Daddy manual | Χάρης Γιακουμάτος: Μπαμπάς «νίντζα, διπλωμάτης και προπονητής»!

Boom Team
Sun, 18/06/2023 - 17:58

Έχει περάσει με επιτυχία τις πίστες των terrible twos και terrible threes και διανύει με ενθουσιασμό τη φάση των ακόμα πιο terrible fours. Είναι δεδομένο λοιπόν πως οι συμβουλές του θα φανούν πολύ χρήσιμες στους νέους μπαμπάδες…

Photo: Στάθης Καλλιγέρης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ήθελα να κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να κάνω πιο εύκολη τη ζωή της μαμάς. Να είμαι όσο πιο υποστηρικτικός γίνεται. Είναι μια υπέροχη αλλά πολύ απαιτητική περίοδος, όλα αλλάζουν, μιλάνε οι ορμόνες… Όταν προσπάθησα να βάλω τον εαυτό μου για λίγο στη θέση της, «να μπω λίγο στα παπούτσια της», κατάλαβα πόσο δύσκολο είναι όλο αυτό.

Τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σας: Σταματάει το «εγώ» και αρχίζει το «εμείς». Το γεγονός αυτό είναι το πιο σπουδαίο από όλα. Τώρα ο στόχος είναι να γίνεσαι συνεχώς καλύτερος άνθρωπος, να προσφέρεις στο παιδί σου έναν καλύτερο κόσμο, αλλά και όλα τα απαραίτητα εφόδια για να πορευτεί στη ζωή του.

Το πρώτο 24ωρο με το παιδί στο σπίτι: Πανικός! Αναρωτιέσαι διαρκώς τι μπορεί να θέλει, η αϋπνία γίνεται μόνιμη και πρέπει να μάθεις να διαχειρίζεσαι τον χρόνο καλύτερα. Τότε όμως είναι η στιγμή που το ζευγάρι γίνεται οικογένεια. Είναι ομαδική δουλειά, θέλει συνεργασία, και ο μπαμπάς οφείλει να αναλάβει όσο πιο πολλά μπορεί για να ξεκουράζεται η μαμά.

Όταν πραγματικά φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί στο παιδί σου κάτι κακό... Όταν γίνεσαι γονιός, δεν σταματάς να ανησυχείς. Το μυαλό σου δουλεύει στο 200%, πιο γρήγορα από ποτέ. Είσαι συνεχώς σε επαγρύπνηση, σκέφτεσαι όλα τα πιθανά σενάρια. Εδώ να πω πως βγάζω το καπέλο στους παιδαγωγούς για τη δουλειά που κάνουν και που είναι μονίμως alert...

Όταν ένα 4χρονο παιδί σε βγάζει εκτός εαυτού: Ένα παιδί 4 ετών έχει άποψη, είναι ανεξάρτητο, δυναμικό! Είναι δύσκολο να το διαχειριστείς. Χρειάζεται διάλογος και ψυχραιμία. Αν εκείνη τη στιγμή βγάλεις κι εσύ νεύρα, θα γίνει πολύ χειρότερο. Πρέπει να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου, να σταματάς λίγα δευτερόλεπτα, να παίρνεις ανάσες, να κατεβαίνεις στο ύψος του παιδιού και να του εξηγείς. Γενικά, δεν πρέπει να κουράζεσαι να εξηγείς, μπορεί να χρειαστεί να πεις κάτι 10 φορές και παραπάνω. Κάποια στιγμή το παιδί θα το μάθει και θα το θυμηθεί μόνο του.

Τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και σε περιμένει να παίξετε: Παίζεις! Έχω καταλάβει πως όταν γίνεσαι γονιός, ανακαλύπτεις μια extra αποθήκη ενέργειας που έχεις μέσα σου. Τα παιδιά, άλλωστε, σου δίνουν τόση χαρά, που σου φτιάχνουν αμέσως τη διάθεση. Όσο κουρασμένος κι αν είσαι, όταν παίζεις με το παιδί σου, ξεκουράζεσαι! Extra tip: Μπαμπάδες, τα παιδιά χρειάζονται δημιουργικά παιχνίδια! Αφήστε τη φαντασία σας ελεύθερη και αυτοσχεδιάστε!

Terrible twos, terrible threes, terrible fours: Πώς τα αντιμετωπίζουμε;

Terrible twos: Μαθαίνεις να είσαι νίντζα! Πρέπει να έχεις γρήγορα αντανακλαστικά. Το παιδί τρέχει, κάνει πατίνι... Πρέπει να είσαι σε πολύ καλή φυσική κατάσταση για να το προλαβαίνεις!

Terrible threes: Μαθαίνεις να είσαι διπλωμάτης! Το παιδί έχει πλέον άποψη και τότε ξεκινούν κι οι δύσκολες κουβέντες. Πρέπει να βρίσκεις πάντα τη μέση λύση, να μην κουράζεσαι να απαντάς στα αμέτρητα «γιατί;». Και, γενικά, προετοιμάσου να εξηγήσεις τα ανεξήγητα!

Terrible fours: Μαθαίνεις να είσαι προπονητής! Το παιδί τώρα επιβάλλει τη γνώμη του, αποφασίζει και για τους δύο. Πρέπει να είσαι φίλος του και «προπονητής» του. Να του βάζεις όρια, να θέτεις τους κανόνες και βέβαια να εξηγείς γιατί.

Όταν αρνείται να φάει το φαγητό του: Δεν το πιέζουμε ποτέ. Ξέρουμε και εμείς και εκείνο πως όταν πεινάσει, θα φάει ό,τι του έχουμε ετοιμάσει. Έτσι, τρώει και το ψάρι του, και τα όσπρια, και όλα όσα πρέπει.

Όταν δεν θέλει να πάει για ύπνο: Εδώ χρειάζεται να μπει από πολύ νωρίς ένα πρόγραμμα. Αν αυτό τηρείται και το παιδί ξυπνάει, τρώει και κάνει μπάνιο στην ώρα του, τότε νομίζω πως δεν υπάρχει πρόβλημα.

Με ποιον τρόπο αποφεύγεις να πεις «μη»: Του εξηγώ γιατί δεν πρέπει να κάνει κάτι. Τώρα πια, που το παιδί έχει μεγαλώσει, μερικές φορές το αφήνω να κάνει μια μικρή «ζημιά», πάντα υπό την επίβλεψή μου κι εφόσον είναι ασφαλές, για να αντιληφθεί τη συνέπεια της πράξης του. Για παράδειγμα, θα το αφήσω να παίξει με τη βρύση κι ας βραχεί...

Ο Χάρης Γιακουμάτος είναι μπαμπάς του Δημήτρη και επιχειρηματίας.

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 9ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας στο εξώφυλλο!