10 σενάρια οικογενειακής πραγματικότητας και οι αντίστοιχοι «αυτοσχεδιασμοί» από τον -νέο μεν, έμπειρο δε- μπαμπά Δημήτρη Μακαλιά...
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:
# Η γυναίκα σου έχει πάντα δίκιο.
# Τίποτα δεν είναι ακραίο και εσύ μπορείς να πραγματοποιήσεις τα πάντα.
# Μη σε φοβίσει αν ξαφνικά αρχίσει να κλαίει ενώ βλέπει μια ταινία που ξεκίνησε πριν από 2 μόλις λεπτά.
# Να σκέφτεσαι πάντα ότι τα δύσκολα δεν έχουν έρθει ακόμη.
# Αν εκφράζεις την αγάπη και το ενδιαφέρον σου, σίγουρα είσαι ένα βήμα πιο κοντά στην ευτυχία.
# Τέλος, μην ανέβεις κι εσύ στο τρενάκι του να τρως ό,τι θέλεις, πιστεύοντας ότι θα χάσεις όλα τα κιλά μόλις γεννήσει το κορίτσι σου. Δε δουλεύει έτσι…
Τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σου:
Υπάρχουν πολλά αστεία κλισέ: Ότι αλλάζει η ζωή σου μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, ένα φωτοστέφανο ευτυχίας εμφανίζεται πάνω από το κεφάλι σου, η σχέση με τη γυναίκα σου ολοκληρώνεται και κουμπώνουν όλα τα κομμάτια του παζλ, δάκρυα ευτυχίας κυλούν μέχρι και στην ψυχή σου, η γυναίκα σου γίνεται απείρως πιο όμορφη και πολλά ακόμα. Και… ΟΛΑ ισχύουν!! Η στιγμή της γέννας είναι τρομακτικά πανέμορφη. Και ταυτόχρονα πανέμορφα τρομακτική.
Το πρώτο 24ωρο με το μωρό στο σπίτι:
# Θα βρεις γρήγορα τα πατήματά σου. Σε μία εβδομάδα θα θεωρείς τον εαυτό σου ήδη βετεράνο.
# Την πρώτη ημέρα, η πάνα μοιάζει με σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες. Σε μία εβδομάδα κάνεις το παιδί μπάνιο και το αλλάζεις, ενώ ταυτόχρονα φτιάχνεις γάλα, μιλάς στο τηλέφωνο, βάζεις πλυντήριο, κοιμάσαι, κτλ.
# Επίσης, προχώρα με ό,τι σου δίνει το παιδί. Το πρώτο βράδυ πάλεψα να τον κοιμίσω μάταια με μουσική του Χατζιδάκι. Από το δεύτερο, παίξαμε τελικά όλα τα σουξέ των «λευκών ήχων», όπως απορροφητήρας και σκούπα!
Όταν η μαμά είναι έτοιμη να καταρρεύσει:
Λογικά, θα είσαι κι εσύ, μη λέμε ψέματα. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να γίνονται -όπως και να ’χει- και πρέπει να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλο. Προσωπικά, αναθεώρησα τα όρια της κατάρρευσης.
# Να έχεις καλή επαφή με τους τοίχους του σπιτιού σας. Θα είναι το στήριγμά σου για αρκετό καιρό. Από το δωμάτιο μέχρι την κουζίνα, για να φέρω το γάλα, ξέρω κάθε τους χιλιοστό.
Όταν πραγματικά φοβάσαι πως μπορεί να συμβεί στο παιδί σου κάτι κακό:
Ας ορίσουμε το «κακό». Ένιωσα ότι κάτι έχει αλλάξει μέσα μου όταν είδα το πρώτο κουνούπι πάνω στο μέτωπο του γιου μου. Δολοφονικές τάσεις και ταυτόχρονα θυμός που δεν τον προστάτεψα όσο έπρεπε! Ωστόσο, συγκρατήθηκα!
