Η εγκυμοσύνη είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο όμορφες περιόδους στη ζωή μίας γυναίκας. Ορισμένες φορές, όμως, λόγω των ορμονικών αλλαγών, μπορεί η mom-to-be να εμφανίσει δερματοπάθειες.
Ο καταξιωμένος και έμπειρος δερματολόγος-αφροδισιολόγος της Forever Laser Clinic και επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, Βασίλης Χρυσοχέρης, μιλά στο BOOM για τις δερματοπάθειες κατά την κύηση, μας απαριθμεί τα είδη τους, τις συνέπειές τους, καθώς και τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται, ώστε οι μέλλουσες μανούλες να είναι ήσυχες και καθ’ όλα ασφαλείς μέχρι να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το θαύμα τους.
Τα είδη των δερματοπαθειών
«Υπάρχουν 6 δερματοπάθειες που μπορεί να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και είναι οι εξής: το πεμφιγοειδές κύησης (ΠΚ), το ερπητοειδές κηρίο, οι κνησμώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της κύησης, η κνήφη της κύησης, το μέλασμα και το μέλασμα στο πρόσωπο», μας λέει ο διακεκριμένος δερματολόγος-αφροδισιολόγος Βασίλειος Χρυσοχέρης.
Και συνεχίζει αναλύοντάς μας μία-μία τις δερματοπάθειες, τη μορφή τους, καθώς και τη θεραπεία που δίνεται κατά περίπτωση.
Τι είναι το πεμφιγοειδές κύησης (ΠΚ)
«Το πεμφιγοειδές κύησης είναι μια αυτοάνοση πομφολυγώδης δερματοπάθεια (χαρακτηριστική δερματοπάθεια με εξανθήματα που μοιάζουν με φουσκάλες), η οποία εκδηλώνεται κατά το 2ο με 3ο τρίμηνο της κύησης ή και μετά τον τοκετό. Εμφανίζεται αρχικά με τη μορφή βλατίδων (σκληρής σύστασης μάζες που εξέχουν από την επιφάνεια του δέρματος) περιομφαλικά, με χαρακτηριστικό έντονο κνησμό. Κατά την εξέλιξη της νόσου, οι βλάβες επεκτείνονται στον κορμό και στα άκρα αφήνοντας ελεύθερα το πρόσωπο και τους βλεννογόνους. Πολύ συχνά, η νόσος υποτροπιάζει σε επόμενες εγκυμοσύνες, ενώ οι μελέτες δείχνουν να συμφωνούν ότι η εμβρυϊκή θνησιμότητα δεν αυξάνεται. Ωστόσο, συχνά αναφέρονται πρόωρες γεννήσεις, με τα νεογνά να σημειώνουν μικρότερο σωματικό βάρος, γεγονός το οποίο ενδέχεται να συντελέσει στη δημιουργία ήπιων ή σημαντικών συνεπειών», εξηγεί ο κ. Χρυσοχέρης.
«Θεραπευτικά, η χρήση ισχυρών τοπικών κορτικοστεροιδών είναι αρκετή σε ήπιες περιπτώσεις ΠΚ, ενώ στις υπόλοιπες, η πρεδνιζόνη από του στόματος σε δόση 40mg/ημερησίως είναι αρκετά πιο αποτελεσματική», ολοκληρώνει.
Τι είναι το ερπητοειδές κηρίο
«Το ερπητοειδές κηρίο αποτελεί μια μορφή σοβαρής φλυκταινώδους ψωρίασης, που παρατηρείται στην κύηση, με οξεία, συνήθως, εμπύρετη έναρξη. Έχει χαρακτηριστική εικόνα, με ομάδες φλυκταινών σε ερυθηματώδη βάση σε μασχάλες, λαιμό και βουβωνική χώρα. Σε βαρύτατες περιπτώσεις, δεν αποκλείεται ο θάνατος του εμβρύου», επισημαίνει ο Βασίλειος Χρυσοχέρης.
Ο καταξιωμένος δερματολόγος-αφροδισιολόγος τονίζει ότι «η άμεση διάγνωση και ο σχεδιασμός πλάνου αντιμετώπισης έχουν κομβική σημασία για την ασφάλεια του εμβρύου. Η θεραπεία περιλαμβάνει από του στόματος χορήγηση πρεδνιζόνης, η οποία αποτελεί την πιο ασφαλή και αποτελεσματική μέθοδο αντιμετώπισης».
Πότε εμφανίζονται οι κνησμώδεις κνιδωτικές βλατίδες και πλάκες της κύησης
Ο δερματολόγος-αφροδισιολόγος Βασίλειος Χρυσοχέρης αναφέρει ότι «το εν λόγω εξάνθημα εμφανίζεται κατά το 2ο-3ο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, με βλατίδες εντός των ραβδώσεων της κοιλιάς, που στη συνέχεια επεκτείνονται στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιακής χώρας, στους γλουτούς και τους μηρούς».
«Ο ανώτερος θώρακας, το πρόσωπο και οι βλεννογόνοι είναι ελεύθεροι βλαβών. Η μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους της εγκύου, το μεγάλο μέγεθος του εμβρύου και η πολύδυμη κύηση (η οποία συνεπάγεται σημαντική αύξηση του βάρους) συνδέονται συχνά με την εμφάνιση της νόσου. Το εξάνθημα το οποίο δημιουργείται είναι έντονα κνησμώδες, ενώ υφίεται σημαντικά μετά τον τοκετό, χωρίς να υποτροπιάζει σε επόμενους, σε αντίθεση με το πεμφιγοειδές της κύησης. Η πλέον δημοφιλής και ασφαλής θεραπευτική προσέγγιση περιλαμβάνει ισχυρά τοπικά κορτικοστεροιδή», τονίζει.
