Γιατί φέτος θα ξεπεράσω τους φόβους μου και θα αφήσω τον γιο μου να πάει κατασκήνωση

Γεωργία Καρκάνη
Thu, 08/06/2023 - 16:37

Είναι ίσως ο πιο δύσκολος αποχωρισμός μετά την πρώτη τους ημέρα στο σχολείο: Εκείνη που τα βλέπεις, φορτωμένα με τα σακίδιά τους, να διασχίζουν τις πύλες της κατασκήνωσης που έχεις επιλέξει για τις πρώτες τους διακοπές μακριά σου. Ακόμα και αν αυτές οι διακοπές δεν διαρκούν παρά ελάχιστες ημέρες, από τη μία ανυπομονείς να απολαύσεις στο σπίτι μια ησυχία που είχες ξεχάσει, εδώ και χρόνια, πώς είναι. Από την άλλη, σε κυριεύουν οι ανησυχίες: Θα τα καταφέρουν μακριά μου; Και κυρίως, θα τα καταφέρω εγώ μακριά τους; Το βέβαιο είναι ότι η κατασκήνωση προσφέρει άπειρα οφέλη ακόμα και στα μικρότερα παιδιά, όπως υποστηρίζουν και οι ειδικοί. Για τα οποία φαίνεται πως οι πιο αγχωμένες μαμάδες-και μπαμπάδες- αξίζει να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς μας και να τα αφήσουμε φέτος να ανοίξουν τα φτερά τους.

Unsplash.com/Ben White

8 & 1 καλοί λόγοι να κάνω την υπέρβαση για τον γιο μου

  • Θα γίνει πιο ανεξάρτητος. Θα κληθεί, ίσως για πρώτη φορά στη ζωή του, όχι μόνο να περάσει κάποια βράδια μακριά από τους γονείς του, αλλά και να βρει μόνος του τις λύσεις σε διάφορα προβλήματα.
  • Θα αναπτύξει κάθε λογής πρακτικές δεξιότητες. Από το άναμμα φωτιάς μέχρι νέες τεχνικές στο αγαπημένο του άθλημα.
  • Θα αναπτύξει κάθε λογής κοινωνικές δεξιότητες. Όπως την ικανότητα να συνεργάζεται και να συναγωνίζεται με υγιή τρόπο. Αυτή είναι, άλλωστε, μια από τις βασικές φιλοσοφίες της κατασκήνωσης: να συνυπάρχεις και να μοιράζεσαι τα πάντα σε έναν περιορισμένο χώρο, χωρίς τις ανέσεις του σπιτιού σου. Υπάρχει καλύτερο μάθημα ζωής;
  • Θα κάνει καινούριους φίλους. Και μάλιστα μακριά από τον μικρόκοσμο της γειτονιάς και του σχολείου του, καθώς θα έρθει σε επαφή με παιδιά διαφορετικών ηλικιών, από κάθε γωνιά της Αθήνας και της Ελλάδας -σε κάποιες κατασκηνώσεις, και του κόσμου.
Unsplash.com/Jesus Loves Austin
  • Θα αγαπήσει ακόμα περισσότερο τη φύση. Οι μικροί κατασκηνωτές επιστρέφουν πολύ πιο πλούσιοι σε γνώσεις για τα ζώα, τα φυτά και τον πλανήτη ολόκληρο – και με μεγαλύτερο σεβασμό για το οικοσύστημα.
  • Θα περάσει περισσότερο χρόνο μακριά από οθόνες. Αλλά και μακριά από τα υλικά παιχνίδια που συσσωρεύονται στο δωμάτιό του. Η κατασκήνωση θα του δώσει την ιδανική ευκαιρία να αυτοσχεδιάσει με άλλα παιδιά, παίζοντας με απλά υλικά, όπως ξύλο, πέτρες, νερό, και με τη φαντασία του.
  • Θα ασκηθεί σωματικά και θα βελτιώσει τη φυσική κατάστασή του. Θα βρίσκεται όλη μέρα σε κίνηση και θα υιοθετήσει υγιεινές συνήθειες που μπορεί να κάνει κτήμα του και μετά την επιστροφή στην πόλη.
  • Θα μάθει να μην πελαγώνει και να μην τα παρατάει με την κάθε δυσκολία. Θα διδαχθεί τεχνικές επιβίωσης στη φύση και θα έρθει σε επαφή, με ασφάλεια φυσικά, με τις αλλαγές του καιρού και του περιβάλλοντος γύρω του. Έτσι, θα γίνει πιο ανθεκτικός, ευέλικτος και ευρηματικός, ακόμα και αν κάποτε βρεθεί, πράγματι, κάτω από δύσκολες συνθήκες.
Unsplash.com/Luke Porter

plus 1: Θα χτίσει τις ομορφότερες αναμνήσεις. Εσείς, τι θυμάστε πιο έντονα και με μεγαλύτερη αγάπη; Αν πηγαίνατε κατασκήνωση, σίγουρα θα σας χάρισε πολλές από τις καλύτερες αναμνήσεις της ζωής σας. Και ποιος γονιός δεν θα ήθελε να κάνει αυτό το δώρο και στα παιδιά του;