Διεθνής Ημέρα Κοριτσιού: Και όμως δεν έχουν όλα τα κορίτσια πρόσβαση στην τεχνολογία

Boom Team
Mon, 11/10/2021 - 10:41
0 Comments

Με το μήνυμα «Ψηφιακή γενιά. Η γενιά μας», τη Ηνωμένα Έθνη αφιερώνουν τη σημερινή ημέρα στα κορίτσια όλου του κόσμου.

Καθώς περνούμε πια στον δεύτερο χρόνο της πανδημίας του COVID-19 και οι ψηφιακές πλατφόρμες εξελίσσονται σε εργαλεία μάθησης, επικοινωνίας, αλλά και κέρδους, ακούγεται αποκαρδιωτικό το γεγονός ότι περίπου 2,2 δισεκατομμύρια άνθρωποι κάτω των 25 ετών δεν έχουν ακόμα πρόσβαση στο διαδίκτυο, στο σπίτι τους.

Σύμφωνα με στοιχεία από της unicef.org, τα κορίτσια είναι πιο πιθανό να αποκοπούν από τις ψηφιακές εξελίξεις. Το χάσμα πρόσβασης στο διαδίκτυο μεταξύ των δύο φύλων αυξήθηκε από 11 % το 2013 σε 17 % το 2019, παγκοσμίως. Στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου, κυμαίνεται γύρω στο 43%.

Φωτογραφία από @Patricia Prudente / Unsplash

Ωστόσο, το ψηφιακό χάσμα μεταξύ των φύλων έχει να κάνει με πολλά περισσότερα από την επικοινωνία. Ενώ τα κορίτσια γνωρίζουν τις τεχνολογικές λύσεις που χρειάζονται για να διαπρέψουν στη πορεία που επιλέγουν, να μπορούν να εκφράζονται ελεύθερα και να χρησιμοποιούν τις απεριόριστες δυνατότητες που προσφέρει το διαδίκτυο, φαίνεται να έχουν λιγότερες πιθανότητες να διαθέτουν και να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές, όπως και να αποκτήσουν πρόσβαση σε δεξιότητες και δουλειές που σχετίζονται με την τεχνολογία.

Η σημερινή ημέρα υπενθυμίζει πως μόνο υπερπηδώντας τα εμπόδια της ανισότητας και του αποκλεισμού που καλύπτουν γεωγραφίες και γενιές μπορεί να δημιουργηθεί μια πραγματική, ψηφιακή επανάσταση για όλους... με όλους!

 

BOOM info: Η Διεθνής Ημέρα του Κοριτσιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 11 Οκτωβρίου για να σηματοδοτήσει τη σημασία των κοριτσιών σε όλο τον κόσμο.

 

Με πληροφορίες από unicef.org