Γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν παζλ; | plus 4 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το αγαπημένο παιχνίδι μικρών & μεγάλων

Boom Team
Fri, 05/06/2020 - 13:18

Μικρό ή μεγάλο, με 10 ή χιλιάδες κομμάτια, το παζλ έχει κερδίσει επάξια τη θέση του σε κάθε σπίτι αλλά και κάθε σχολείο... Η all time classic επιλογή έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές, είναι αποδεδειγμένα εργαλείο μάθησης, έχει φανατικούς οπαδούς και δεν είναι υπερβολή να πούμε πως δεν υπάρχει παιδί που να μην έχει παίξει παζλ! Με ποιον τρόπο ωφελούνται τα παιδιά όμως φτιάχνοντας παζλ; 

boom γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν παζλ

• Εξάσκηση του νου

Η συμπλήρωση ενός παζλ ενεργοποιεί μια σειρά γνωστικών ικανοτήτων, πράγμα που μπορεί μακροχρόνια να αποβεί ωφέλιμο για τον εγκέφαλό μας. Αυτό σημαίνει πως αποτελεί έναν πολύ καλό τρόπο εξάσκησης του μυαλού αλλά και ενεργοποίησης του εγκεφάλου.

• Λεπτές κινητικές δεξιότητες

Τα παιδιά μαθαίνουν τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ όρασης και αφής, με αποτέλεσμα τον σωστό συντονισμό των χεριών με τα μάτια. Παράλληλα αναπτύσσουν και τις λεπτές κινητικές δεξιότητες με το να τοποθετούν είτε μικρά είτε μεγάλα κομμάτια στην θέση όπου ανήκουν, να τα ταξινομούν και να τα μετακινούν ανάλογα την ανάγκη.

• Επίλυση προβλήματος

Το παζλ αποτελεί στην ουσία μια διαδικασία επίλυσης ενός προβλήματος, σημαντικό "μάθημα ζωής" για μικρούς και μεγάλους. Μέσω του παζλ το παιδί θα μπει στη διαδικασία να σκεφτεί, να αναζητήσει λύσεις, να αναπτύξει τις στρατηγικές του ικανότητες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος, που είναι η συμπλήρωση του γρίφου.

boom γιατί τα παιδιά πρέπει να παίζουν παζλ

• Κοινωνικοποίηση

Το παζλ είναι και "ομαδικό άθλημα", αφού τα παιδιά μπορούν να το φτιάξουν μαζί με τους γονείς αλλά και με τους φίλους τους. Έτσι, δίνεται αφορμή για συνεργασία, συζήτηση, αλληλεπίδραση, κατανομή εργασιών και επικοινωνία! 

• Αυτοπεποίθηση 

Τέλος, η ολοκλήρωση του παζλ προσφέρει στο παιδί μια μεγάλη ικανοποίηση, αφού βασιζόμενο στις ικανότητές του και υπερβαίνοντας τις προκλήσεις καταφέρνει το φέρει εις πέρας. Νιώθει έτσι δύναμη, αυτοπεποίθηση και σιγουριά και μαθαίνει πως αν συγκεντρωθεί και προσπαθήσει θα μπορεί να λύσει όλες τις προκλήσεις που θα προκύψουν!

 

BOOM Trivia

  • Μια πρώιμη μορφή παζλ λέγεται πως εμφανίστηκε στις αρχές του 3ου αιώνα π.Χ. στην αρχαία Ελλάδα, όπου το παιχνίδι αποτελούνταν από ένα τετράγωνο διαιρεμένο σε 14 τμήματα, με σκοπό να δημιουργούνται σχήματα από τα κομμάτια αυτά.
  • Τα παζλ όπως τα γνωρίζουμε σήμερα εμφανίστηκαν το 1760 όταν Ευρωπαίοι χαρτογράφοι κολλούσαν πάνω σε ξύλο χάρτες και τους χώριζαν σε μικρότερα κομμάτια. Το credit μάλιστα δόθηκε στον John Spilsbury, έναν χαράκτη χαρτών, ο οποίος για να βοηθήσει τα παιδιά με το μάθημα της γεωγραφίας χάρισε στο τοπικό σχολείο έναν τέτοιου είδους χάρτη. 
  • Από τότε το παζλ μπήκε στη ζωή των παιδιών αλλά και των ενηλίκων, αφού πολλοί αντέγραψαν το concept, απεικονίζοντας όμως όχι μόνο χάρτες αλλά και τη ζωή στις φάρμες και θρησκευτικές εικόνες. 
  • Η επιτυχία του παζλ απογειώθηκε κατά τη διάρκεια της Παγκόσμιας Οικονομικής Ύφεσης του 1930. Οι άνθρωποι πλέον είχαν στη διάθεσή τους ένα εργαλείο δημιουργικής απασχόλησης, το οποίο ήταν φθηνό, ενώ παράλληλα τους βοηθούσε να ξεχνούν τις δυσκολίες που περνούσαν σε καθημερινή βάση.
  •  

It's always the small pieces that make the big picture!