Τι είναι η κνήφη της κύησης - Πότε εμφανίζεται
«Η κνήφη αναφέρεται, επίσης, και ως ατοπικό εξάνθημα της κύησης, λόγω της υψηλής συχνότητας ατοπίας (μια μορφή αλλεργίας) της εγκύου, αλλά και της αυξημένης IgE στο αίμα. Εμφανίζεται συνήθως στο 2ο τρίμηνο, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί και σε προηγούμενο στάδιο της κύησης», εξηγεί στο BOOM ο κ. Χρυσοχέρης.
Όσο για τα συμπτώματα; «Εδώ έχουμε κνησμώδεις βλατίδες στις εκτατικές επιφάνειες των άκρων, οι οποίες και συνοδεύονται από έντονη ξηροδερμία. Η νόσος μπορεί να συνεχίσει να ταλαιπωρεί την ασθενή για μήνες μετά τον τοκετό, αλλά υφίεται τελικά αυτόματα. Θεραπευτικά, χρησιμοποιούνται μαλακτικά, αντικνησμώδη σκευάσματα και τοπικά κορτικοστεροιδή», εξηγεί.
Τι είναι το μέλασμα
Όπως λέει ο Βασίλειος Χρυσοχέρης, «το μέλασμα, γνωστό και ως πανάδες, είναι μια επίκτητη διαταραχή της μελάγχρωσης της επιδερμίδας. Συμβαίνει, κατά κύριο λόγο, λόγω της αυξημένης παραγωγής μελανίνης στον οργανισμό και εμφανίζεται με μεγαλύτερη συχνότητα στις γυναίκες σε ποσοστό 9:1, ιδίως σε αυτές με πιο σκούρο φωτότυπο (Fitzpatrick III-IV)». Αυτά σε ένα γενικότερο πλαίσιο!
Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης «πολλές ορμονολογικές, ανοσολογικές και μεταβολικές διεργασίες που συμβαίνουν είναι πιθανόν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ή και επιδείνωση της διαταραχής αυτής. Το μέλασμα εμφανίζεται σε περιοχές, οι οποίες εκτίθενται συχνά στον ήλιο, ιδίως στο πρόσωπο, με το μέτωπο, το άνω χείλος και το πηγούνι να αποτελούν τα πιο συχνά σημεία εντοπισμού. Το 70% των περιπτώσεων μελάσματος στην κύηση υποχωρεί αυτόματα τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Η θεραπεία του μελάσματος είναι επαναλαμβανόμενη και εξατομικευμένη και προϋποθέτει καλή συμμόρφωση του ασθενούς», μας επισημαίνει ο κ. Χρυσοχέρης.
Και προσθέτει: «Κατά τη διάρκεια της κύησης η θεραπεία περιορίζεται στη χρήση αντηλιακών ευρέως φάσματος και στην αποφυγή επιβαρυντικών παραγόντων. Η εφαρμογή της αντηλιακής κρέμας πρέπει να πραγματοποιείται τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από την έκθεση στον ήλιο, για μέγιστη δυνατή απορρόφηση. Ιδανικά, το αντηλιακό πρέπει να ανανεώνεται κάθε 2 – 3 ώρες, ιδιαίτερα εάν το δέρμα ιδρώσει ή έρθει σε επαφή με νερό».
Μέλασμα στο πρόσωπο – Πότε εμφανίζεται
«Στις περισσότερες περιπτώσεις, η πρόβλεψη και η πρόληψη του μελάσματος καθίσταται εξαιρετικά δύσκολη», μας λέει ο Βασίλειος Χρυσοχέρης. Και εξηγεί: «Η γενική οδηγία, ωστόσο, περιλαμβάνει την αποφυγή έκθεσης στον ήλιο μεταξύ 11.00 και 16.00, ώρες κατά τις οποίες η ηλιοφάνεια είναι πιο έντονη. Ακόμα, ενδείκνυται η συστηματική εφαρμογή αντηλιακής κρέμας υψηλής προστασίας, ιδίως σε ανοιχτόχρωμα άτομα (Fitzpatrick I-II)».
«Εκτός από την κύηση και τον θηλασμό, παράγοντες όπως η λήψη αντισυλληπτικών, η εμμηνόπαυση, η κληρονομικότητα και η λήψη ορισμένων τύπων φαρμακευτικής αγωγής φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης μελάσματος. Η ανάπτυξή του είναι σχετικά αργή, με τις πρώτες πανάδες να χρειάζονται χρόνο μέχρι να σχηματιστούν», ολοκληρώνει.
BOOM info: Ο Βασίλης Χρυσοχέρης είναι επιστημονικός συνεργάτης του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών Εφήβων και Παίδων, μέλος της Ελληνικής Δερματολογικής Εταιρίας (ΕΔΑΕ) καθώς και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Δερματολογίας (EADV).
Website: Forever Laser Clinic
Διεύθυνση: Ηρώων Πολυτεχνείου 2 – 4 (3ος όροφος) 146 71 Νέα Ερυθραία (Δ. Κηφισιάς)
Τηλέφωνα: 210-6201113 | 210-6201123
E-mail: foreverskinlaser@gmail.com