Ετεοκλής Παύλου | Οδηγίες για νέους μπαμπάδες

Boom Team
Wed, 01/06/2022 - 16:19

Το να είσαι μπαμπάς είναι δύσκολο "άθλημα". Γι' αυτό ζητήσαμε από τον διεθνή αθλητή και υπέροχο μπαμπά, Ετεοκλή Παύλου, να μας δώσει συμβουλές για νέους μπαμπάδες... 

# Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης...

 • Η γυναίκα σου περνάει μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση κι εσύ πρέπει να δείχνεις απόλυτη κατανόηση στις ψυχολογικές της διακυμάνσεις, όμως μην την αντιμετωπίζεις σαν άρρωστη, λέγοντάς της πως έχει σε όλα δίκιο!
 • Όταν βλέπεις πως κάτι είναι λάθος, πρέπει να βάζεις ένα «στοπ», όχι για να δείξεις ότι έχεις δίκιο εσύ, αλλά για να προφυλάξεις την ίδια από την κλιμάκωση της έντασης των συναισθημάτων της.
 • Σημασία έχει το timing και ο τρόπος που θα το κάνεις, μην ξεχνάς πως είναι η ίδια γυναίκα που γνώρισες, και πάντα θα σε ακούει γιατί ξέρει ότι την αγαπάς.

# Τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σας

Είσαι κι εσύ πρωταγωνιστής σε ένα αληθινό θαύμα. Χάραξε στο μυαλό και την καρδιά σου κάθε στιγμή, γιατί είσαι πραγματικά ευλογημένος που μπορείς και το ζεις. Είναι η στιγμή που, εκτός από το παιδί σου, ξαναγεννιέσαι και εσύ!

# Το πρώτο 24ωρο με το παιδί στο σπίτι...

Είναι σαν τα παιχνίδια που έπαιζες μικρός, που ένωνες τις κουκκίδες για να βγει το σκίτσο, αλλά ποτέ δεν έβγαζαν νόημα μέχρι να τα ενώσεις όλα μεταξύ τους! Είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώθεις χαμένος και να μην ξέρεις τι να κάνεις, όμως αυτή η άγνοια και η ανάγκη να μαντέψεις και να καταλάβεις τι χρειάζεται το παιδί σου ανά πάσα ώρα και στιγμή θα σου αφήσει αναμνήσεις απίστευτης συγκίνησης και αγάπης.

# Όταν η μαμά είναι έτοιμη να καταρρεύσει...

 • Ξέρεις πως από τη στιγμή που θα νιώσετε και οι δύο έτσι, έχετε τόσο και άλλο τόσο να δώσετε, αλλά είναι ένα κομβικό σημείο για τη μεταξύ σας σχέση. Ο τρόπος που θα φερθείς είναι κάτι που θα θυμάται πάντα.
 • Εκτός από το πρακτικό κομμάτι, προσπάθησε να την αποφορτίσεις ψυχολογικά, αφού η κατάρρευση είναι κάτι που πηγάζει από μέσα μας. Να συζητάς μαζί της όσο περισσότερο μπορείς, εστιάζοντας στα όμορφα και μαγικά πράγματα που ζείτε.
 • Αυτό θα της φέρει ηρεμία και γαλήνη, και μπορείς να της τα προσφέρεις μονάχα εσύ!

# Όταν πραγματικά φοβάσαι ότι μπορεί να συμβεί στο παιδί σου κάτι κακό...

Είναι το παιδί σου και δε θέλεις τίποτα να του πηγαίνει στραβά, όμως ξέρεις πως τα μεγαλύτερα μαθήματα στη ζωή τα παίρνουμε από τις αποτυχίες μας. Θα πρέπει να θυμάσαι πως αυτό είναι ένα από τα απαραίτητα στάδια για να γαλουχηθεί ένα παιδί και κατ’ επέκταση μια υγιής προσωπικότητα. Αυτό που εύχομαι εγώ για το δικό μου παιδί είναι να πάρει το καλύτερο δυνατό μάθημα με το μικρότερο τίμημα.