# Όσο δε δείχνεις τον φόβο σου, τόσο πιο δυνατό γίνεται το παιδί. Με ένα χαμόγελο, ξεχνιούνται όλα.
Όταν ένα δίχρονο σε βγάζει εκτός εαυτού:
- Θυμήσου ότι δε σου φταίει το παιδί, αλλά άλλοι παράγοντες, όπως η εξάντλησή σου, ο εκνευρισμός από τη δουλειά σου, κτλ. Με το παιδί, πάντα υπάρχει τρόπος να ξεπεράσετε τα πάντα. Άλλωστε, δεν το κάνει επίτηδες. (Ή μήπως το κάνει;!)
Τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και σε περιμένει να παίξετε:
Δώσ’ τα όλα! Τα είπαμε. Η κατάρρευσή σου αργεί ακόμα. Έχεις απίστευτα όρια! Άσε που, όσο πιο πολύ τον κουράσεις, τόσο καλύτερα θα κοιμηθεί το βράδυ. Ο ποιοτικός χρόνος με το παιδί σου θα σε ανταμείψει.
Όταν αρνείται να φάει το φαγητό του:
Από τα πιο απλά #1 Όποιος πεινάει, τρώει. Πού θα πάει; Κάποια στιγμή θα πεινάσει. Ούτε εγώ θέλω να τρώω με το ζόρι. Το πιάτο του είναι εκεί και τον περιμένει.
Όταν δε θέλει να πάει για ύπνο:
Από τα πιο απλά #2: Όποιος νυστάζει, κοιμάται… (γέλια) Ούτε για αστείο! Πρέπει να βρεις τον τρόπο του. Και, συνήθως, λειτουργούν διαφορετικά με τον καθένα. Όπως και να έχει, φτιάξε ένα περιβάλλον ύπνου. Χαμηλό φωτισμό, ησυχία και αγκαλίτσα. Όταν φτάσεις στα όριά σου, μην ντραπείς να ζητήσεις βοήθεια από τη γυναίκα σου. Να ξέρεις ότι κάποια στιγμή θα το κάνει κι εκείνη. Μη γεμίζεις τύψεις!
Τρεις εναλλακτικές φράσεις για να αποφύγεις να πεις «μη»:
- Διάσπαση προσοχής! Δουλεύει πάντα. «Ωωω, τι είναι αυτό;» Συνήθως θα είναι κάτι παντελώς άσχετο και θα ξαφνιάζει ακόμα κι εσένα που το σκέφτηκες.
- Θα το κάνουμε αυτό που θέλεις, αρκεί πρώτα να κάνουμε κάτι άλλο. (Μεγάλες νίκες που προκύπτουν από μικρές ήττες!)
- Ειλικρίνεια. Γιατί πιστεύεις ότι δεν πρέπει το παιδί σου να κάνει αυτό που επιθυμεί; Όσο εξηγείς, τόσο επενδύεις μακροπρόθεσμα.
BOOM plus: Η βασική μου οδηγία θα ήταν να γίνετε μια ζεστή και αληθινή οικογένεια. Να παραμείνετε ζευγάρι με τη γυναίκα σας και ταυτόχρονα να είστε και γονιός. Επενδύστε χρόνο και στους δύο. Η ειλικρίνεια, η υπομονή, η συνεργασία και η αγάπη θα σας οδηγήσουν ώστε να προχωρήσετε με ηρεμία και ευτυχία.
Life doesn't come with a manual, it comes with a mother (and a father!)
info: Ο Δημήτρης Μακαλιάς αυτήν την περίοδο παίζει στην τηλεοπτική σειρά «Θα γίνει της πολυκατοικίας» που προβάλλεται στον ΣΚΑΪ και συνεχίζει τις εμφανίσεις του στο «Κάψε το σενάριο Reloaded» στο YouTube και σε θέατρα ανά την Ελλάδα.
Photo: Δανάη Ίσαρη
Location: Littles Preschool Education
Διαβάστε ολόκληρο το νέο τεύχος του BOOM εδώ