Εσείς μαγειρεύετε ΠΟΠ στο σπίτι σας; Ο σεφ Νικόλας Σακελλαρίου μοιράζεται μαζί μας 5 ΠΟΠ συνταγές που θα λατρέψουν τα παιδιά μας

Ιφιγένεια Ηλιάδη
Sun, 27/09/2020 - 19:53
0 Comments

Ο Νικόλας Σακελλαρίου, αναγνωρισμένος chef και νέος μπαμπάς, αποκαλύπτει τα «μυστικά» του επαγγέλματος που θα λύσουν τα χέρια όλων των μαμάδων και μάς δίνει 5 μοναδικές ΠΟΠ συνταγές!

boom νικόλας σακελλαρίου συνταγές
photo: Γιάννης Γαλανούλης 

Γιατί έχει σημασία να μαγειρεύουμε ΠΟΠ;
Εμπιστευόμαστε τα ελληνικά πιστοποιημένα προϊόντα με την ένδειξη ΠΟΠ γιατί αφενός είναι ελληνικά και αφετέρου έχουν περάσει ποιοτικούς ελέγχους για να πάρουν την πιστοποίηση. Τόσο η διαδικασία παραγωγής τους όσο και το αποτέλεσμα επιβεβαιώνουν την ύπαρξη μιας σημαντικής αγροτικής παράδοσης, καθώς και την πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία των τοπικών παραγωγών. Τα προϊόντα αυτά αποτελούν τον γευστικό θησαυρό του τόπου μας, ενώ επιλέγοντάς τα, βοηθάμε τις μικρές παραγωγικές μονάδες να συνεχίσουν να μας προσφέρουν εξαιρετικά –σε ποιότητα και γεύση– προϊόντα.

5 family kitchen rules

1. Εντάσσουμε τα λαχανικά από νωρίς στη διατροφή των παιδιών. Μεγαλώνοντας τα αφήνουμε να επιλέγουν μεταξύ 2-3 λαχανικών, ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, έτσι ώστε να πιστεύουν ότι η επιλογή είναι δική τους. Αν εξακολουθούν να αρνούνται, τότε τα πολτοποιούμε και τα βάζουμε με τη μορφή σάλτσας σε μια μακαρονάδα ή φτιάχνουμε μπιφτέκια λαχανικών.

2. Σε ό,τι αφορά το lunchbox, το δοχείο μεταφοράς φαγητού, ενδείκνυται για μεταφορά και σερβίρισμα φαγητού εντός 2 ωρών και όχι για πολύωρη αποθήκευση του γεύματος, ενώ η θερμοκρασία πρέπει να είναι κάτω από 5 βαθμούς όταν πρόκειται για κρύο φαγητό, ή πάνω από 60 βαθμούς όταν πρόκειται για ζεστό. Διαφορετικά, γίνεται βλαβερό για τα παιδιά.

3. Ένα παγωμένο, μη τοξικό μπουκάλι νερού ή ένας χυμός που ήταν από το βράδυ στην κατάψυξη είναι ένας τρόπος για να διατηρήσουμε το lunchbox δροσερό. Επιπλέον, το ρόφημα του παιδιού σας θα παραμείνει δροσερό μέχρι το μεσημέρι.

4. Δεν βάζουμε κομμένα φυλλώδη λαχανικά μαζί με βινεγκρέτ γιατί οξειδώνονται, ενώ δεν κόβουμε ποτέ τα λαχανικά με μαχαίρι αλλά με το χέρι μας – ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται, επίσης, στις ευαίσθητες πρώτες ύλες όπως τα τυριά, τα ψάρια και τα αλλαντικά.

5. Στη φράση: «Μαμά, πεινάω», ετοιμάζουμε εύκολα και γρήγορα κάποιο ζυμαρικό με μια σάλτσα, λαχανικά σε στικς ή ακόμη και μια ομελέτα με λαχανικά και τυρί.

Γνωρίζατε ότι: Η λέξη gourmet αναφέρεται σε φαγητά που χαρακτηρίζονται από υψηλή ποιότητα, η οποία στηρίζεται στην πολύ καλή πρώτη ύλη, σε συνδυασμό με την ειδική μεταχείρισή της αλλά και τη δημιουργική παρουσίαση. Συνεπώς, μπορούμε να πούμε πως πιάτα που είναι παρασκευασμένα με πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ –τα οποία είναι εξ ορισμού καλής ποιότητας, ελληνικά και υγιεινά– είναι αναπόφευκτα και gourmet!

