Οδηγίες για νέους μπαμπάδες από τον Νίκο Ορφανό

Εύα Ανυφαντή
Tue, 14/01/2020 - 15:14

Δώσαμε στον Νίκο Ορφανό 10 "σενάρια οικογενειακής πραγματικότητας" κι εκείνος μας έδωσε τις αντίστοιχες οδηγίες. Διαβάστε προσεκτικά και κρατήστε σημειώσεις! 

Ο Νίκος Ορφανός γράφει ένα manual για νέους μπαμπάδες

#1 Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης: Ηρεμία, τάξη και ασφάλεια. Όλα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο ήρεμα για να μην εισπράττει εντάσεις η μητέρα, συνεπώς και το έμβρυο. Κοινώς: Πάμε με τα νερά της, παιδιά, κουράγιο.

#2 Τη στιγμή που γεννιέται το παιδί σας: Τρυφερές και απαλές κινήσεις, το πλάσμα που κρατάς είναι πάρα πολύ εύθραυστο.

#3 Το πρώτο 24ωρο με το μωρό στο σπίτι: “No Sleep ‘til Hammersmith” που έλεγαν και οι Motörhead. Η αρχή του τέλους του ήρεμου ύπνου. Υπομονή, τα πρώτα δύο χρόνια είναι τα δύσκολα. Μετά συνηθίζεις.

#4 Όταν η μαμά είναι έτοιμη να καταρρεύσει: Τη στηρίζεις και γίνεσαι ο καραγκιόζης του σπιτιού. Το παιδί τους πρώτους μήνες λειτουργεί αισθητηριακά και εισπράττει την ατμόσφαιρα γύρω του. Δημιουργείς ένα σπίτι γεμάτο χαρά.

Ο Νίκος Ορφανός γράφει ένα manual για νέους μπαμπάδες

#5 Όταν πραγματικά φοβάσαι πως μπορεί να συμβεί στο παιδί σου κάτι κακό:  Ο φόβος είναι ο χειρότερος εχθρός. Το παιδί είναι δυνατότερο από όσο ενίοτε δείχνει. Ενημερώσου, δείξε ψυχραιμία και σύνεση. Όχι σπασμωδικές κινήσεις. Η πατρότητα είναι δύναμη και όχι φόβος.

#6 Όταν ένα τρίχρονο σε βγάζει εκτός εαυτού: Θυμήσου ότι υπήρξες τρίχρονο κι εσύ. Μη γκρινιάζεις που το παιδί σου, τώρα που το ενθαρρύνεις, δοκιμάζει τα όριά του και τα δικά σου. Απλώς δείξ’ του τα όρια με ωραίο τρόπο. Κάποια στιγμή θα τα καταλάβει.

#7 Τη στιγμή που μπαίνεις στο σπίτι κατάκοπος και σε περιμένει να παίξετε: Προτείνεις ήπια παιχνίδια, όπως ζωγραφική, “παιχνίδια του καναπέ”, ή μια ωραία ταινία. Αποφεύγεις όσο μπορείς παιχνίδια που έχουν κουβάλημα, όπως το ντεντένι, τρεχάλες και ανεβοκατεβάσματα σκάλας. Και πάλι, όσο μπορείς. Αλλιώς πέφτεις και κάνεις τον αναίσθητο, όπως ο λεμούριος στο Ice Age!

#8 Όταν αρνείται να φάει το φαγητό του:  Δεν πιέζω. Τον αφήνω να φάει όταν θελήσει, αλλά χωρίς εναλλακτικές. Το σπίτι δεν είναι ταβέρνα, τρώμε συγκεκριμένη ώρα και συγκεκριμένα φαγητά.

Ο Νίκος Ορφανός γράφει ένα manual για νέους μπαμπάδες

#9 Όταν δεν θέλει να πάει για ύπνο: Πάμε μαζί, με ένα story/σκοπό: Θα πούμε μια ιστορία, θα φτιάξουμε μια συνθήκη, θα κουκουλωθούμε με σεντόνια σαν Ινδιάνοι... Ο ύπνος φυγείν αδύνατον!

#10 Τρεις εναλλακτικές φράσεις για να αποφύγεις να πεις «μη»:

  • Δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις…
  • Είναι επικίνδυνο να χτυπήσουμε μ’ αυτό που κάνουμε…
  • Θα κάνουμε αυτό που θέλεις, αφού πρώτα κάνουμε αυτό που πρέπει...

«Life doesn’t come with a manual; it comes with a mother». (And a father too- Είμαστε κι εμείς εδώ!)

BOOM info: Αυτήν τη σεζόν ο Νίκος Ορφανός πρωταγωνιστεί στην παράσταση «Ο Απρόσκλητος Επισκέπτης» της Αγκάθα Κρίστι στο θέατρο Eliart.

Photos: Δανάη Ίσαρη

Location: L.A.M.P. 

Το άρθρο αυτό δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο 2ο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε εδώ!