Στο πρώτο κύμα της πανδημίας, λόγω της αβεβαιότητας και της έλλειψης δεδομένων, η μόνη λύση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η υγεία της μέλλουσας μαμάς και του εμβρύου, ήταν η αναβολή των θεραπειών. Αυτή τη φορά όμως, στο δεύτερο κύμα, τα πράγματα είναι διαφορετικά: οι θεραπείες εξωσωματικής γονιμοποίησης συνεχίζονται κανονικά καθώς, όπως εξηγεί ο Ευριπίδης Μαντούδης, FRCOG, μαιευτήρας – γυναικολόγος Αναπαραγωγής, υπεύθυνος θεραπειών υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Γέννημα IVF», «διεθνώς, η επιστημονική κοινότητα και οι κατά τόπους αρχές ανταποκρίθηκαν έγκαιρα στην ανάγκη των ασθενών να συνεχίσουν την προσπάθεια για να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους: να αποκτήσουν ένα μωρό».
Επομένως, η εξωσωματική δεν χρειάζεται να αναβληθεί, αλλά συνεχίζεται με αλλαγές «στον τρόπο λειτουργίας των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής σύμφωνα με τα απαιτούμενα, πρόσθετα διεθνή πρωτόκολλα ασφάλειας, όπως περιγράφονται από την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και την ESHRE» προσθέτει ο Δρ Μαντούδης, ο οποίος ανέλαβε να λύσει όλες τις απορίες μας σχετικά με το θέμα.
Τι έχει αλλάξει στη λειτουργία των μονάδων υποβοηθούμενης αναπαραγωγής λόγω της πανδημίας;
«Στο “Γέννημα IVF”, συγκεκριμένα, εφαρμόζουμε τα εξής:
• Online συναντήσεις, όσο αυτό είναι εφικτό
• Υποδοχή ασθενών στο χώρο της Μονάδας μόνο με ραντεβού
• Θερμομέτρηση κατά την είσοδο
• Μέτρα ατομικής προστασίας
• Μέτρα αποφυγής συνωστισμού
• Ερωτηματολόγιο Covid 19
• Τεστ PCR για το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) για την ομάδα μας
• Τεστ PCR για το νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) στους ασθενείς: δύο φορές για τη γυναίκα (1. πριν την έναρξη του κύκλου θεραπείας και 2. πριν την ωοληψία) και μία φορά για τον άντρα (πριν την ωοληψία)».
Τι σημαίνουν αυτές οι οδηγίες, πρακτικά, για ένα ζευγάρι;
«Επί της ουσίας, πέρα από τη διαρκή χρήση μάσκας και τα απαραίτητα τεστ Covid, δεν έχουν αλλάξει πολλά. Εξαιρείται όμως το γεγονός ότι η ασθενής πρέπει να προσέρχεται μόνη στα προγραμματισμένα ραντεβού της για την παρακολούθηση του κύκλου θεραπείας της, ακόμα και για την εμβρυομεταφορά.
»Η ημέρα της εμβρυομεταφοράς είναι έντονα φορτισμένη με πολλά συναισθήματα, γιατί τότε ολοκληρώνεται η θεραπεία του ζευγαριού και υπάρχει μεγάλη συγκίνηση και προσμονή για το καλό αποτέλεσμα. Στο “Γέννημα IVF“ ανέκαθεν ενθαρρύναμε την παρουσία του συζύγου/συντρόφου κατά τη διαδικασία. Τώρα όμως οι συνθήκες μάς αναγκάζουν να ζητάμε από τις ασθενείς μας να προσέρχονται μόνες. Ελπίζουμε αυτό να αλλάξει πολύ σύντομα, όταν καταφέρουμε να ελέγξουμε τον κορωνοϊό».
Όπως καταλήγει ο Δρ. Μαντούδης:
«Πλέον έχουμε καταλάβει ότι ο κορωνοϊός θα μας απασχολεί για αρκετό καιρό – και αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούμε να αναβάλλουμε επ’ αόριστον τις σημαντικές αποφάσεις της ζωής μας, όπως το πότε θα αποκτήσουμε οικογένεια. Η ζωή συνεχίζεται και ευελπιστούμε, με τη βοήθεια των εμβολίων, να λήξει σύντομα η πανδημία».
Από τη Γωγώ Καρκάνη