# Όταν ένα μωρό σε βγάζει εκτός εαυτού

Εδώ, το βασικό στοιχείο είναι η υπομονή. Να μην ξεχνάς πως, όταν για παράδειγμα κλαίει και το ηρεμείς, του δείχνεις στην ουσία πώς να αντιμετωπίζει κι εκείνο τις καταστάσεις μεγαλώνοντας. Είσαι η βασική του επιρροή και άρα συνυπεύθυνος για τις σωστές ή λάθος αποφάσεις και συμπεριφορές του παιδιού ακόμα κι έπειτα από αρκετά χρόνια. Τα παιδιά καταλαβαίνουν τα πάντα και παραδειγματίζονται από τις πράξεις των γονέων, όχι από τις συμβουλές τους.

# Τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και σε περιμένει να παίξετε...

Αν μιλάμε για βρέφος, δεν μπορεί καμία δουλειά και κανένας τρόπος ζωής να σε κουράσει τόσο, ώστε να αντισταθείς στη χαρά που θα προσφέρεις στο παιδί σου παίζοντας μαζί του. Αν το παιδί σου είναι λίγο μεγαλύτερο και σε θέση να καταλάβει, μην το αποπάρεις ποτέ και σίγουρα μην κάνεις το παιχνίδι μαζί του να μοιάζει αγγαρεία, γιατί θα το αισθανθεί. Μη διστάσεις να του μιλήσεις με απλό και όμορφο τρόπο, αντιμετώπισέ το σαν έναν νοήμων ενήλικα και εξήγησέ του ότι είσαι κουρασμένος τη συγκεκριμένη στιγμή.

# Όταν δεν τρώει

Προσπάθησε να βρεις μαζί του έναν δικό σας κώδικα που θα κάνει το τάισμα μια ευχάριστη διαδικασία, που, εκτός από το ότι καλύπτει μια βασική ανάγκη, είναι και ένας τρόπος να περάσετε λίγες όμορφες στιγμές μαζί.

# Όταν δεν κοιμάται

Αφού έχεις βεβαιωθεί πως δεν πεινάει ή δε θέλει άλλαγμα το μωράκι σου, προσπάθησε να το κάνεις να νιώσει το αίσθημα της ασφάλειας. Μια αγκαλιά, ένα χάδι, μια κουβέντα ή απλώς και η φιγούρα σου στον χώρο μπορεί να του δημιουργήσουν απίστευτη ηρεμία και να κοιμηθεί πολύ πιο εύκολα.

# Τρία tips για να αποφύγεις να πεις «μη»

 • Το σημαντικότερο είναι να εξηγήσεις στο παιδί σου για ποιον λόγο να μην κάνει κάτι και όχι απλώς να του πεις «μη».
 • Σίγουρα, το να του κινήσεις την περιέργεια με κάτι άλλο εκείνη τη στιγμή θα βοηθήσει.
 • Μπορείς να αντικαταστήσεις το «μη» με το «δεν πρέπει να το κάνεις αυτό επειδή...».

Γενικά tips

 • Προσπάθησε να μην κάνεις ποτέ κάτι σαν αγγαρεία, είτε αυτό λέγεται παιχνίδι, είτε φαγητό, είτε ύπνος, αλλά να είσαι παρών με την καρδιά σου, δίνοντας τον καλύτερό σου εαυτό.
 • Όπως λένε και στα αεροπορικά ταξίδια, πρώτα φοράμε τη μάσκα εμείς, για να είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε αυτούς που αγαπάμε. Γι’ αυτό μην ξεχνάς να φροντίζεις τη γυναίκα σου και τον εαυτό σου, όχι μόνο εξωτερικά αλλά κυρίως πνευματικά. Όσο και αν πιστεύεις πως αντέχεις, αν δεν τροφοδοτείς τον εσωτερικό σου κόσμο με όμορφα συναισθήματα και στιγμές, είτε διαβάζοντας είτε περνώντας λίγο χρόνο με τη γυναίκα σου, αυτό θα έχει σοβαρό αντίκτυπο και στην ψυχική υγεία του παιδιού σου και κατ’ επέκταση του σπιτιού.

BOOM info: Ο Ετεοκλής Παύλου είναι διεθνής αθλητής με πλήθος διακρίσεων και μέλος της εθνικής ομάδας στο άθλημα του κανόε-καγιάκ ατόμων με αναπηρία (Paracanoe), μπαμπάς της Μελίτας-Δήμητρας και σύζυγος της Ελένης Χατζίδου, με την οποία συμμετέχουν αυτή την περίοδο στο «J2US».

Instagram: @ eteoklispavlou

@ mr_and_mrse


Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο 3ο τεύχος του BOOM