμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Σε ένα άλλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ και τα προσθέτουμε απαλά στο μείγμα με τα αυγά. Ανακατεύουμε προσεκτικά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το χλιαρό, λιωμένο βούτυρο και συνεχίζουμε το απαλό ανακάτεμα. Με ένα μέτριο κουτάλι βάζουμε τη ζύμη μέσα στις φόρμες ψησίματος. Δεν τις γεμίζουμε, για να αφήσουμε και χώρο να φουσκώσουν. Ψήνουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν οι άκρες τους. Αφήνουμε να κρυώσουν και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.

boom-notguiltyfood

Σοκολατένιο στεφάνι σφολιάτας (8-10 μερίδες)

Υλικά (για στρογγυλή φόρμα του κέικ):

1 σφολιάτα, 150 γρ. μαύρη σοκολάτα (70% κακάο), 3 κουτ. σούπας βούτυρο, 2 κουτ. σούπας ζάχαρη, για πασπάλισμα, 1 κρόκο, 1 κουτ. σούπας γάλα, ξύσμα από ένα πορτοκάλι, 1 χούφτα αλεσμένα φουντούκια, προαιρετικά, 1 κουτ. σούπας ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση: Βγάζουμε τη σφολιάτα από το ψυγείο και την αφήνουμε να φτάσει σε θερμοκρασία δωματίου. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο με τη σοκολάτα σε μπεν μαρί. Την αφήνουμε να κρυώσει, όχι όμως να παγώσει. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200οC. Ανοίγουμε τη σφολιάτα και απλώνουμε ομοιόμορφα πάνω της το μείγμα της σοκολάτας, αφήνοντας περίπου δύο εκατοστά καθαρή σφολιάτα γύρω γύρω. Προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια. Αρχίζουμε να τυλίγουμε το ρολό προς τα μέσα από την πιο μακριά πλευρά του. Τώρα έχουμε μπροστά μας ένα μακρύ ρολό. Το τοποθετούμε κάθετα μπροστά μας και, με ένα λεπτό, κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε το ρολό αφήνοντας ένα μικρό μέρος 4 εκατοστών περίπου άκοφτο. Τώρα έχουμε δύο μισά ρολά που ενώνονται στην κορυφή. Γυρίζουμε ελαφρώς τις πλευρές με τη γέμιση της σοκολάτας να βλέπουν προς τα πάνω και προσεκτικά αρχίζουμε να πλέκουμε μια μικρή πλεξούδα. Ενώνουμε τις δύο άκρες και φτιάχνουμε ένα μικρό στεφάνι. Τοποθετούμε το στεφάνι πάνω σε μια επιφάνεια ψησίματος με αντικολλητικό χαρτί και το βάζουμε στο ψυγείο για 15 λεπτά περίπου. Φτιάχνουμε ένα μείγμα με τον κρόκο αυγού και το νερό και αλείφουμε την επιφάνεια του γλυκού. Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και βάζουμε το ταψί στον φούρνο για 25-30 λεπτά περίπου, μέχρι να φουσκώσει και να ψηθεί. Όταν ψηθεί, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη και ρίχνουμε από πάνω το ξύσμα πορτοκαλιού.

boom-notguiltyfood

BOOM Note: Η Βέσνα Ξανθοπούλου είναι food blogger, πάνω από όλα, μαμά και αθεράπευτα ερωτευμένη με τη μαγειρική και τα όμορφα, γευστικά, δημιουργικά πιάτα! Χωρίς αποκλεισμούς και απαγορεύσεις, γιατί δεν υπάρχουν «guilty» τροφές παρά μόνο ο σεβασμός και το μέτρο.

 

Website: www.notguiltyfood.com

Instagram: @not_guilty_food

Facebook: Not Guilty Food

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο ανοιξιάτικο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

 

boom-notguiltyfood