5 ΠΟΠ Συνταγές για όλη την εβδομάδα

Δευτέρα

Σφουγγάτο με Μετσοβόνε

boom νικόλας σακελλαρίου συνταγές

Υλικά
1 κιλό κολοκυθάκια, τριμμένα
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
½ ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένο
6 αυγά
250 γρ. μετσοβόνε, τριμμένο
λίγη φρυγανιά τριμμένη για το ταψί
αλάτι-πιπέρι
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σουρώνετε τα τριμμένα κολοκυθάκια, αφού τα αλατίσετε, αφήνετε για 10 λεπτά και στύβετε μέχρι να φύγει το νερό. Σε ένα μπολ προσθέτετε τα κολοκυθάκια, τα κρεμμύδια, τον μαϊντανό, τον άνηθο, τον δυόσμο, το μετσοβόνε και ανακατεύετε καλά. Χτυπάτε τα αυγά και τα ρίχνετε και αυτά στο μείγμα, αναμειγνύοντας απαλά. Λαδώνετε ένα ταψί και πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Ρίχνετε ομοιόμορφα το μείγμα. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 30-40 λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσει.

Τρίτη

Σουτζουκάκια με γραβιέρα Κρήτης και σάλτσα βασιλικού

boom νικόλας σακελλαρίου συνταγές

Υλικά
700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
1 πράσινο μήλο, τριμμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 μεγάλες φέτες μπαγιάτικο
ψωμί ολικής άλεσης χωρίς
την κόρα
2 αυγά
200 γρ. γραβιέρα Κρήτης,
τριμμένη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. ξερή ρίγανη
2 κ.γ. κύμινο
αλάτι-πιπέρι

Για τη σάλτσα
400 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 κ.γ. ξερό βασιλικό
1 κ.σ. ζάχαρη καστανή
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι-πιπέρι

Για τη γαρνιτούρα
ρύζι βραστό

Εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το μήλο και το σκόρδο μαζί με τον κιμά, το ψωμί (μουλιασμένο και στυμμένο καλά), τα αυγά, τη γραβιέρα Κρήτης, τη ρίγανη, αλάτι, πιπέρι και κύμινο. Ζυμώνετε καλά και πλάθετε τα σουτζουκάκια. Στη συνέχεια, τα τοποθετείτε σε λαδωμένο πυρέξ και τα αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο σκεπασμένα με μεμβράνη. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Τέλος, ετοιμάζετε τη σάλτσα και όταν πάρει βράση προσθέτετε τα σουτζουκάκια και σιγοβράζετε για 20-25 λεπτά περίπου. Αν χρειαστεί προσθέτετε λίγο νερό. Σερβίρετε τα σουτζουκάκια ζεστά, μαζί με βραστό ρύζι.

Τετάρτη

Λαζάνια με σπανάκι, ανεβατό και κόκκινη σάλτσα

boom νικόλας σακελλαρίου συνταγές

Υλικά
1 πακέτο λαζάνια

Για τη σάλτσα ντομάτας
200 γρ. χυμό ντομάτας,
συμπυκνωμένο
1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
3 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μηλόξιδο
2 κ.σ. μαύρη ζάχαρη
4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. φρέσκο θυμάρι
1 κ.σ. φρέσκο βασιλικό
1 κ.γ. κανέλα
αλάτι-πιπέρι

Για τη γέμιση
500 γρ. τυρί ανεβατό
800 γρ. σπανάκι καθαρισμένο,
κομμένο και στραγγισμένο

Για τη σάλτσα μορνέι
100 γρ. φρέσκο βούτυρο
100 γρ. αλεύρι
1 λίτρο γάλα πλήρες, χλιαρό
100 γρ. τυρί ανεβατό,
χοντροκομμένο
1 κρόκο αυγού
λίγο μοσχοκάρυδο
αλάτι-πιπέρι

Για το πασπάλισμα
100 γρ. φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση
Σοτάρετε με λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι, το σκόρδο και το σπανάκι σε δόσεις μέχρι να μαραθεί. Στη συνέχεια, βάζετε τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα ντομάτας και βράζετε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει. Για τη σάλτσα μορνέι, ζεσταίνετε το βούτυρο και όταν αρχίσει να λιώνει, προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε συνεχώς, σε χαμηλή φωτιά. Ρίχνετε το γάλα, αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να πήξει αρκετά. Αφού πήξει το βγάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον κρόκο, το ανεβατό και ανακατεύετε καλά. Απλώνετε στο πυρέξ μία στρώση κρέμα και καλύπτετε τον πάτο με λαζάνια. Κάνετε στρώσεις εναλλάξ με σάλτσα ντομάτας, τυρί ανεβατό και λαζάνια, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Τέλος, περιχύνετε με την κρέμα και πασπαλίζετε με την τριμμένη φρυγανιά. Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια για 40-50 λεπτά περίπου. Αφήνετε να κρυώσει το φαγητό και σερβίρετε.

