Γρίπη στα παιδιά | Η παιδίατρος Κατερίνα Κατσιμπάρδη μας ενημερώνει για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Boom Team
Tue, 17/12/2024 - 12:24

Κάθε χρόνο, περίπου τέτοια εποχή και καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα, ακούμε αρκετά συχνά από φίλους, συγγενείς ή συμμαθητές των παιδιών μας ότι νοσούν από γρίπη. Γι’ αυτό και εμείς ζητήσαμε από την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη να μας εξηγήσει απλά και κατανοητά τα συμπτώματα, τους τρόπους μετάδοσης και αντιμετώπισης, αλλά και όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε, ώστε να προστατευτούμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Παιδιά και στρεπτόκοκκος | Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από την παιδίατρο Κατερίνα Κατσιμπάρδη

Freepik.com

Τι είναι η γρίπη

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος που οφείλεται στον ιό της γρίπης, κυρίως τύπου Α ή Β. Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα συνήθως αρχίζει να αυξάνεται κατά τον μήνα Ιανουάριο, ενώ κορυφώνεται κατά τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο. Το στέλεχος της γρίπης που επικρατεί συνήθως στη χώρα μας είναι ο ιός της γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα ο υπότυπος H1N1.

Ο συχνότερος τρόπος μετάδοσης του ιού της γρίπης είναι με τα σταγονίδια που εκπέμπει ο άρρωστος όταν βήχει ή φταρνίζεται. Πιο σπάνια, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τα αντικείμενα στα οποία έχουν πέσει μικρά σταγονίδια του ιού και στη συνέχεια τα ακούμπησε κάποιος με το χέρι του. Ο χρόνος μετάδοσης του ιού κυμαίνεται από μια ημέρα πριν αρχίσουν τα συμπτώματα της νόσου έως και 7 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Συμπτώματα

Τα κύρια συμπτώματα της γρίπης είναι πυρετός, ο οποίος συνήθως είναι υψηλός, κεφαλαλγία, βήχας, ρινική καταρροή, καταβολή, μυαλγία και αρθραλγία. Ενδέχεται επίσης να εμφανιστούν διαρροϊκές κενώσεις ή έμετοι.

Μπορεί να προκαλέσει ήπια έως και σοβαρή νόσο, με επιπλοκές όπως βρογχίτιδα ή πνευμονία. Κάποιες φορές μπορεί να είναι ακόμη και απειλητική για τη ζωή, ιδιαίτερα στις ευπαθείς ομάδες, δηλαδή σε άτομα με υποκείμενο χρόνιο νόσημα ή ανοσοκατασταλμένους.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, αφορά δηλαδή στην ανακούφιση των συμπτωμάτων και συστήνεται ανάπαυση, αρκετά υγρά και καλή διατροφή. Δεν χορηγούνται αντιβιοτικά, υπάρχουν όμως αντιϊκά φάρμακα που δίνονται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και πάντοτε μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού.

Freepik.com

Εμβολιασμός

Η καλύτερη προστασία είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ο οποίος συστήνεται να γίνεται ετησίως, στην αρχή της χειμερινής περιόδου. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός περιλαμβάνει μια μόνο δόση του εμβολίου ετησίως.

Ας έχουμε υπόψη ότι: 

  1. Σε παιδιά ηλικίας <9 ετών που εμβολιάζονται για πρώτη φορά ή παιδιά <9 ετών που στο παρελθόν είχαν λάβει μόνο μια δόση του εμβολίου χρειάζονται δύο δόσεις αντιγριπικού εμβολίου με μεσοδιάστημα τουλάχιστον ενός μήνα.
  2. Σε κάθε ηλικία χορηγείται ολόκληρη η δόση του εμβολίου.
  3. Δεν εμβολιάζονται τα βρέφη κάτω των 6 μηνών.
  4. Στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού, που αναθεωρήθηκε το 2024, ο αντιγριπικός εμβολιασμός είναι υποχρεωτικός σε βρέφη από 6 μηνών και έως την ηλικία των 5 ετών.
  5. Επίσης, σε συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος, ενώ εάν δεν ανήκετε στις ομάδες υψηλού κινδύνου, καλό θα ήταν να συζητήσετε με τον ιατρό σας εάν θα πρέπει ή όχι να κάνετε το αντιγριπικό εμβόλιο.

Αναφέρονται ενδεικτικά κάποιες από τις ομάδες υψηλού κινδύνου, για τις οποίες ο αντιγριπικός εμβολιασμός θεωρείται απαραίτητος, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού στη χώρα μας:

  • Παιδιά με άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιακή νόσο με σοβαρή αιμοδυναμική διαταραχή, ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη), μεταμόσχευση οργάνων.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης, λεχωίδες και θηλάζουσες.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη μικρότερα των 6 μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικό προσωπικό  και λοιποί εργαζόμενοι).
  • Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
  • Άτομα με σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα ή χρόνια νεφροπάθεια. 
  • Κλειστοί πληθυσμοί, όπως προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές (σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων και τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
Κατερίνα Κατσιμπάρδη, MD, PhD Παιδίατρος | Διδάκτωρ Ιατρικής ΕΚΠΑ | Photo: Δανάη Ίσαρη

 

www.katsibardi.gr