 

Πέμπτη

Γεμιστό ψαρονέφρι με σπανάκι και μανούρι με λαχανικά βουτύρου

boom νικόλας σακελλαρίου συνταγές

Υλικά
2 φιλέτα ψαρονέφρι
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
500 γρ. φρέσκο σπανάκι
200 γρ. μανούρι, τριμμένο
8 φέτες μπέικον
χυμό από 2 πορτοκάλια
2-3 κ.σ. κορν φλάουρ
αλάτι –πιπέρι

Για τα λαχανικά βουτύρου
2 κολοκυθάκια, κομμένα σε μπαστουνάκια
2 καρότα, κομμένα σε μπαστουνάκια
2 κ.σ. βούτυρο
αλάτι-πιπέρι
λίγο άνηθο και μαϊντανό

Εκτέλεση
Σοτάρετε τα κρεμμυδάκια σε λίγο ελαιόλαδο, προσθέτετε τον άνηθο και το σπανάκι, αλάτι, πιπέρι και αφήνετε να σιγοβράσουν για 20 λεπτά μέχρι να μαραθούν. Αφού μαγειρευτεί το σπανάκι, αφήνετε να κρυώσει και το ανακατεύετε στη συνέχεια με το μανούρι. Ανοίγετε τα φιλέτα με το μαχαίρι κατά μήκος και ρίχνετε αλάτι και πιπέρι. Μοιράζετε το μείγμα με το σπανάκι και το τυρί στα 2 φιλέτα, τα τυλίγετε με τις φέτες μπέικον, σταθεροποιείτε με οδοντογλυφίδες και τα βάζετε σε ένα ταψάκι. Χτυπάτε το λάδι με τον χυμό πορτοκαλιών και το περιχύνετε, ενώ συμπληρώνετε με νερό μέχρι να σκεπαστούν τα φιλέτα, έως τη μέση. Ψήνετε στους 180 βαθμούς για 30 λεπτά. Για τα λαχανικά βουτύρου ζεσταίνετε το νερό μαζί με αλάτι, πιπέρι και το βούτυρο. Μόλις αρχίζει και βράζει, ρίχνετε τα λαχανικά και βράζετε για 7 λεπτά. Κόβετε το φιλέτο σε χοντρές φέτες και τα τοποθετείτε σ’ ένα πιάτο, μαζί με τα λαχανικά βουτύρου. Σουρώνετε τον ζωμό που έχει μείνει και δένετε τη σάλτσα με το κορν φλάουρ, αφού το έχετε διαλύσει με 2-3 κουταλιές κρύο νερό, και περιχύνετε τα φιλέτα. Γαρνίρετε με τα λαχανικά.

Παρασκευή

Γιουβέτσι στην κατσαρόλα με κοτόπουλο και Σαν Μιχάλη

boom νικόλας σακελλαρίου συνταγές

Υλικά
700 γρ. μπούτι κοτόπουλο
300 γρ. κριθαράκι
250 γρ. Σαν Μιχάλη, τριμμένο
1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πράσινη πιπεριά κέρατο, σε ροδέλες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
2 φύλλα δάφνης
λίγη κανέλα
½ φλ. κόκκινο κρασί
3 ντομάτες ώριμες, τριμμένες
1 κ.σ. μέλι
θυμάρι φρέσκο
600 ml ζεστό ζωμό λαχανικών
αλάτι
πάπρικα καπνιστή
ελαιόλαδο

Εκτέλεση
Σοτάρετε το κρεμμύδι, το σκόρδο και την πιπεριά με λίγο λάδι μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε τον πελτέ, τη δάφνη και την κανέλα. Ρίχνετε το κοτόπουλο, σοτάρετε μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές και σβήνετε με κρασί. Όταν εξατμιστεί το αλκοόλ, ρίχνετε την τριμμένη ντομάτα μαζί με το μέλι, τον ζωμό και χαμηλώνετε τη φωτιά και βράζετε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ρίχνετε το κριθαράκι, πιπέρι, αλάτι, την πάπρικα, το θυμάρι, ανακατεύετε και βράζετε για 15 λεπτά περίπου. Σερβίρετε το κριθαράκι με Σαν Μιχάλη, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ελαιόλαδο.

♦ Ο Νικόλας Σακελλαρίου εμφανίζεται στην εκπομπή «ΠΟΠ Μαγειρική» που προβάλλεται από το κανάλι της ΕΡΤ2 κάθε Σαββατοκύριακο στις 13:15. Εργάζεται ως private chef στη Μύκονο, ενώ είναι καθηγητής σε ΙΕΚ και σύντομα θα ξεκινήσει μια σειρά από σεμινάρια μαγειρικής.

Instagram: @nikolas_sakellariou

 

Διαβάστε αυτό και πολλά ακόμα άρθρα στο νέο τεύχος του BOOM που μπορείτε να διαβάσετε online πατώντας επάνω στο εξώφυλλο!

 boom cover οικογένεια βαρδή